Οδηγός για το CPanel

Εάν ο διακομιστής φιλοξενίας ιστού σας βασίζεται σε Linux, είναι πιθανό να τροφοδοτείται από το cPanel. Το cPanel σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε όλες τις υπηρεσίες του διακομιστή σας από μία τοποθεσία. Λόγω της ευκολίας χρήσης και της λειτουργικότητάς του, Το cPanel είναι το βιομηχανικό πρότυπο. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι προγραμματιστές το γνωρίζουν.


Μια γρήγορη εισαγωγή στο CPanel

Πώς να συνδεθείτε

 1. σύνδεση cPanelΕισαγάγετε το όνομα τομέα για τον ιστότοπό σας στο πλαίσιο διεύθυνσης URL. Στη συνέχεια, προσθέστε “/ cPanel”. Για παράδειγμα, εάν ο ιστότοπός σας είναι funnycats.com, θα εισαγάγατε: “funnycats.com/cPanel”.
 2. Βρίσκεστε τώρα στη σελίδα σύνδεσης cPanel. Εδώ θα σας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης και το όνομα χρήστη σας. Αφού εισαγάγετε αυτές τις πληροφορίες, κάντε κλικ στο κουμπί “Σύνδεση”.
 • Εναλλακτική 1: Μεταβείτε στον πίνακα του παρόχου φιλοξενίας και βρείτε έναν άμεσο σύνδεσμο για το cPanel. Εάν δεν μπορείτε να το βρείτε, επικοινωνήστε με την ομάδα υποστήριξης και ρωτήστε τους πώς να το κάνουν.
 • Εναλλακτική 2: Εισαγάγετε τη διεύθυνση του ιστότοπού σας ακολουθούμενο από το 2082 για HTTP ή το 2083 για HTTPS.

Κατανόηση της διασύνδεσης

Μόλις συνδεθείτε στο cPanel, θα δείτε μια διεπαφή παρόμοια με αυτήν. Το 2019, το cPanel παρουσίασε ένα θέμα που ονομάζεται “Paper Lantern”. Αυτή η διεπαφή είναι η καρδιά του λογαριασμού χρήστη cPanel. Εδώ θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες και έχετε τη δυνατότητα να ενημερώσετε το cPanel.

Η διεπαφή cPanel κατανέμεται στις ακόλουθες ενότητες:

 1. Μπάρα πλοήγησης – Κάθε διεπαφή στο cPanel θα εμφανίζει τη γραμμή πλοήγησης. Σε αυτό το σημείο πηγαίνετε για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τον λογαριασμό σας, όπου συνδέεστε και αποσυνδέεστε από τον λογαριασμό σας, καθώς και όπου αλλάζετε ορισμένες ρυθμίσεις.
 2. Πλευρική γραμμή – Όλες οι διεπαφές στο cPanel θα εμφανίσουν μια πλευρική γραμμή. Εδώ μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο εικονίδιο Home, να αποκτήσετε πρόσβαση σε διαφορετικές δυνατότητες του cPanel και ως μεταπωλητής να προσαρμόσετε το περιεχόμενο. Έχετε επίσης το εικονίδιο User Manager που σας επιτρέπει να πλοηγηθείτε στο User Manager Interface.
 3. Γενικές πληροφορίες – Εδώ θα δείτε γενικές πληροφορίες σχετικά με τον λογαριασμό σας cPanel. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως ο τρέχων χρήστης, ο κύριος τομέας και εάν ο τρέχων λογαριασμός έχει κοινόχρηστη διεύθυνση IP ή αποκλειστική διεύθυνση IP.
 4. Χαρακτηριστικά – Εδώ θα δείτε τις δυνατότητες που είναι διαθέσιμες στον λογαριασμό σας. Αυτές οι δυνατότητες συγκεντρώνονται σε ομάδες με βάση τη λειτουργικότητά τους
 5. Στατιστικά – Αυτή η περιοχή εμφανίζει στατιστικά χρήσης για τον λογαριασμό σας cPanel, συμπεριλαμβανομένων:
 • εύρος ζώνης
 • Χρήση δίσκου
 • Χρήση αρχείων
 • Χρήση δίσκου MySQL
 • Τομείς Addon
 • Υποτομείς
 • Ψευδώνυμα
 • Λογαριασμοί email
 • Αυτόματες αποκρίσεις
 • Προσαρμοσμένα στατιστικά στοιχεία τρίτων

