Kako namestiti in nastaviti WordPress večstranski omrežni WaaS

Vsi smo že slišali za SaaS, toda v mestu je nov akrion… .WaaS. Kar pomeni spletno mesto kot storitev, in ta vodič vam bo pokazal, kako ga lahko nastavite.


Ali ste vedeli, da lahko postavite večstransko omrežje, tako da lahko upravljate vsa svoja spletna mesta iz enega računa in to celo ponudite kot storitev?

WordPress ima vgrajeno sposobnost za ustvarjanje in zagon več spletnih mest z isto namestitvijo WordPressa. To je večstransko omrežje WordPress.

Multisite je zmogljiva funkcija WordPress, ki po aktiviranju omogoča ustvarjanje mreže spletnih mest, ki se izvajajo v eni sami WordPress namestitvi. Poteklo je že od WordPressa 3.0, uporabljalo pa ga je kar nekaj velikih spletnih mest, kot so WordPress.com, New York Times, Harvard in Edublogs..

Naj vam pokažem vse, kar morate vedeti, da začnete uporabljati Multisite in ustvarite svojo mrežo spletnih dnevnikov ali spletnih mest.

Uvod v WordPress večstranske mreže

Množično omrežje je zbirka spletnih mest, ki si delijo enake namestitve, bazo podatkov, vtičnike in teme iste WordPress. Posamezna spletna mesta v omrežju so navidezna spletna mesta, ki nimajo lastnih imenikov na vašem strežniku, vendar imajo različne imenike za nalaganje medijev in izolirane tabele v bazi podatkov.

Multisite je bil v funkciji WordPress vključen od leta 2010. Nadomestil je WordPress Multiuser, funkcijo, ki je uporabnikom omogočala, da vzpostavijo mrežo spletnih dnevnikov. WordPress je razvil Multisite še korak naprej in uporabnikom omogočil gostovanje različnih spletnih mest v eni sami WordPress namestitvi.

Velika stvar pri Multisite je, da je sam WordPress namestitev skoraj enaka kot običajna namestitev: ima isto zgradbo map, iste jedrne datoteke in isto bazo kod. To pomeni, da namestitev omrežja Multisite ni veliko bolj zapletena kot namestitev običajnega mesta WordPress, posodabljanje Multisite pa je enako kot posodabljanje katerega koli spletnega mesta WordPress.

Ne glede na to, na koliko spletnih mestih jih uporabljate, so vse teme in vtičniki vašega omrežja shranjeni samo enkrat, kar pomeni, da boste uporabljali veliko manj strežniškega prostora, kot če bi za vsako spletno mesto uporabili ločeno namestitev WordPressa.

Kdaj in zakaj bi morali uporabljati večstransko omrežje

V številnih situacijah je večstransko omrežje WordPress lahko bolj koristno kot upravljanje več samostojnih mest WordPress. Tu je nekaj prednosti uporabe večstranske mreže WordPress:

 • Ker ste skrbnik omrežja, lahko enostavno upravljate več mest z ene nadzorne plošče.
 • Vsako spletno mesto v omrežju ima lahko svoje skrbnike in ti skrbniki bodo lahko upravljali samo svoje spletno mesto.
 • Z enim samim prenosom lahko namestite vtičnike ali teme in jih aktivirate na več mestih.
 • Posodobiti morate samo WordPress, vtičnike ali teme na eni “glavni” namestitvi, kar vam olajša upravljanje posodobitev.

WordPress vtičniki, kot so ManageWP vam lahko pomaga pri upravljanju vseh spletnih mest z ene nadzorne plošče.

Ustvarjanje omrežja WordPress multisite pa ni vedno koristno pri upravljanju več mest. Preden postavite omrežje z več mesti, upoštevajte naslednje.

 • Ko vaše omrežje ne deluje, se vsa ostala spletna mesta spuščajo in delijo iste vire.
 • V primeru, da katero od vaših spletnih strani dobi nepričakovan promet, bo to vplivalo na vsa ostala spletna mesta v omrežju.
 • Če se eno spletno mesto zlomi, potem to pomeni, da bodo vsa spletna mesta v vašem omrežju vložena.
 • Nekateri vtičniki WordPress morda ne delujejo dobro v večstranskem omrežju.

Kaj morate začeti z WordPress Multisite

Če imate spletno mesto WordPress, že imate vse, kar morate začeti z večstranskimi spletnimi stranmi. Natančneje, potrebovali bi:

 • Gostovanje: Prepričajte se, da lahko vaš spletni strežnik gosti večstransko spletno mesto. Skupno gostovanje ni vedno odlična ideja, saj je večstransko omrežje intenzivnejše z viri kot samostojno spletno mesto WordPress. Za WordPress Multisite priporočamo Cloudways.
 • Znanje: Urejati morate datoteke WordPress.
 • Dostop: Urejati boste morali nekatere datoteke WordPress, tako da boste potrebovali dostop do imenika svojega spletnega mesta prek FTP, cPanel ali kakšne druge metode.

