Как да отстраните проблемите си с WordPress от своя страна

Случвало ли ви се е да работите в сайта си в WordPress, въодушевен да направи промяна в нещо и, BOOM, имате някакъв странен проблем, който ви пречи да свършите работата си? Толкова разочароващо, нали? В тази публикация ще ви покажа как да направите основни WordPress отстраняване на проблеми и поправяне, за да можете да отстраните тези проблеми. Най-малкото ще бъдете в състояние да сведете до минимум всяка външна поддръжка, която може да ви е необходима от разработчик на тема или плъгини.


Вашата първа мисъл може да бъде,

АКН! Това е моята тема или създател на страници!

Може би е така, може би не. Нека стигнем до дъното на това.

Ето тестов сайт, където нещо не върви по план. Нека да кажем, че всички сте въодушевени да редактирате новата си начална страница. Инсталирали сте хубава тема, в случая Astra, и страхотен създател на страници като Elementor и някои плъгини. Преминавате към началната си страница, очаквайки да кликнете върху раздела от менюто „Редактиране с елемент“, но…

BAM! Вашата административна лента е ОБЩО НАЗАД!

Така че вероятно обикновено след това отидете на таблото си за управление и кликнете върху страници. След това ще го видите в списъка и щракнете върху „Редактиране с елемент“. Но след това, когато се опитате, получавате това съобщение за грешка! По дяволите.

Вероятно мислите, дявол този елемент. Сигурно е проблемът. Нека ви кажа обаче, че създателят на страници всъщност рядко е проблемът.

Спокойно, ще прегледаме някои техники за отстраняване на неизправности, за да стигнем до дъното на каквото и да е, или поне да се доближите толкова много до решение, преди да се включите в разработчиците на вашите теми или създатели на страници.

Обикновено вероятно ще се свържете с разработчика на вашата тема или плъгини. Те биха ви помолили за пълномощия да влезете във вашия уебсайт. Тогава те ще отнеме няколко дни и усърдно да преминат през всеки от вашите плъгини, като един по един деактивират и реактивират, за да се опитат да отстранят проблема. Те също ще се опитат да превключат теми, за да видят дали това е вашата тема.

Как да направите собственото си отстраняване на проблеми по-ефективно, отколкото да чакате техническа поддръжка:

Стъпка 1: Направете резервно копие на вашия сайт!

От изключителна важност е да сте безопасни и да направите резервно копие на сайта си, преди да влезете в някой от този бизнес за отстраняване на проблеми. Ето връзка за това как лесно да направите резервно копие на вашия сайт. НАТИСНИ ТУК.

Стъпка 2: Създайте сайт за поставяне / клониране, за да работите.

Не искате да правите тези промени в своя сайт на живо. Проверете дали вашият уеб хост предлага етапи за сайтове, включени в пакета ви. Ако е така, създайте сайт чрез таблото за управление на хоста или CPanel. (Вижте помощните канали на вашия хост, ако не знаете как да го настроите чрез хоста.)

Ако нямате поетапно включване в плана си, ето един лесен начин сами да настроите сценичния сайт. КАК ДА НАСТРОЙЕТЕ САЙТ ЗА СТАГИРАНЕ.

Това ще ви позволи да направите всички промени в отделен сайт за клониране, в случай че нещо се обърка, няма да объркате сайта си на живо!

Стъпка 3: Промяна на темата на сайта.

Отидете до лявата странична лента на таблото за управление и кликнете върху „Външен вид – теми“. Веднъж там ще видите вашата активна тема отляво. Вероятно ще видите някои други теми по подразбиране. Изберете най-актуалните от тях. Ако не ги виждате, просто щракнете, за да добавите тема и изберете всяка тема, за предпочитане по подразбиране WordPress тема.

Продължете напред и активирайте различната тема. След това отворете страницата на проблема на вашия сайт. Тя трябва да изглежда съвсем различно с новата тема. Проблемът ви все още ли се случва? В нашия пример проблемът все още е там. След това опитайте да отидете на страницата през таблото за управление и кликнете върху „Редактиране с елемент“. Проблемът все още ли е там? В нашия пример е така.

Така че това, което ефективно направихме тук, елиминира темата като потенциална причина. Тъй като това не е темата, върнете се към темите си под „Външен вид – теми“ и активирайте отново избраната от вас тема. Ако отидете на предния край и се опресните, ще видите, че старата ви тема отново е активна и проблемът продължава да е там.

