Kako instalirati i postaviti WordPress Multisite Network WaaS

Svi smo čuli za SaaS, ali u gradu je novi akrion… .WaaS. Što znači web stranica kao usluga, a ovaj će vam vodič pokazati kako postaviti.


Jeste li znali da možete postaviti višestraničnu mrežu tako da možete upravljati svim svojim web lokacijama s jednog računa, pa čak i ponuditi to kao uslugu?

WordPress ima ugrađenu sposobnost stvaranja i pokretanja više web stranica pomoću iste WordPress instalacije. To je WordPress multisite mreža.

Multisite je snažna značajka programa WordPress koja, nakon što se aktivira, omogućuje stvaranje mreže web stranica koje se pokreću unutar jedne WordPress instalacije. Prošlo je otprilike WordPress 3.0, a koristilo ga je dosta velikih web lokacija poput WordPress.com, New York Timesa, Harvarda i Edublogsa da nabroje nekoliko.

Dopustite da vam pokažem sve što trebate znati da biste započeli s Multisiteom i stvorili vlastitu mrežu blogova ili web mjesta.

Uvod u WordPress multisite mreže

Mreža više web lokacija je skup web stranica koja dijele istu jedinstvenu WordPress instalaciju, bazu podataka, dodatke i teme. Pojedinačne web stranice u mreži virtualne su web lokacije koje na vašem poslužitelju nemaju vlastite direktorije, ali imaju različite direktorijume za prijenos medija i izolirane tablice u bazi podataka.

Multisite je pokrenut kao WordPress značajka od 2010. Zamijenio je WordPress Multiuser, značajku koja je korisnicima omogućila postavljanje mreže blogova. WordPress je razvio Multisite još korak dalje, omogućujući korisnicima hostiranje različitih web mjesta na jednoj WordPress instalaciji.

Sjajna stvar Multisitea je ta što je sama WordPress instalacija gotovo jednaka standardnoj instalaciji: ima istu konstrukciju mapa, iste datoteke sa jezgrom i istu bazu kodova. To znači da instaliranje Multisite mreže nije puno složenije od instaliranja standardne WordPress stranice, a ažuriranje Multisite-a isto je kao i ažuriranje bilo kojeg WordPress web mjesta.

Bez obzira na koliko web lokacija koristite ih, sve se teme i dodaci vaše mreže pohranjuju samo jednom, što znači da ćete koristiti puno manje prostora na poslužitelju nego ako ste za svaku web lokaciju koristili zasebnu WordPress instalaciju.

Kada i zašto trebate koristiti višestraničnu mrežu

U brojnim situacijama, WordPress multisite mreža može biti korisnija od upravljanja više samostalnih WordPress web mjesta. Evo nekih od prednosti korištenja WordPress multisite mreže:

 • Budući da je mrežni administrator, možete lako upravljati s više web mjesta sa jedne nadzorne ploče.
 • Svaka web lokacija na mreži može imati svoje administratore i ti će administratori moći upravljati samo vlastitim web mjestima.
 • Sa samo jednim preuzimanjem možete instalirati dodatke ili teme i aktivirati ih za više web lokacija.
 • Trebate samo ažurirati svoje WordPress, dodatke ili teme na jednoj “glavnoj” instalaciji, što vam olakšava upravljanje ažuriranjima.

WordPress dodaci kao što su ManageWP može vam pomoći u upravljanju svim vašim web lokacijama s jedne nadzorne ploče.

Međutim, stvaranje WordPress multisite mreže nije uvijek korisno u upravljanju s više web mjesta. Prije postavljanja multisite mreže imajte na umu sljedeće.

 • Kada mreža padne, sve ostale web lokacije se spuštaju i dijele iste resurse.
 • U slučaju da neka od vaših web stranica dobije neočekivani promet, tada će utjecati na sve ostale web stranice na mreži.
 • Ako se jedna web stranica hakuje, to znači da će sve web lokacije u vašoj mreži biti hakirane.
 • Neki dodaci za WordPress možda neće raditi dobro na višestraničnoj mreži.

Što trebate za početak rada s WordPress Multisiteom

Ako imate web stranicu WordPress, već imate sve što je potrebno za početak rada s više web mjesta. Ali točnije, trebat će vam:

 • Usluge poslužitelja: Provjerite može li vaš web poslužitelj ugostiti više web mjesta. Dijeljeni hosting nije uvijek sjajna ideja jer je višesmjerna mreža intenzivnija resursa od samostalne WordPress stranice. Preporučujemo Cloudways za WordPress Multisite.
 • Znanje: Morat ćete znati kako uređivati ​​WordPress datoteke.
 • Pristup: Trebat ćete urediti neke WordPress datoteke, tako da će vam trebati pristup direktoriju vaše web stranice putem FTP-a, cPanela ili neke druge metode.