Izbira imena domene in spletnega gostovanja za vaše večstransko omrežje

Vsa spletna mesta v večstranskem omrežju WordPress imajo iste vire strežnika. Pomeni, da je najpomembnejša stvar pokončno gostovanje v WordPressu.

Če nameravate imeti samo nekaj spletnih mest z malo prometa, se verjetno lahko odpravite s skupnim gostovanjem. Vendar pa zaradi narave večstranskih omrežij potrebujete gostovanje VPS ali namenski strežnik, ko vaša spletna mesta rastejo.

Skupno spletno gostovanje, kot sta Bluehost ali Hostgator, ni priporočljivo graditi WaaS zaradi njihove slabe učinkovitosti in omejenih virov.

Za izdelavo WaaS priporočamo Cloudways ali Siteground.

Poleg spletnega gostovanja boste potrebovali osnovno znanje, kako namestiti WordPress in urejati datoteke s pomočjo FTP.

Vsako vaše spletno mesto v večstranskem omrežju bo uporabljalo isto ime domene s poddomenami (primer: https://site.mysampledomain.com) ali mapami v korenu (primer: https://mysampledomain.com/site/).

Upoštevajte, da poddomene in podimeniki imajo svoje individualne zahteve.

Za poddomene morate nastaviti podkritje nadomestnih znakov. Prijavite se v cPanel svojega računa za gostovanje. V območju Domene kliknite možnost »Poddomene«.

Odprlo vas bo novo stran. V danem polju vnesite * in se prepričajte, da imate poleg tega ime svoje domene v spustnem meniju.

Kliknite na gumb Ustvari, da pravilno nastavite poddomeno wildcard za glavno domeno.

Za podmape ali mape v korenu omogočite precej trajnih povezav in vaše večstransko omrežje bo delovalo na njih. Po nastavitvi naredite spletno mesto WordPress, da nadaljujete.

Omogočite in nastavite WordPress Multisite Network

Funkcija Multisite Network se začne z vsako namestitvijo WordPressa. Morate samo namestiti in nastaviti WordPress, kot bi ga običajno. Po tem preprosto omogočite večstransko funkcijo.

Preden omogočite večstransko spletno mesto, se prepričajte, da ustvarite popolno varnostno kopijo spletnega mesta WordPress.

Če želite omogočiti Multisite, se na spletno mesto povežite s pomočjo odjemalca FTP ali upravitelja datotek cPanel in odprite datoteko wp-config.php za urejanje.

V datoteko wp-config.php dodajte naslednjo kodo tik pred / * To je to, ustavite tam! Srečno bloganje. * / vrstica.

/ * Večstranski * /
define ('WP_ALLOW_MULTISITE', res);

Po tem shranite in naložite datoteko wp-config.php nazaj na strežnik.

Ta koda omogoča večstransko funkcijo na vašem mestu WordPress. Ko je omogočena, lahko zdaj nastavite omrežje z več mesti.

Začnite večstransko nastavitev omrežja

Po uspešnem omogočanju funkcije Multisite Network na spletnem mestu WordPress lahko nadaljujete z nastavitvijo omrežja. Če konfigurirate večstransko omrežje na obstoječem spletnem mestu WordPress, morate deaktivirati vse vtičnike na svojem spletnem mestu.

Pojdite na stran Nameščeni dodatki v meniju Vtičniki na nadzorni plošči WordPress in izberite Vsi vtičniki. V spustnem meniju »Skupna dejanja« izberite »Izklopi« in kliknite gumb »Uporabi«.

Ko končate, se pomaknite na stran Network Setup v razdelku Tools (Orodja) in konfigurirate svoje omrežje z več mest.

Na zaslonu za nastavitev omrežja boste videli obvestilo, da potrebujete Apachejev mod_rewrite modul, nameščen na vašem strežniku. Ta modul je nameščen in omogočen vsem najboljšim ponudnikom gostovanja WordPress.

Nato morate WordPressu povedati, kakšno strukturo domen boste uporabljali za spletna mesta v vašem omrežju, na primer poddomene ali podmape.

Po tem navedite naslov svojega omrežja in se prepričajte, da je e-poštni naslov v e-poštnem sporočilu omrežnega skrbnika pravilen.

Za nadaljevanje kliknite na gumb Namestitev.

WordPress vam bo zdaj pokazal nekaj kode, ki jo morate dodati v datoteko wp-config.php in .htaccess.

Za kopiranje in lepljenje kode v teh dveh datotekah lahko uporabite odjemalca FTP ali upravitelja datotek v cPanelu. Po tem se morate za dostop do večstranskega omrežja ponovno prijaviti na svoje WordPress spletno mesto.

