Как да инсталирате и настроите WordPress Multisite Network WaaS

Всички сме чували за SaaS, но има нов акрион в града… .WaaS. Което означава Уебсайт като услуга и това ръководство ще ви покаже как да го настроите.


Знаете ли, че можете да настроите многосайтова мрежа, така че да можете да управлявате всичките си уебсайтове от един акаунт и дори да предлагате това като услуга?

WordPress има вградена възможност за създаване и стартиране на множество уебсайтове, използвайки една и съща инсталация на WordPress. Това е многостранната мрежа WordPress.

Multisite е мощна функция на WordPress, която след активирането ви позволява да създавате мрежа от уебсайтове, работещи в рамките на една инсталация на WordPress. Това е от времето на WordPress 3.0 и се използва от доста големи сайтове като WordPress.com, New York Times, Harvard и Edublogs, за да назовем няколко.

Нека ви покажа всичко, което трябва да знаете, за да започнете работа с Multisite и да създадете собствена мрежа от блогове или сайтове.

Contents

Въведение в многостранни мрежи на WordPress

Многостранната мрежа е съвкупност от уебсайтове, които споделят една и съща инсталация, база данни, плъгини и теми за една и съща WordPress. Отделните сайтове в мрежа са виртуални сайтове, които нямат собствени директории на вашия сървър, но имат отделни директории за качване на медии и изолирани таблици в базата данни.

Multisite беше работещ като функция на WordPress от 2010 г. Той замени WordPress Multiuser, функция, която позволява на потребителите да създадат мрежа от блогове. WordPress разработи Multisite стъпка по-нататък, като позволи на потребителите да хостват различни сайтове в една инсталация на WordPress.

Страхотното при Multisite е, че самата инсталация на WordPress е почти същата като на стандартната инсталация: тя има същата конструкция на папки, същите ядрени файлове и същата база кодове. Това означава, че инсталирането на мултисайтова мрежа не е много по-сложно от инсталирането на стандартен WordPress сайт и актуализирането на Multisite е същото като актуализирането на всеки сайт на WordPress.

Без значение на колко сайтове ги използвате, всички теми и приставки на вашата мрежа се съхраняват само веднъж, което означава, че ще използвате много по-малко сървърно пространство, отколкото ако сте използвали отделна инсталация на WordPress за всеки сайт.

Кога и защо трябва да използвате многосайтова мрежа

В много ситуации една многостранна мрежа на WordPress може да бъде по-полезна от управлението на множество самостоятелни WordPress сайтове. Ето някои от предимствата на използването на многосайтова мрежа WordPress:

 • Като мрежов администратор можете лесно да управлявате множество сайтове от едно табло.
 • Всеки сайт в мрежата може да има свои администратори и тези администратори ще имат възможности да управляват само своя уебсайт.
 • Само с едно изтегляне можете да инсталирате плъгини или теми и да ги активирате за множество сайтове.
 • Необходимо е само да актуализирате вашите WordPress, плъгини или теми с една „главна“ инсталация, което улеснява управлението на актуализациите.

WordPress плъгини като ManageWP може да ви помогне в управлението на всички ваши уебсайтове от едно табло.

Но създаването на многосайтова мрежа на WordPress не винаги е полезно при управлението на множество сайтове. Имайте предвид следното, преди да настроите многосайтова мрежа.

 • Когато мрежата ви не работи, всички останали сайтове се понижават, както и те споделят същите ресурси.
 • В случай, че някой от вашите уебсайтове получи неочакван трафик, тогава той ще се отрази на всички други уебсайтове в мрежата.
 • Ако един уебсайт бъде хакнат, това означава, че всички сайтове в мрежата ви ще бъдат хакнати.
 • Някои приставки за WordPress може да не работят добре в многосайтова мрежа.

Какво трябва да започнете с WordPress Multisite

Ако имате уебсайт на WordPress, вече имате всичко необходимо, за да започнете работа с мултисайт. Но по-конкретно, ще трябва:

 • Хостинг: Уверете се, че вашият уеб сървър може да хоства многосайтови сайтове. Споделеният хостинг не винаги е чудесна идея, тъй като многосайтовата мрежа е по-интензивна от ресурси, отколкото самостоятелен WordPress сайт. Препоръчваме Cloudways за WordPress Multisite.
 • знание: Ще трябва да знаете как да редактирате файлове в WordPress.
 • достъп: Ще трябва да редактирате някои файлове в WordPress, така че ще ви трябва достъп до директорията на вашия сайт чрез FTP, cPanel или някакъв друг метод.

