Како учинити своју ВордПресс веб локацију приступачном

Власници веб локација често превише оптерећују дизајн корисничког интерфејса / корисничког искуства (УКС) или оптимизацију претраживача (СЕО) да скоро губе из вида када корисницима омогућавају приступ врхунским веб локацијама. Иза њихове непристојне преокупације другим стварима, приступачност веб локација требало би да буде најважнија тема пре него што се упустите у СЕО или прерадите УКС.


Имати приступачну веб страницу привлачи већину гледалаца. Ако је ваша веб локација једноставна за употребу и једноставна за употребу, онда ће сигурно повећати број посетилаца ваше веб странице.

Шта је то ВордПресс приступачност?

ВордПресс Приступачност је метода израде ваше веб странице која је прилагођена корисницима, посебно оним корисницима интернета са инвалидитетом који су углавном зависни од помоћних технологија. Углавном су то људи са оштећењем слуха / вида и старије особе. Такође, размислите о корисницима који имају спор или ограничен приступ Интернету и онима који имају уређаје са малим екраном.

Зашто је приступачност важна?

Приступачност веб страница је најважнија јер више од половине становништва данас снажно зависи од интернета. Такође, 54% људи са инвалидитетом у САД су чести корисници, па им коришћење корисне веб странице може бити од велике користи. Ако вашој веб локацији није лако приступити, то може довести до правних питања.

Остали разлози због којих је доступна веб локација:

1. Имати приступну веб страницу (додуше, осим неких изузетака) је основно људско право

Прво што морате имати на уму приликом стварања ВордПресс веб странице јесте да га учините доступним јер је, према Конвенцији УН-а о правима особа са инвалидитетом, једно од основних људских права.

2. Приступачну веб страницу корисници чешће посјећују

Још једна добра ствар када је у питању приступање веб локацији је да омогућава већем броју посетилаца да се кретају и приступају вашој веб локацији. Након што посетилац воли приступачност ваше странице, они ће је препоручити другима, а то ће добити више посетилаца и вероватније их претворити у купце.

3. Веб локација која има приступ може имати виши СЕО ранг

Приступачна веб страница је претраживачу много открића, поготово када има везе, слике, обрасце који су правилно означени. То ће вам бити од користи, јер ће ваш ранг учинити вишим.

Како учинити своју ВордПресс веб локацију приступачном

ВордПресс охрабрује израду веб локација прилагођених корисницима. Подржава везе за навигацију које корисницима омогућавају да прескоче до главне траке менија и траке за претрагу или директно пређу на главни садржај. Имамо Навео је разлоге због којих је ВордПресс најбољи програмер сајтова, лакоћа приступачности је астоундинг.

Изласком Смјерница за приступачност ВордПресс-а из марта 2016. године, ВордПресс контролна табла постала је приступачнија са побољшањима као што су:

 • Разне пречице на тастатури за уређивање садржаја и форматирање
 • Теме спремне за приступачност које су доступне са сваком инсталацијом ВордПресс-а
 • Побољшања корисника за теме, као и побољшања у библиотеци медија

Дакле, који је најбољи начин да веб локацију ВордПресс учините доступном? Користите тему спремну за приступ.

Али, ако ваша тренутна тема не следи смерницама о приступачности, постоје начини које можете учинити да бисте били сигурни да је ваша веб локација свима прилагођена кориснику.

1. Инсталирајте додатак за приступачност

Тхе ВП Приступни додатак има оцену са пет звездица и користи је више од 20.000 корисника.

Међу значајкама приступачности које додаје овај додатак су:

 • Омогући прескакање веза
 • Додајте прескочне везе с циљевима које дефинира корисник
 • Додајте језик и атрибуте смерница текста у свој атрибут ХТМЛ
 • Додајте обрис стању фокусирања на тастатури за елементе који се могу фокусирати
 • Додајте траку са алаткама пребацивањем између приказа високог контраста, великог штампања и незасићених (сивих тонова) ваше теме
 • Додајте дуг опис слици
 • Извршење за алт атрибуте на сликама

Постоје и проблеми са приступачношћу које су решени Плугин за приступ приступачности, а они укључују:

 • Уклањање циљног атрибута из веза
 • Додавање налепница у стандардна ВордПресс поља обрасца ако их нема
 • Додавање наслова у стандардне везе „читај више“
 • Скидање наслова атрибута са слика уметнутих у садржај

Ако желите да имате веб локацију, употреба овог додатка је обавезна. Омогућава вам да осигурате да ништа не прескочите како бисте учинили своју веб локацију доступном гледаоцима. Поред тога, овај додатак је најлакши јер више не морате да мењате тему.

2. Побољшајте комбинације боја вашег веб сајта

Још једна ствар коју морате да учините како бисте учинили своју веб локацију доступном је побољшање контраста боја. Мијешање исправних боја на вашој страници помоћи ће гледаоцима са оштећењем вида да виде више садржаја.

Обавезно смањите употребу светло сивих текстова, лаких текстова на светлу позадину, јер ће они учинити мање визуелним. Уместо тога, покушајте да користите тамне текстове на светлој позадини.

3. Додајте АЛТ ознаке у све слике

Додавање Алт текста у слике помоћи ће вам да побољшате свој СЕО. Поред тога, додавање Алт текста поред слика помоћи ће гледаоцима који имају потешкоће у анализи слике да се ослоне на опис.

Алт текст можете лако додати приликом преноса из библиотеке медија. Такође можете да користите СЕО Оптимизовани додатак за слике да бисте уметнули атрибуте алт и наслова који одговарају СЕО и пријатељима у слике које желите да отпремите на своју веб локацију. Или би могао да користиш тхје листа алтернативних додатака за оптимизоване слике и садржаје.

4. Користите наслове да бисте систематизовали свој садржај

Додавање наслова на вашу веб локацију најбољи је начин да се систематски организује садржај ваше веб странице. То ће помоћи гледаоцима да разумију више редоследа садржаја на вашој ВордПресс веб локацији.

5. Учините своје линкове и мени прилагођену тастатури

Неки гледаоци веб локација ослањају се на коришћење тастатуре за навигацију по сајту. Када развијате своју веб локацију, проверите да ли су ставке вашег менија прилагођене тастатури како бисте гледаоцима онемогућили употребу миша за приступ вашој веб локацији.

6. Означите своја поља обрасца на одговарајући начин

Провјерите је ли ваше поље обрасца правилно постављено изван стварних поља. Неки корисници не могу приступити текстовима када су поље обрасца унутар главног садржаја.

7. Додајте транскрипте и затворене титлове у своје видео снимке и подцасте

Ако желите да додате видео записе и подкастове на своју веб локацију, преношење транскрипата је обавезно. Ово ће омогућити гледаоцима са оштећењем слуха да интерпретирају видео садржај читајући транскрипте које сте додали.

Како тестирати своју веб локацију

Дакле, завршили сте радећи кораке које сам споменуо. Следећа ствар коју треба да урадите је да је тестирате да ли је заиста корисна веб локација.

Будући да постоји пуно алата који ће вам помоћи да проверите да ли ваша веб локација већ испуњава стандарде приступачности, такође можете да користите Гоогле Цхроме проширење под називом Алат за процену ВАВЕ.

Алат ВАВЕ помоћи ће вам да одредите које ставке је потребно прегледати. Помоћу убризгавања икона на вашу страницу, алат ће указати на садржај који треба побољшати како би се постигла стандардна Приступачна веб страница ВордПресс.

Имати приступачну веб страницу ВордПресс пружа много предности. Прво, то вам може помоћи да повећате промет на вашој веб локацији и побољшате ваше рангирање. Друго, моћи ћете да подстакнете гледаоце са инвалидитетом да без проблема читају вашу страницу.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map