Πώς να εγκαταστήσετε το WordPress

Οι εταιρείες φιλοξενίας περιλαμβάνουν σενάρια αυτόματου προγράμματος εγκατάστασης για να σας διευκολύνουν να εγκαταστήσετε το WordPress μέσω του cPanel. Οι τρεις πιο δημοφιλείς επιλογές είναι:

 • Μαλακό
 • Γρήγορη εγκατάσταση
 • Φανταστικό

Για τους σκοπούς αυτού του οδηγού, θα συζητήσουμε την εγκατάσταση του WordPress χρησιμοποιώντας το Softaculous.

Τι είναι μαλακό?

Αυτό είναι ένα σενάριο αυτόματου προγράμματος εγκατάστασης που διευκολύνει την εγκατάσταση εφαρμογών ιστού όπως το WordPress. Το Softaculous χρησιμοποιείται από εταιρείες φιλοξενίας όπως το SiteGround και το InMotion Hosting.

Εγκατάσταση του WordPress με χρήση Softaculous

 • Αφού συνδεθείτε στον λογαριασμό σας cPanel, αναζητήστε το εικονίδιο του προγράμματος εγκατάστασης Softaculous / WordPress. Πρέπει να βρίσκονται στην ενότητα Auto Installers. Κάντε κλικ σε οποιοδήποτε από τα εικονίδια που επισημαίνονται παρακάτω για να ξεκινήσετε το αυτόματο πρόγραμμα εγκατάστασης για το WordPress.
 • Όταν είναι ενεργοποιημένο το αυτόματο πρόγραμμα εγκατάστασης για το WordPress, θα δείτε την ακόλουθη οθόνη:
 • Επιλέξτε “Εγκατάσταση τώρα” και θα μεταφερθείτε στην επόμενη φόρμα.

εγκαθιστώ

 • Σε αυτήν τη φόρμα, θα χρειαστεί να παρέχετε ορισμένες πληροφορίες για να επιτρέψετε τη συνέχιση της εγκατάστασης του WordPress.
 • Πείτε στο Softaculous πού θέλετε να εγκατασταθεί το WordPress, το οποίο είναι το όνομα τομέα. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να εγκαταστήσουν το WordPress στον ριζικό κατάλογο του τομέα τους. Για παράδειγμα: HTTP: // funnycats.com. Σε αυτήν την περίπτωση, το πλαίσιο “In Directory” πρέπει να παραμείνει κενό.
 • Θα πρέπει να επιλέξετε ένα πρωτόκολλο, είτε HTTP: // ή HTTPS: // www. Οι ιστότοποι που διαθέτουν SSL και HTTPS θα έχουν την επιλογή να επιλέξουν https: // ή https: // www. ως πρωτόκολλο.

ισχυρός κωδικός πρόσβασης

Καθώς κάνετε κύλιση προς τα κάτω, θα σας ζητηθεί να δώσετε έναν “Τίτλο και περιγραφή” για τον ιστότοπό σας στο WordPress. Δεν χρειάζεται να το σκεφτείτε υπερβολικά γιατί είναι κάτι που μπορείτε να αλλάξετε αργότερα.

Θα πρέπει να επιλέξετε όνομα χρήστη, κωδικό πρόσβασης και διεύθυνση email διαχειριστή. Θα παρατηρήσετε ότι η Softaculous θα σας δώσει αυτόματα έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης χρησιμοποιώντας μια λέξη χωρίς λεξικό. Μπορείτε να τον αλλάξετε, αλλά συνιστάται να επιλέξετε έναν κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές επιλογής κωδικού πρόσβασης.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να εισαγάγετε τη σωστή διεύθυνση email. Η διεύθυνση email σας είναι αυτό που πρόκειται να χρησιμοποιήσει το WordPress για να επικοινωνήσει μαζί σας. Εάν ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας, η διεύθυνση email σας είναι ο τρόπος επαναφοράς του συνδέσμου.