Стъпка 4: Инсталирайте и стартирайте Plugin Detective плъгин.

Обикновено отиваме на плъгини и деактивираме всички тях, за да видим дали проблемът изчезва (и обикновено се случва). Тогава трябва да досаждаме досадно да активираме всеки плъгин един по един и да тестваме за проблема. С Plugin Detective той автоматизира това за вас и ще ви спести TON от времето.

За да го инсталирате, отворете „Приставки – Добавяне на ново“ и потърсете приставката в лентата за търсене. Тя трябва да се появи в горната част. Продължете и щракнете върху Инсталиране, след което щракнете върху Активиране. Ще бъдете пренасочени към страницата с плъгини на вашия сайт. Погледнете лентата в горното меню и ще забележите нова опция, която гласи „Отстраняване на неизправности“. Обикновено просто трябва да отидете на страницата с проблема и да кликнете върху „Отстраняване на неизправности“ нагоре в лентата с менюта. За този пример нямаме лента с менюта, така че просто щракнете върху „Отстраняване на неизправности“ в
задния край на сайта в лентата с меню на таблото.

Той ще възпита този сладък малък детективен робот. Кликнете там, където пише, за да отворите нов случай. Тогава ще се появи въпрос, който ни пита дали сме на мястото, където възниква проблемът. В нашия пример все още не сме на място. Точно там, в прозореца, просто ще кликнем, за да разгледаме сайта. Ще ни отведе до началната страница и ще попита дали тук е проблемът. Щракнете да. (Или отидете до мястото, където е проблемът ви, и щракнете върху да там).

След това ще се покаже страница, която пита кой от изброените плъгини са необходими, за да работи сайтът ви. Кликнете върху приставката за създаване на вашата страница, в този пример ще кликнете върху Elementor, след което щракнете върху „Аз съм готов“.

След това ще ви покаже екран с активното разследване. Ще преминете през процес с вас, за да деактивирате всички плъгини и да ги активирате едно по едно и ще ви покаже проблемното място, за да видите дали е поправено. Продължете напред и щракнете върху „Започване на разпит“.

Ще ви покаже снимка на вашия сайт и ще попита дали проблемът е отстранен. В нашия пример отново виждаме нашата администрираща лента, така че ще кликнем върху бутона, който казва: „Да, това е поправено“. След това ще трябва да кликнете отново за „Започване на разпита“. Той ще ви върне към проблемната страница и ще ви попита отново дали е коригирана. Продължете да щракнете, че е фиксиран, когато е фиксиран, и продължете да щракнете, за да започнете разпита всеки път отново. В крайна сметка ще намерите такава, където тя не е фиксирана. Продължете и щракнете върху „Не, все още е счупено“.

Намерен виновник!

?

Продължавайте да правите този процес, докато не излезе на екран, където пише, че е намерен виновник. В нашия пример това беше плъгинът за относителни URL адреси на ODT. Ще видите малко сладък бот с халба. Щракнете върху бутона, за да го деактивира приставката за вас. След това щракнете върху бутона, за да се върнете към таблото за управление.

Това, което Plugin Detective направи, беше да премине през няколко приставки наведнъж и да ги активира отново. Проследяваше напредъка, така че не е трябвало, спестявайки тонове главоболие! Този бърз и лесен начин за отстраняване на неизправности ви уведомява веднага, че всъщност не е бил създателят на страница или тема, както може би сте мислили.

Нека се върнем към проблемната страница и проверим отново дали проблемът е изчезнал. В нашия пример ще отидем на началната страница и ще кликнете за презареждане. Ниско и ето, администраторската лента се върна! Така че тогава просто ще кликнете в лентата с менюта, за да „Редактирайте с елемент.“ Да, това ни позволява да влезем отново в Elementor.

Сега просто ще преминем към секцията „Плъгини“ на сайта, като отидете на таблото за управление и щракнете върху Приставки в лявата странична лента. В списъка с приставки ще видите, че вашата проблемна приставка, в нашия случай Относителни URL адреси на ODT е деактивирана.

Стъпка 5: Деактивирайте проблемната приставка на вашия ЖИВ сайт.

Сега просто отиваме на активния или на живо сайт и деактивираме проблемния плъгин. Просто ще отворите раздела с приставки на таблото за управление и щракнете, за да деактивирате този проблем.

Voila! Проблема решен!!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map