Избор на име на домейн и уеб хостинг за вашата многосайтова мрежа

Всички уебсайтове в многостранна мрежа на WordPress споделят едни и същи ресурси на сървъра. Това означава, че най-важното нещо, което ще ви трябва, е изправен хостинг на WordPress.

Ако планирате да имате само няколко уебсайта с нисък трафик, вероятно можете да се измъкнете с споделен хостинг. Въпреки това, поради естеството на многосайтовата мрежа, ще се нуждаете от VPS хостинг или специализиран сървър, докато сайтовете ви растат.

Споделен уеб хостинг като Bluehost или Hostgator не се препоръчва за изграждане на WaaS поради лошата им производителност и ограничените ресурси.

Препоръчваме, Cloudways или Siteground за изграждане на вашите WaaS.

Освен уеб хостинг, ще се нуждаете от основните познания за това как да инсталирате WordPress и редактиране на файлове с помощта на FTP.

Всеки от сайтовете ви в многосайтовата мрежа ще използва едно и също име на домейн с поддомейни (пример: https://site.mysampledomain.com) или папки в корен (пример: https://mysampledomain.com/site/).

Обърнете внимание, че поддомейните и под-директории имат свои собствени индивидуални изисквания.

За поддомейни е необходимо да настроите поддомейни с подметки. Влезте в cPanel на вашия хостинг акаунт. В областта Домейни кликнете върху опцията „Поддомейни“.

Това ще ви отведе до нова страница. В даденото поле въведете * и се уверете, че имате името на вашия домейн до него в падащото меню.

Кликнете върху бутона Създаване, за да настроите правилно поддомейна на подметката за основния си домейн.

За под-директории или папки в корен, активирайте доста перманентни връзки и вашата многосайтова мрежа ще работи върху тях. След настройката направете уебсайт на WordPress, за да продължите.

Активирайте и настройте WordPress Multisite мрежа

Функцията за многосайтова мрежа започва с всяка инсталация на WordPress. Просто трябва да инсталирате и настроите WordPress, както обикновено. След това просто активирате функцията мултисайт.

Преди да активирате мултисайта, не забравяйте да създадете цялостно архивиране на вашия WordPress сайт.

За да активирате Multisite, свържете се към вашия сайт с помощта на FTP клиент или cPanel файлов мениджър и отворете wp-config.php файла за редактиране.

Добавете следния код към файла си wp-config.php точно преди / * Това е всичко, спрете точно там! Честит блог. * / линия.

/ * Мултисайт * /
define ('WP_ALLOW_MULTISITE', вярно);

След това запазете и качете файла си wp-config.php обратно на сървъра.

Този код дава възможност за многосайтовата функция на вашия WordPress сайт. След като сте активирани, вече можете да настроите многосайтовата мрежа.

Започнете настройката на многосайтовата мрежа

След като успешно активирате функцията Multisite Network на вашия WordPress сайт, сега можете да продължите с настройката на вашата мрежа. Ако конфигурирате многосайтова мрежа на съществуващ уебсайт на WordPress, трябва да деактивирате всички плъгини на вашия сайт.

Просто отидете на страницата Инсталирани приставки под менюто на приставки на таблото за управление на WordPress и изберете Всички приставки. Изберете „Деактивиране“ от падащото меню „Групови действия“ и кликнете върху бутона „Прилагане“.

След като приключите, преминете към страницата за настройка на мрежа под Инструменти, за да конфигурирате вашата многосайтова мрежа.

На екрана за настройка на мрежата ще видите известие, че се нуждаете от модула mod_rewrite на Apache, инсталиран на вашия сървър. Този модул е ​​инсталиран и активиран на всички най-добрите доставчици на хостинг услуги в WordPress.

След това трябва да кажете на WordPress каква структура на домейн ще използвате за сайтове в мрежата си, например, поддомейни или под-директории.

След това предоставете заглавие на вашата мрежа и се уверете, че имейл адресът в имейла на мрежовия администратор е правилен.

Кликнете върху бутона Install, за да продължите.

WordPress сега ще ви покаже някакъв код, който трябва да добавите съответно към вашия wp-config.php и .htaccess файл.

Можете да използвате FTP клиент или файлов мениджър в cPanel, за да копирате и поставите кода в тези два файла. След това трябва да влезете отново в своя WordPress сайт, за да получите достъп до многосайтовата мрежа.

Настройки за конфигуриране на многосайтови мрежи

След като успешно настроите многосайтовата мрежа, е време да конфигурирате мрежовите настройки.

За да промените мрежовата настройка, трябва да преминете към „Мрежово табло“, да добавите нови сайтове и да конфигурирате други настройки.

Прекарайте мишката до менюто „Моите сайтове“ в лентата с инструменти за администриране, така че да се появи изскачащо меню. Кликнете върху мрежовия администратор> таблото за управление.

Това ще ви отведе до многофункционалното табло на мрежата. Забележете, че има нови елементи от менюто за управление на вашата многосайтова мрежа. Вижте приспособление за табло за управление „Right Now“, което ви позволява да създавате нов сайт и да добавяте нови потребители.

За да организирате мрежовите настройки, щракнете върху връзката „Настройки“ в страничната лента на администратора.

Първата опция на страницата Мрежови настройки е да зададете заглавието на вашия сайт и имейл адреса на администратора. Тези полета ще бъдат попълнени автоматично със заглавието на мрежата и имейл на администратора, които сте въвели по време на настройката.

Отваряне на вашата многосайтова мрежа за регистрации

Разделът „Настройки за регистрация“ на страницата „Мрежови настройки“ несъмнено е най-важната настройка в мрежовата ви настройка.

Регистрирането на потребители и сайтове е забранено по подразбиране в мрежата. Можете да изберете да отворите вашия сайт за регистрация на потребители или да разрешите на съществуващите потребители да създават нови сайтове или да разрешите както регистрация на потребители, така и на сайта.

Поставете отметка в квадратчето до опцията за уведомление за регистрация, за да получавате известия по имейл всеки път, когато се регистрира нов потребител или сайт, ако отваряте вашата многосайтова мрежа за регистрация.

Поставете отметка в квадратчето до опцията Добавяне на нови потребители, ако решите да разрешите на отделни администратори на сайтове да добавят нови потребители на своите сайтове.

Опцията за ограничена регистрация на имейл ви позволява да ограничите регистрацията на сайта или потребителя до имейл адреси от конкретни домейни. Това е полезно, ако искате само да разрешите на хората от вашата организация да се регистрират и създават потребители или сайтове.

По подобен начин можете също да забраните регистрация на определени домейни.

Нови настройки на сайта

Разделът „Нови настройки на сайта“ ви позволява да конфигурирате опции по подразбиране за нови сайтове, създадени във вашата многосайтова мрежа.

В тези настройки можете да променяте приветствените имейли и съдържанието на първата публикация по подразбиране, страница и коментар.

Можете да промените тези настройки по всяко време като мрежов администратор.

Качете настройки за вашата многосайтова мрежа

За вас е важно да следите използването на ресурсите на вашия сървър. В секцията Настройки за качване можете да контролирате общото количество пространство, което сайт може да използва за качване.

Стойността по подразбиране е 100 MB, което вероятно е добро за поне 100 качвания на снимки. Увеличете или намалете това пространство в зависимост от това колко дисково пространство имате.

Типовите типове файлове за качване са изображения, аудио, видео и pdf файлове. Можете да добавите допълнителни типове файлове, ако искате като doc, docx, odt и т.н..

Освен това можете да изберете ограничение за размер на файла, така че потребителите да не могат да качват неоснователно големи файлове на сървъра.

Настройки на менюто

След това отидете на Настройки на менюто. Тя ви позволява да активирате административното меню за секцията с плъгини на вашите мрежови сайтове.

Като активирате това, това ще покаже меню с плъгини на съответните администратори на сайта. Те могат да активират или деактивират плъгин на своите отделни сайтове, но не могат да инсталират нови плъгини.

След като сте доволни от всички настройки на конфигурацията, не забравяйте да кликнете върху бутона „Запазване на промените“.

Добавете и управлявайте нови сайтове към вашата многостранна мрежа WordPress

За да добавите нов сайт към вашата многосайтова мрежа WordPress, отидете на Сайтове под „Моите сайтове“> Мрежово администраторско меню в лентата с инструменти на администратора.

Той ще ви покаже списък на сайтовете на текущата ви многосайтова инсталация, които по подразбиране основният ви сайт е посочен като единствен сайт във вашата многостранна мрежа WordPress.

За да добавите нов сайт, просто кликнете върху бутона Добавяне на нов в горната част.

На страницата Добавяне на нов сайт посочете адреса на сайта. Пълният адрес не е необходим, а само частта, която искате да използвате като поддомейн или под-директория.

След това добавете заглавие на сайта и въведете имейл адреса на администратора на сайта.

Можете да добавите администраторски имейл адрес, различен от този, който в момента използвате за управление на вашата многосайтова мрежа.

Ако имейл адресът в момента не се използва от друг потребител, тогава WordPress ще създаде нов потребител и ще изпрати потребителското име и паролата на имейл адреса, който въвеждате.

След като сте готови, кликнете върху бутона Добавяне на сайт.

Нов сайт ще бъде добавен към вашата многостранна мрежа WordPress. Като администратор на мрежата ще получите и нов имейл за регистрация на сайта.

Ако сте създали нов потребител, той ще получи имейл с инструкции за задаване на нова парола и вход.

Инсталирайте теми и приставки във вашата многосайтова мрежа

Отделните администратори на сайтове в многосайтова мрежа не могат да инсталират теми и плъгини самостоятелно. Но като администратор на мрежата можете да инсталирате съответните приставки и теми, така че да е достъпна за всички сайтове в мрежата ви

Инсталиране на теми за вашата многосайтова мрежа

За да добавите теми, отидете на Моите сайтове> Мрежов администратор> Страница с теми.

Ще видите списък с инсталирани понастоящем теми на вашия WordPress мултисайт.

Можете да направите тема достъпна за други сайтове, като щракнете върху опцията Активиране на мрежата под тази тема. Можете също да деактивирате тема, като щракнете върху връзката Disable Network под темата. Винаги помнете, че опцията за мрежово изключване ще се появи само когато темата е активирана.

За да добавите нова тема, щракнете върху бутона Добавяне на нов в горната част на екрана и след това инсталирайте тема на WordPress, както обикновено.

След като новата тема е инсталирана, вие ще можете да я направите достъпна за други сайтове в мрежата с опцията Network Enable.

Задаване на тема по подразбиране за вашата многосайтова мрежа

След като добавите няколко теми, WordPress все още ще активира темата по подразбиране WordPress за всеки нов сайт.

Ако искате да направите друга тема като тема по подразбиране за нови сайтове, тогава трябва да добавите следния код към вашия wp-config.php файл.

// Задаване на тема по подразбиране за нови сайтове
define ('WP_DEFAULT_THEME', 'your-topic');

Заменете вашата тема с името на вашата тема. Ще трябва да използвате името на папката на темата, което можете да разберете, като разгледате / wp-content / themes / folder.

Инсталиране на приставки за вашата многосайтова мрежа

По подобен начин можете да посетите страницата Моите сайтове> Мрежов администратор> Приставки за инсталиране на плъгини и щракнете върху връзката Активиране на мрежата под всяка плъгин, за да ги активирате във вашата многосайтова мрежа.

Отстраняване на грешки

Неправилната конфигурация на поддомейни на wildcard и проблеми с картографирането на домейни са корените на най-често срещаните проблеми с WordPress Multisite Network. Уверете се, че вашият уеб хост поддържа поддомейни на заместители, преди да настроите мултисайт.

Ето някои други често срещани проблеми и бързото им отстраняване.

Коригиране на проблеми с влизането при многосайтови инсталации

Друг често срещан проблем е, че когато използват мултисайта на WordPress с под-директории, някои потребители не могат да влязат в административната зона на своите сайтове, след като добавят необходимия код във файла wp-config.php.

За да поправите това, опитайте да замените

define ('SUBDOMAIN_INSTALL', false);

ред във wp-config.php файл с

define ('SUBDOMAIN_INSTALL', 'false');

Намерете непотвърдени потребители

Друг проблем, който може да срещнете е, че не можете да намерите потребители, които са се регистрирали във вашата мрежа, но не са получили имейла за активиране. За да коригирате този проблем, вижте нашето ръководство за това как да намерите чакащи непотвърдени потребители в WordPress.

заключение,

И така, по този начин можете да управлявате вашата многосайтова мрежа. И ако срещнете някакъв проблем с настройката му, можете да поискате помощ от поддръжката на вашия уеб хост.

Ако вашият уеб хост не поддържа функцията за многосайтово използване на WordPress, бих препоръчал да преминете към друг уеб хост.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map