Nastavitve konfiguracije večstranskih omrežij

Ko ste uspešno nastavili omrežje z več mesti, je čas, da nastavite omrežne nastavitve.

Če želite spremeniti omrežno nastavitev, morate preklopiti na »Network Dashboard«, dodati nova mesta in konfigurirati druge nastavitve.

Z miško se pomaknite do menija »Moja mesta« v skrbniški orodni vrstici, tako da se bo pojavil pojavni meni. Kliknite Network Admin> Nadzorna plošča.

Tako boste prišli do večstranske nadzorne plošče omrežja. Upoštevajte, da obstajajo nove postavke menija za upravljanje vašega večstranskega omrežja. Oglejte si pripomoček na nadzorni plošči »Right Now«, ki vam omogoča ustvarjanje novega spletnega mesta in dodajanje novih uporabnikov.

Če želite organizirati omrežne nastavitve, kliknite povezavo »Nastavitve« na skrbniški vrstici skrbnika.

Prva možnost na strani Omrežne nastavitve je nastavitev naslova spletnega mesta in e-poštni naslov skrbnika. Ta polja bodo samodejno zapolnjena z naslovom omrežja in e-poštnim naslovom skrbnika, ki ste ga vnesli med namestitvijo.

Odpiranje vaše večstranske mreže za registracije

Razdelek Nastavitve registracije na strani Omrežne nastavitve je nedvomno najpomembnejša nastavitev v omrežni nastavitvi.

Registracije uporabnikov in spletnih mest so privzeto onemogočene v omrežju. Izberete lahko, da odprete spletno mesto za registracijo uporabnikov ali dovolite obstoječim uporabnikom, da ustvarijo nova spletna mesta ali dovolijo tako registracijo uporabnikov kot spletnega mesta.

Potrdite polje poleg možnosti Obveščanje o registraciji, če želite prejemati obvestila po e-pošti vsakič, ko se registrira nov uporabnik ali spletno mesto, če odpirate svoje večstransko omrežje za registracijo.

Potrdite polje poleg možnosti Dodaj nove uporabnike, če izberete, da posameznim skrbnikom spletnega mesta omogočite dodajanje novih uporabnikov na svoja spletna mesta.

Možnost omejene registracije e-pošte omogoča omejitev registracije spletnega mesta ali uporabnika na e-poštne naslove iz določenih domen. To je koristno, če želite samo ljudem iz vaše organizacije omogočiti registracijo in ustvarjanje uporabnikov ali spletnih mest.

Podobno lahko prepovete tudi registracijo nekaterih domen.

Nove nastavitve spletnega mesta

V razdelku Nove nastavitve spletnega mesta lahko konfigurirate privzete možnosti za nova spletna mesta, ustvarjena v vašem večstranskem omrežju.

V teh nastavitvah lahko spremenite e-poštna sporočila in vsebino prve privzete objave, strani in komentarja.

Te nastavitve lahko kadar koli spremenite kot skrbnik omrežja.

Naložite nastavitve za svoje večstransko omrežje

Pomembno je, da spremljate uporabo strežniških virov. V razdelku Nastavitve za nalaganje lahko nadzirate skupno količino prostora, ki ga spletno mesto lahko uporabi za nalaganje.

Privzeta vrednost je 100 MB, kar je verjetno dobro za vsaj 100 prenosov fotografij. Povečajte ali zmanjšajte ta prostor, odvisno od tega, koliko prostora na disku imate.

Privzete vrste datotek za nalaganje so slike, zvočni, video in pdf datoteke. Dodate lahko dodatne vrste datotek, če želite doc, docx, odt itd.

Izberete lahko tudi omejitev velikosti datoteke, tako da uporabniki ne morejo na strežnik nalagati nerazumno velikih datotek.

Nastavitve menija

Nato skočite na menijske nastavitve. Omogoča vam skrbniški meni za razdelek vtičnikov na vaših omrežnih mestih.

Če to omogočite, se bo vtičniki prikazoval ustreznim skrbnikom spletnega mesta. Vtičnik lahko vklopi ali izključi na svojih spletnih mestih, vendar novih vtičnikov ne more namestiti.

Ko ste zadovoljni z vsemi nastavitvami konfiguracije, kliknite gumb “Shrani spremembe”.

Dodajte in upravljajte nova spletna mesta v svoje WordPress multisite omrežje

Če želite dodati novo spletno mesto v svoje večdružbeno omrežje WordPress, pojdite na spletna mesta pod Moje strani> Meni Network Admin v skrbniški orodni vrstici.

Prikazal vam bo seznam spletnih mest v trenutni večstranski namestitvi, pri katerih je privzeto vaše primarno spletno mesto navedeno kot edino spletno mesto v vašem večstranskem omrežju WordPress.

Če želite dodati novo spletno mesto, preprosto kliknite gumb Dodaj novo na vrhu.