προσπάθειες σύνδεσης

Όταν κάνετε κύλιση προς τα κάτω, θα δείτε μια σειρά από προαιρετικές επιλογές. Αφού τα ελέγξετε, κάντε κλικ στο κουμπί εγκατάστασης. Χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις που έχετε δώσει, η Softaculous θα ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης. Πρέπει να είστε υπομονετικοί και να αφήσετε τη γραμμή προόδου να φτάσει το 100 τοις εκατό, διαφορετικά η εγκατάσταση ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί με επιτυχία.

Η διαδικασία εγκατάστασης θα διαρκέσει περίπου ένα λεπτό. Μόλις εγκατασταθεί το WordPress, θα λάβετε μια ειδοποίηση για μια επιτυχημένη εγκατάσταση. Θα δείτε επίσης συνδέσμους που σας λένε πώς να συνδεθείτε στη νέα σας εγκατάσταση. Συνήθως, μπορείτε να συνδεθείτε στο WordPress χρησιμοποιώντας: YOURDOMAIN.com/wp-admin/. Θα χρησιμοποιήσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που δημιουργήσατε κατά τη διαδικασία εγκατάστασης.

Ρυθμίσεις ασφαλείας cPanel

Ασφάλιση του κωδικού πρόσβασής σας

Μόλις ενεργοποιήσετε και ενεργοποιήσετε τον λογαριασμό cPanel, συνιστάται να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας όταν συνδέεστε στο cPanel για πρώτη φορά. Εδώ’πώς το κάνετε αυτό:

 1. Στις προτιμήσεις, κάντε κλικ στο μενού Password & Security.

ασφάλεια κωδικού πρόσβασης

 1. Θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε τον παλιό κωδικό πρόσβασης καθώς και τον νέο κωδικό πρόσβασης που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Αφού το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο “Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασής σας τώρα” κουμπί στο τέλος της φόρμας.

ασφάλεια κωδικού πρόσβασηςΤο CPanel σας προσφέρει μια γεννήτρια κωδικών πρόσβασης που θα δημιουργήσει αυτόματα έναν ισχυρό και ασφαλή κωδικό πρόσβασης. Ή μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κωδικό πρόσβασης που θα θυμάστε.

Ακόμα, αυτό’Είναι σημαντικό για εσάς να επιλέξετε έναν κωδικό πρόσβασης που οι υπάλληλοι ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης. Ο ιδανικός κωδικός πρόσβασης πρέπει να έχει τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες με αλφαριθμητικούς αριθμούς και ειδικά σύμβολα. Δεν το κάνεις’Θέλω κωδικούς πρόσβασης που έχουν επετείους, γενέθλια ή λέξεις που βρίσκονται στο λεξικό.

Ενεργοποίηση CPHulk Brute Force Protection

Το CPHUlk είναι αυτό που προστατεύει τον διακομιστή σας από το να γίνει θύμα σε μια επίθεση brute force. Μια επίθεση ωμής βίας είναι όταν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα προσπαθεί να μαντέψει τον κωδικό πρόσβασής σας δοκιμάζοντας έναν συνδυασμό μετά τον άλλο. Το CPHulk θα αποκλείσει μια επίθεση και θα δείξει ότι η σύνδεση δεν είναι πλέον έγκυρη εάν υπάρχουν επαναλαμβανόμενα αιτήματα. Μπορείτε να αποτρέψετε τον αποκλεισμό σας προσθέτοντας τη διεύθυνση IP σας στη λίστα επιτρεπόμενων.

Για πρόσβαση σε αυτό, ακολουθήστε αυτήν τη διαδρομή: WHM> Ενότητα Κέντρου ασφαλείας> cPHulk Brute Force Protection

ωμής βίας

Προσθήκη νέου ονόματος τομέα

Μπορείτε να προσθέσετε έναν νέο τομέα στο cPanel κάνοντας κλικ στο “Τομέας Addon” στην ενότητα “Τομείς”.

Αυτό θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε ένα τυπικό όνομα τομέα που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός νέου ιστότοπου. Με το cPanel, μπορείτε να διαχειριστείτε πολλά ονόματα τομέα από τον ίδιο πίνακα ελέγχου.

Συνδεθείτε στο cPanel φιλοξενίας σας. Κάντε κλικ στο Addon Domains. Αυτό θα το βρείτε στην ενότητα “Τομείς”. Εδώ θα παρουσιαστεί μια φόρμα που θα πρέπει να συμπληρώσετε κατά τη δημιουργία του νέου τομέα. Ακολουθεί μια εξήγηση των πεδίων που θα δείτε στη φόρμα:

 1. Νέο Όνομα Τομέα – Εδώ θα τοποθετήσετε το όνομα του τομέα που θέλετε να δημιουργήσετε. Για παράδειγμα: veryfunnycats.com
 2. Υποτομέας – Εάν πρόκειται απλώς να χρησιμοποιήσετε έναν τομέα, τότε μπορείτε να αφήσετε αυτήν την ενότητα κενή. Το cPanel θα προσθέσει αυτόματα τον υποτομέα. Αν εσύ’προσθέτοντας πολλούς τομείς ταυτόχρονα, για παράδειγμα, το πολύfunnycats.com και το πολύfunnycats.gov, θα πρέπει να το τροποποιήσετε.
 3. Document Root – Αυτό το πεδίο θα συμπληρωθεί αυτόματα.
 4. Δημιουργία λογαριασμού FTP – Αυτό είναι προαιρετικό, επιτρέποντάς σας να δημιουργείτε λογαριασμούς FTP για κάθε νέο πρόσθετο τομέα.
 5. Κάντε κλικ στο “Προσθήκη τομέα” κουμπί.

Και εσύ’εκ νέου. Τώρα, μπορείτε να ξεκινήσετε να ανεβάζετε αρχεία στον νέο υποφάκελο που θα βρείτε στη Διαχείριση αρχείων στον λογαριασμό σας cPanel.

Κατάργηση τομέα Addon

Μπορείτε να καταργήσετε έναν τομέα Addon μεταβαίνοντας προς τα κάτω στην ενότητα “Τροποποίηση τομέα Addon”. Στη συνέχεια, πατήστε το σύνδεσμο για να καταργήσετε τον τομέα. Το εικονίδιο του συνδέσμου είναι ένα κάδο απορριμμάτων. Βρίσκεται στη στήλη “Ενέργειες”.

Το cPanel θα σας επιτρέψει επίσης να δημιουργήσετε και να ανακατευθύνετε δευτερεύοντες τομείς.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Η αποτυχία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του ιστότοπού σας μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό σας για επιχειρήσεις. Το cPanel σας επιτρέπει να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού σας με μη αυτόματο τρόπο όποτε το θέλετε. Ορισμένες εταιρείες φιλοξενίας θα διαχειρίζονται αντίγραφα ασφαλείας για εσάς ως μέρος του σχεδίου σας. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε πώς να το κάνετε χειροκίνητα.

Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας το “Οδηγός δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείαςΕικονίδιο στην ενότητα Αρχεία του cPanel.

εφεδρικός οδηγός

Αφού κάνετε κλικ στο σύνδεσμο, θα μεταφερθείτε στην οθόνη:

Κάντε κλικ στην επιλογή “Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας”. Αυτό θα ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Θα σας δοθεί η επιλογή να επιλέξετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας ή ένα μερικό αντίγραφο ασφαλείας. Ίσως θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού σας σε εξωτερική μονάδα δίσκου ή σε διαφορετική ασφαλή τοποθεσία.

πλήρες ή μερικό αντίγραφο ασφαλείας

Προτιμήσεις

Ενημέρωση στοιχείων επικοινωνίας

Εάν τα στοιχεία επικοινωνίας σας δεν είναι ενημερωμένα, το cPanel δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας όταν υπάρχει πρόβλημα δυσλειτουργίας ή διαμόρφωσης.

Πρέπει να επιλέξετε μια διεύθυνση email που δεν είναι συνημμένη σε οποιοδήποτε όνομα τομέα που φιλοξενείται στο cPanel. Αυτό γιατί αν κάτι πάει στραβά με τη διαμόρφωση του κεντρικού υπολογιστή σας, το email σας μπορεί επίσης να παραβιαστεί και θα ήταν αδύνατο να επικοινωνήσετε μαζί σας.

στοιχεία επικοινωνίας

Υπό “Προτιμήσεις επικοινωνίας” Υπάρχουν ορισμένα κουτιά που σας επιτρέπουν να επιλέξετε τις συνθήκες όταν θέλετε να επικοινωνήσει μαζί σας το cPanel. Σας συνιστούμε να τα επιλέξετε όλα, επειδή όλοι θα μπορούσαν να σας ειδοποιήσουν για ύποπτη δραστηριότητα ή πρόβλημα με τη φιλοξενία σας.

Προσθήκη άλλου χρήστη

Θα θελήσετε να δημιουργήσετε ένα μοναδικό προφίλ χρήστη για όποιον πρόκειται να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον ιστότοπό σας. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στο “Προτιμήσεις” ενότητα και κάντε κλικ στο “Διαχείριση χρηστών.”

διαχειριστής χρηστών

Θα δείτε όλους τους λογαριασμούς που έχουν ρυθμιστεί αυτήν τη στιγμή στο cPanel σας.

Αριστερά, εσύ’θα δείτε τρία εικονίδια. Αυτοί είναι:

 • Φάκελος – Υποδεικνύει ότι έχει ρυθμιστεί ένας λογαριασμός email στο σύστημα
 • Φορτηγό– Δηλώνει ότι το άτομο έχει λογαριασμό FTP
 • Εικονίδιο δίσκου – Υποδεικνύει ότι ο χρήστης έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες δίσκου ιστού στο cPanel.

Με τα εικονίδια φορτηγού και φακέλου, το μπλε σημαίνει ότι ο λογαριασμός είναι ενεργός και το γκρι σημαίνει ότι ο λογαριασμός δεν έχει ρυθμιστεί.

Το’Είναι εύκολο να επεξεργαστείτε έναν χρήστη, να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης, να τον διαγράψετε ή να κάνετε οποιεσδήποτε άλλες προσαρμογές. Μπορείτε να προσθέσετε έναν νέο χρήστη κάνοντας κλικ στο “Προσθέστε έναν χρήστη” κουμπί που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία.

διαχειριστής χρηστών

Στη συνέχεια, θα μεταφερθείτε στην ακόλουθη οθόνη:

Θα μπορείτε να προσθέσετε το όνομα χρήστη και τον τομέα στον οποίο έχουν πρόσβαση.

Θα μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τους λογαριασμούς email τους, τους λογαριασμούς FTP τους και να τους παραχωρήσετε άδεια για το Web Disk.

Με αυτόν τον οδηγό, έχουμε μόλις χάσει την επιφάνεια του τι μπορεί να κάνει το cPanel.

Τελικές λέξεις

Η ελπίδα μας είναι ότι δίνοντας μια γρήγορη επισκόπηση του cPanel, συζητώντας την εγκατάσταση του WordPress, αναθεωρώντας βασική ασφάλεια ρυθμίσεις, συζητώντας τη διαχείριση τομέων, προβολή πώς να κάνετε δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ιστότοπου, και ελέγχοντας τις βασικές προτιμήσεις, σας έχουμε στείλει στο δρόμο σας.

Θα μελετήσουμε λεπτομερώς άλλες πτυχές του cPanel σε μελλοντικό άρθρο. Μέχρι τότε, σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση και μη διστάσετε να διαβάσετε τον κύριο οδηγό μας για το καλύτεροι οικοδεσπότες Ιστού.

Καλή τύχη και μπορεί τα cPanels σας να σας φέρονται καλά.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map