Odabir naziva domene i web hostinga za vašu višestraničnu mrežu

Sve web stranice u višestraničnoj mreži WordPress dijele iste resurse poslužitelja. To znači da je najvažnija stvar koja će vam trebati uspravan hosting WordPress.

Ako planirate imati samo par web stranica s malim prometom, vjerojatno se možete izvući s zajedničkim hostingom. Međutim, zbog prirode multisite mreže, trebat će vam VPS hosting ili namjenski poslužitelj kako vaše web stranice rastu.

Zajednički web hosting kao što je Bluehost ili Hostgator ne preporučuje se za izradu WaaS-a zbog njihovih loših performansi i ograničenih resursa..

Preporučujemo, Cloudways ili Siteground za izgradnju WaaS-a.

Osim web hostinga, trebat će vam i osnovno znanje o tome kako instalirati WordPress i uređivati ​​datoteke pomoću FTP-a.

Svaka vaša web lokacija u višestraničnoj mreži koristit će isto ime domene s poddomenama (primjer: https://site.mysampledomain.com) ili mapama na korijenu (primjer: https://mysampledomain.com/site/).

Imajte na umu da poddomene i poddirektori imaju svoje pojedinačne potrebe.

Za poddomene morate postaviti zamjenske poddomene. Prijavite se na cPanel svog računa za hosting. U području Domene kliknite na opciju “Poddomene”.

To će vas dovesti do nove stranice. U dano polje unesite * i provjerite imate li pored svoje domene ime na padajućem izborniku.

Kliknite gumb Stvori da biste pravilno postavili poddomenu zamjenskog znaka za svoju glavnu domenu.

Za podmape ili mape u korijenu omogućite prilično permalinks i mreža s njima će raditi na njima. Nakon postavljanja napravite WordPress web mjesto za nastavak.

Omogući i postavi WordPress multisite mrežu

Značajka Multisite Network započinje svakom instalacijom WordPress-a. Samo trebate instalirati i postaviti WordPress kao što bi to obično radili. Nakon toga, samo omogućite višestraničnu značajku.

Prije nego što omogućite više web mjesta, napravite sigurnosnu kopiju WordPress stranice.

Da biste omogućili Multisite, povežite se na svoju web lokaciju pomoću FTP klijenta ili upravitelja datoteka cPanel i otvorite wp-config.php datoteku za uređivanje.

Dodajte sljedeći kôd u svoju wp-config.php datoteku prije / * To je to, zaustavite se tamo! Sretno bloganje. */ crta.

/ * Multisite * /
define ('WP_ALLOW_MULTISITE', istina);

Nakon toga spremite i prenesite svoju wp-config.php datoteku natrag na poslužitelj.

Ovaj kôd omogućuje višestruku funkciju na vašem web mjestu WordPress. Jednom omogućeno, sada možete postaviti višestraničnu mrežu.

Započnite Postavljanje multisite mreže

Nakon što ste uspješno omogućili značajku Multisite Network na svojoj web stranici WordPress, sada možete nastaviti s postavljanjem vaše mreže. Ako konfigurirate višestraničnu mrežu na postojećoj WordPress web stranici, morate deaktivirati sve dodatke na vašoj web lokaciji..

Samo idite na stranicu Instalirani dodaci na izborniku Plugins na nadzornoj ploči WordPress-a i odaberite Svi dodaci. Odaberite “Deaktiviraj” s padajućeg izbornika “Skupne radnje” i kliknite gumb “Primjeni”.

Kada završite, prijeđite na stranicu mrežnih postavki u odjeljku Alati za konfiguriranje vaše višestranske mreže.

Na zaslonu postavljanja mreže vidjet ćete obavijest u kojoj stoji da vam je potreban Apacheov mod_rewrite modul instaliran na vašem poslužitelju. Ovaj je modul instaliran i omogućen na svim najboljim pružateljima usluga WordPress hostinga.

Zatim trebate reći WordPressu kakvu ćete strukturu domene koristiti za web lokacije u vašoj mreži, na primjer, poddomene ili poddirektorije.

Nakon toga navedite naslov svoje mreže i provjerite je li adresa e-pošte u e-pošti mrežnog administratora ispravna.

Za nastavak kliknite gumb Instaliraj.

WordPress će vam sada pokazati neki kôd koji morate dodati u svoju wp-config.php i .htaccess datoteku.

Možete koristiti FTP klijent ili upravitelj datoteka u cPanelu da biste kopirali i zalijepili kôd u ove dvije datoteke. Nakon toga, za pristup multisite mreži trebate ponovno prijaviti na svoje mjesto za WordPress.

Postavke mrežne konfiguracije

Nakon što ste uspješno postavili multisite mrežu, vrijeme je za konfiguriranje mrežnih postavki.

Da biste promijenili mrežne postavke, morate se prebaciti na “Mrežnu nadzornu ploču”, dodati nove web lokacije i konfigurirati ostale postavke.

Pređite mišem do izbornika “Moja web mjesta” na alatnoj traci administratora tako da se pojavi skočni izbornik. Kliknite Mrežni administrator> Nadzorna ploča.

Ovo će vas dovesti do višestruke mrežne nadzorne ploče. Primjetite da postoje nove stavke izbornika za upravljanje vašom multisite mrežom. Pogledajte widget nadzorne ploče “Right Now” koji vam omogućuje stvaranje nove web stranice i dodavanje novih korisnika.

Da biste organizirali mrežne postavke, kliknite vezu “Postavke” na bočnoj traci administratora.

Prva opcija na stranici mrežnih postavki je postavljanje naslova vaše web adrese i adrese e-pošte administratora. Ta se polja automatski popunjavaju naslovom mreže i adresom e-pošte administratora koje ste unijeli tijekom postavljanja.

Otvaranje vaše multisite mreže za registracije

Odjeljak Postavke registracije na stranici mrežnih postavki nesumnjivo je najvažnija postavka u vašem mrežnom postavljanju.

Registracija korisnika i web mjesta onemogućeno je na mreži prema zadanim postavkama. Možete odlučiti otvoriti svoju web lokaciju za registraciju korisnika ili dopustiti postojećim korisnicima da izrade nove web stranice ili dopustiti registraciju korisnika i web mjesta.

Potvrdite okvir uz opciju Registracija obavijesti da biste primali obavijesti e-poštom svaki put kada se registrira novi korisnik ili web lokacija ako otvorite svoju višestraničnu mrežu za registraciju.

Potvrdite okvir uz opciju Dodaj nove korisnike ako odlučite dozvoliti pojedinim administratorima web mjesta da dodaju nove korisnike na svojim web lokacijama.

Ograničena mogućnost registracije e-pošte omogućuje vam ograničavanje registracije web mjesta ili korisnika na adrese e-pošte s određenih domena. Ovo je korisno ako samo želite omogućiti osobama iz vaše vlastite organizacije da se registriraju i stvaraju korisnike ili web mjesta.

Slično tome, određene domene možete zabraniti i za registraciju.

Nove postavke web mjesta

Odjeljak Nove postavke web mjesta omogućuje vam konfiguriranje zadanih opcija za nove web lokacije kreirane na vašoj multisite mreži.

U tim postavkama možete izmijeniti e-poštu dobrodošlice i sadržaj prvog zadanog posta, stranice i komentara.

Ove postavke možete u bilo kojem trenutku promijeniti kao mrežni administrator.

Prenesite postavke za svoju višestraničnu mrežu

Važno vam je da pratite upotrebu resursa svog poslužitelja. U odjeljku Postavke za prijenos možete kontrolirati ukupnu količinu prostora koje web mjesto može koristiti za prijenos.

Zadana vrijednost je 100 MB, što je vjerojatno dobro za najmanje 100 prijenosa fotografija. Povećajte ili smanjite ovaj prostor ovisno o tome koliko prostora na disku imate.

Zadane vrste datoteka za prijenos su slike, audio, video i pdf datoteke. Možete dodati dodatne vrste datoteka ako želite doc, docx, odt, itd.

Također možete odabrati ograničenje veličine datoteke tako da korisnici ne mogu učitavati nerazumno velike datoteke na poslužitelj.

Postavke izbornika

Zatim idite na Postavke izbornika. Omogućuje vam administrativni izbornik za odjeljak dodataka na vašim mrežnim web mjestima.

Omogućivanjem ovoga će se prikazati izbornik dodataka za odgovarajuće administratore web mjesta. Na pojedinim web lokacijama mogu aktivirati ili deaktivirati dodatak, ali ne mogu instalirati nove dodatke.

Nakon što ste zadovoljni sa svim postavkama konfiguracije, obavezno kliknite gumb “Spremi promjene”.

Dodajte i upravljajte novim web mjestima u svoju WordPress multisite mrežu

Da biste dodali novu web lokaciju u svoju višesmjernu mrežu WordPressa, idite na web stranice u odjeljku Moje web stranice> izbornik Mrežni administrator na alatnoj traci administratora..

Pokazat će vam popis web lokacija na vašoj trenutnoj višestraničnoj instalaciji. Prema zadanom mjestu, vaša primarna web lokacija navedena je kao jedina u vašoj WordPress multisite mreži.

Da biste dodali novu web lokaciju, jednostavno kliknite gumb Dodaj novo na vrhu.