Na strani Dodaj novo spletno mesto navedite naslov spletnega mesta. Celoten naslov ni potreben, temveč samo tisti del, ki ga želite uporabiti kot poddomena ali podimenik.

Nato dodajte naslov spletnega mesta in vnesite e-poštni naslov skrbnika spletnega mesta.

Lahko dodate skrbniški e-poštni naslov, ki ni tisti, ki ga trenutno uporabljate za upravljanje svojega omrežja na več mestih.

Če e-poštnega naslova trenutno ne uporablja drug uporabnik, bo WordPress ustvaril novega uporabnika in na e-poštni naslov, ki ga vnesete, poslal uporabniško ime in geslo..

Ko končate, kliknite gumb Dodaj spletno mesto.

V vaše večdružbeno omrežje WordPress bo dodano novo spletno mesto. Kot skrbnik omrežja boste prejeli tudi novo e-poštno sporočilo za registracijo spletnega mesta.

Če ste ustvarili novega uporabnika, bo ta uporabnik prejel e-poštno sporočilo z navodili za nastavitev novega gesla in prijavo.

Namestite teme in vtičnike v svoje večstransko omrežje

Posamezni skrbniki spletnih mest v večstranskem omrežju ne morejo samodejno namestiti teme in vtičnikov. Kot skrbnik omrežja pa lahko namestite ustrezne vtičnike in teme, tako da je na voljo za vsa spletna mesta v vašem omrežju

Nameščanje tem za vaše večstransko omrežje

Če želite dodati teme, pojdite na stran Moja spletna mesta> Omrežni skrbnik> Teme.

Na spletni strani WordPress boste videli seznam trenutno nameščenih tem.

Temo lahko daste na voljo drugim spletnim mestom s klikom na možnost Omogoči omrežje pod to temo. Temo lahko tudi onemogočite s klikom na povezavo Network Disable pod temo. Vedno ne pozabite, da se možnost Onemogoči omrežje prikaže samo, če je tema omogočena.

Če želite dodati novo temo, kliknite gumb Dodaj novo na vrhu zaslona in nato namestite WordPress temo, kot to običajno počnete.

Ko je nova tema nameščena, jo boste lahko z možnostjo Network Enable omogočili dostop do drugih spletnih mest v vašem omrežju.

Nastavitev privzete teme za vaše večstransko omrežje

Ko dodate nekaj tem, bo WordPress še vedno aktiviral privzeto temo WordPress za vsako novo spletno mesto.

Če želite, da je nova tema privzeta tema za nova spletna mesta, morate v datoteko wp-config.php dodati naslednjo kodo..

// Nastavitev privzete teme za nova spletna mesta
define ('WP_DEFAULT_THEME', 'vaša tema');

Zamenjajte svojo temo z imenom svoje teme. Uporabiti boste morali ime mape teme, kar lahko ugotovite tako, da pogledate / wp-content / themes / folder.

Namestitev vtičnikov za vaše večstransko omrežje

Podobno lahko obiščete stran Moja spletna mesta> Network Admin> Vtičniki za namestitev vtičnikov in kliknete povezavo Network Activate pod vsakim vtičnikom, da jih aktivirate v svojem večstranskem omrežju..

Odpravljanje napak

Nepravilna konfiguracija poddomenov in vprašanj glede preslikave domen je najpogostejša težava WordPress Multisite Network. Prepričajte se, da vaš spletni strežnik podpira nadomestne poddomene wildcard, preden nastavite večstransko spletno mesto.

Tu je nekaj drugih pogostih težav in njihovih hitrih popravkov.

Odpravljanje težav s prijavo pri nameščanju na več mestih

Druga pogosta težava je, da se pri uporabi večstranskega mesta WordPress s podimeniki nekateri uporabniki ne morejo prijaviti v skrbniško območje svojih spletnih mest, potem ko v datoteko wp-config.php dodajo zahtevano kodo.

Če želite to odpraviti, poskusite zamenjati

define ('SUBDOMAIN_INSTALL', napačno);

v datoteki wp-config.php z

define ('SUBDOMAIN_INSTALL', 'false');

Poiščite nepotrjene uporabnike

Druga težava, na katero boste morda naleteli, je, da ne najdete uporabnikov, ki so se registrirali v vašem omrežju, vendar niso dobili aktivacijske e-pošte. Če želite odpraviti to težavo, glejte naš vodič o tem, kako najti čakajoče nepotrjene uporabnike v WordPressu.

Zaključek,

Tako lahko upravljate s svojim večstranskim omrežjem. Če naletite na težave pri nastavitvi, boste morda zaprosili za podporo spletnega gostitelja.

Če vaš spletni gostitelj ne podpira večstranske funkcije WordPress, priporočam, da se premaknete na drugega spletnega gostitelja.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector