Kako učiniti svoju web stranicu WordPress pristupačnom

Vlasnici web stranica često stavljaju preveliku težinu na dizajn korisničkog sučelja (UI) / korisničkog iskustva (UX) ili optimizaciju tražilice (SEO) da gotovo gube iz vida kako korisnicima pružaju pristup na njihovim web lokacijama. Iza njihove nepristojne preokupacije drugim stvarima glavna dostupnost trebala bi biti dostupnost web mjesta prije nego što se upustite u SEO ili rafiniranje UX-a..


Imati dostupnu web stranicu privlači većinu gledatelja. Ako je vaša web stranica jednostavna za korištenje i jednostavna za upotrebu, onda će sigurno povećati broj posjetitelja vaše web stranice.

Što je WordPress pristupačnost?

WordPress pristupačnost metoda je izrade vaše web stranice koja je prilagođena korisnicima, posebno onim korisnicima interneta s invaliditetom koji su uglavnom ovisni o pomoćnim tehnologijama. Uglavnom su to ljudi s oštećenjem sluha / vida i starije osobe. Također razmislite o korisnicima koji imaju spor ili ograničen pristup internetu i onima koji imaju uređaje s malim ekranom.

Zašto je pristupačnost važna?

Pristupačnost web stranica najvažnija je jer više od polovice stanovništva danas snažno ovisi o internetu. Također, 54% osoba s invaliditetom u SAD-u česti su korisnici, pa im posjedovanje dostupne web stranice može biti od velike pomoći. Ako vašoj web lokaciji nije lako pristupiti, to može dovesti do pravnih pitanja.

Ostali razlozi zbog kojih je dostupna web lokacija bitna:

1. Imati pristupačnu internetsku stranicu (doduše, s nekim iznimkama) osnovno je ljudsko pravo

Prvo što morate imati na umu pri izradi web stranice WordPress je učiniti ga dostupnim što je moguće više, jer je prema UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom to jedno od temeljnih ljudskih prava.

2. Pristupačnu web stranicu korisnici češće posjećuju

Još jedna dobra stvar u vezi s pristupom web mjestu je da omogućava većem broju posjetitelja da se kreću i pristupe vašoj web lokaciji. Jednom kada posjetitelj voli pristup vašoj stranici, preporučit će ga drugima, a to će vam privući više posjetitelja i vjerojatnije će ih pretvoriti u kupce.

3. Web lokacija koja ima pristup može imati viši SEO rang

Pristupačna web stranica je pretraživačkoj mašini vidljivija, osobito ako ima poveznice, slike, obrasce koji su pravilno označeni. To će vam koristiti, jer će vašu ocjenu povećati.

Kako učiniti svoju web stranicu WordPress pristupačnom

WordPress potiče izradu web lokacija prilagođenih korisnicima. Podržava navigacijske veze koje omogućuju korisnicima da preskoče do glavne trake izbornika i trake za pretraživanje ili izravno prijeđu na glavni sadržaj. Imamo Naveo je razloge zbog kojih je WordPress najbolji graditelj web mjesta, a lakoća pristupačnosti je astounding.

Izlaskom Smjernica za pristupačnost WordPressa iz ožujka 2016., WordPress nadzorna ploča postala je dostupnija s poboljšanjima poput:

 • Razne prečice na tipkovnici za uređivanje sadržaja i oblikovanje
 • Teme spremne za pristupačnost koje su dostupne uz svaku instalaciju WordPress-a
 • Tematska poboljšanja korisnika, kao i poboljšanja medijske biblioteke

Dakle, koji je najbolji način da web stranicu WordPress učinite dostupnom? Koristite temu spremnu za pristup.

No, ako vaša trenutna tema ne slijedi smjernice o pristupačnosti, postoje načini koje možete učiniti kako biste bili sigurni da je vaša web stranica svima prilagođena korisnicima.

1. Instalirajte dodatak za pristupačnost

Dodatak WP pristupačnosti ima ocjenu s pet zvjezdica i koristi je više od 20.000 korisnika.

Među značajkama pristupačnosti koje dodaje ovaj dodatak su:

 • Omogući preskakanje veza
 • Dodajte preskočne veze s ciljevima koje definira korisnik
 • Dodajte atribute jezika i smjera teksta u svoj atribut HTML
 • Dodajte obris stanju fokusiranja na tipkovnici za fokusirane elemente
 • Dodajte alatnu traku koja prelazi između prikaza visokog kontrasta, velikog ispisa i nezasićenih (sivih tonova) vaše teme
 • Dodajte dug opis slici
 • Provedba alt atributa na slikama

Postoje i problemi s pristupačnošću koje su ispravljeni pomoću dodatka WP Accessibility Plugin, a oni uključuju:

 • Uklanjanje ciljanog atributa s veza
 • Dodavanje oznaka u standardna WordPress polja obrasca ako ih nema
 • Dodavanje naslova objava u standardne veze “pročitajte više”
 • Stripiranje atributa naslova sa slika umetnutih u sadržaj

Ako želite imati dostupnu web stranicu, korištenje ovog dodatka je obavezno. Omogućuje vam da osigurate da ništa ne preskočite kako biste učinili svoju web lokaciju dostupnom gledateljima. Osim toga, ovaj je dodatak najlakši jer više ne morate mijenjati temu.

2. Poboljšajte kombinacije boja svoje web stranice

Još jedna stvar koju morate učiniti kako biste učinili svoju web lokaciju dostupnom je poboljšati kontrast boja. Miješanje ispravnih boja na vašoj stranici pomoći će gledateljima s oštećenjem vida da vide više sadržaja.

Obavezno smanjite upotrebu svijetlo sivih tekstova, svijetlih tekstova na pozadini svijetla, jer će oni učiniti manje vizualnim. Umjesto toga, pokušajte koristiti tamne tekstove na svijetloj pozadini.

3. Dodajte ALT oznake u sve svoje slike

Dodavanje Alt teksta u vaše slike pomoći će vam da poboljšate svoj SEO. Osim toga, dodavanje Alt teksta pored slika pomoći će gledateljima koji imaju poteškoće u analizi slike osloniti se na opis.

Alt tekst možete jednostavno dodati prilikom prijenosa iz medijske biblioteke. Također možete koristiti SEO Optimizirani dodatak za slike da biste umetnuli atribute alt i naslova pogodnih za SEO i slike koje želite prenijeti na svoju web stranicu. Ili biste mogli koristiti thje popis alternativnih dodataka za optimizirane slike i sadržaje.

4. Koristite naslove da biste sistematizirali svoj sadržaj

Dodavanje naslova na vašu web stranicu najbolji je način za sistematično organiziranje sadržaja vaše web stranice. To će pomoći vašim gledateljima da razumiju više redoslijeda sadržaja na vašem web mjestu WordPress.

5. Učinite svoje veze i tipkovnicu prilagođenim tipkovnici

Neki se gledatelji web stranice oslanjaju na korištenje tipkovnice za navigaciju po web mjestu. Prilikom razvoja web stranice provjerite jesu li stavke vašeg izbornika prilagođene tipkovnici kako biste gledateljima onemogućili korištenje miša za pristup vašoj web lokaciji.

6. Označite odgovarajuća polja obrasca na odgovarajući način

Provjerite je li vaše polje obrasca pravilno postavljeno izvan stvarnih polja. Neki korisnici ne mogu pristupiti tekstovima kada su polje obrasca unutar glavnog sadržaja.

7. Dodajte transkripte i zatvorene titlove u svoje videozapise i podcaste

Ako želite dodati videozapise i podcastove na svoju web stranicu, prijenos prijepisa je obavezno. Ovo će omogućiti gledateljima s oštećenjem sluha da interpretiraju video sadržaj čitajući transkripte koje ste dodali.

Kako testirati svoju web dostupnost

Dakle, gotovi ste koraci koje sam spomenula. Sljedeće što morate učiniti je testirati je li zaista web-lokacija vrlo razumljiva.

Budući da postoji puno alata za provjeru ispunjava li vaša web lokacija standarde pristupačnosti, možete upotrijebiti i proširenje Google Chrome zvano Alat za procjenu WAVE.

Alat WAVE pomoći će vam da odredite koje stavke je potrebno pregledati. Umetanjem ikona na vašu stranicu, alat će ukazati na sadržaj koji treba poboljšati kako bi se postigla standardna Pristupačna web stranica WordPress.

Imati dostupnu web stranicu WordPress pruža obilje prednosti. Prvo, može vam pomoći u povećanju prometa na vašoj web lokaciji i poboljšati vašu ocjenu. Drugo, moći ćete potaknuti gledatelje s invaliditetom da bez problema čitaju vašu stranicu.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map