Na stranici Dodaj novu web lokaciju navedite adresu web lokacije. Potpuna adresa nije potrebna, već samo dio koji želite koristiti kao poddomene ili podmape.

Zatim dodajte naziv web mjesta i unesite adresu e-pošte administratora web lokacije.

Možete dodati administrativnu adresu e-pošte koja nije ona koju trenutno koristite za upravljanje svojom višestraničnom mrežom.

Ako adresu e-pošte trenutno ne koristi neki drugi korisnik, tada će WordPress stvoriti novog korisnika i poslati korisničko ime i lozinku na adresu e-pošte koju unesete.

Nakon što završite, kliknite gumb Dodaj web lokaciju.

Nova web stranica bit će dodana vašoj multisite mreži WordPress. Budući da ste mrežni administrator, dobit ćete i novu adresu za registraciju web mjesta.

Ako ste stvorili novog korisnika, tada će mu korisnik poslati e-poštu s uputama za postavljanje nove lozinke i prijave.

Instalirajte teme i dodatke na svoju višestraničnu mrežu

Pojedini administratori web stranica u višestraničnoj mreži ne mogu sami postavljati teme i dodatke. No kao administrator mreže možete instalirati odgovarajuće dodatke i teme tako da je dostupna za sve web lokacije na vašoj mreži

Instaliranje tema za vašu višestraničnu mrežu

Da biste dodali teme, idite na stranicu Moja web mjesta> Mrežni administrator> Teme.

Vidjet ćete popis trenutno instaliranih tema na vašem WordPress multisiteu.

Tema možete učiniti dostupnom drugim web lokacijama klikom na opciju Omogući mrežu pod tom temom. Također možete onemogućiti temu klikom na vezu Onemogući mrežu pod tom temom. Uvijek imajte na umu da se mogućnost mrežnog isključivanja pojavljuje samo kada je tema omogućena.

Da biste dodali novu temu, kliknite gumb Dodaj novo na vrhu zaslona, ​​a zatim instalirajte WordPress temu kao što to obično radite.

Nakon što je nova tema instalirana, moći ćete je staviti na raspolaganje na drugim web mjestima u vašoj mreži pomoću opcije Network Enable.

Postavljanje zadane teme za vašu multisite mrežu

Nakon što dodate nekoliko tema, WordPress će i dalje aktivirati zadanu WordPress temu za svaku novu web lokaciju.

Ako želite da druga tema bude zadana tema za nove web stranice, onda morate dodati sljedeći kôd u svoju wp-config.php datoteku.

// Postavljanje zadane teme za nove web lokacije
define ('WP_DEFAULT_THEME', 'your-topic');

Zamijenite svoju-temu imenom svoje teme. Morat ćete upotrijebiti naziv mape teme, što možete saznati gledanjem u / wp-content / themes / folder.

Instaliranje dodataka za vašu višestraničnu mrežu

Slično tome, možete posjetiti stranicu Moje web stranice> Mrežni administrator> Dodaci za instaliranje dodataka i kliknuti na poveznicu Mreža aktiviraj ispod svakog dodatka kako biste ih aktivirali na svojoj višestraničnoj mreži.

Otklanjanje pogrešaka

Nepravilna konfiguracija zamjenskih poddomena i pitanja mapiranja domena korijeni su najčešćih problema s WordPress Multisite Network-om. Uvjerite se da vaš web domaćin podržava zamjenske poddomene prije postavljanja multisitea.

Evo nekih drugih uobičajenih problema i njihovih brzih rješavanja.

Popravak problema s prijavom za instalacije na više mjesta

Drugi je čest problem da kada se koristi WordPress multisite s poddirektorijima neki korisnici ne mogu se prijaviti na administrativno područje svojih web lokacija nakon što dodaju potrebni kôd u wp-config.php datoteku..

Da biste to riješili, pokušajte zamijeniti

define ('SUBDOMAIN_INSTALL', netočno);

redak u wp-config.php datoteci sa

define ('SUBDOMAIN_INSTALL', 'false');

Pronađite nepotvrđene korisnike

Drugi problem na koji možete naići je što ne možete pronaći korisnike koji su se registrirali na vašoj mreži, ali nisu dobili e-poštu za aktivaciju. Da biste riješili taj problem, pogledajte naš vodič o tome kako pronaći WordPress koji čeka na čekanju.

Zaključak,

Dakle, na ovaj način možete upravljati svojom multisite mrežom. Ako naiđete na bilo kakav problem s postavljanjem, možda biste trebali zatražiti pomoć od podrške svog web hostinga.

Ako vaš web domaćin ne podržava WordPress multisite značajku, preporučio bih vam da se preselite na drugi web domaćin.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map