Ръководство за CPanel

Ако вашият уеб хостинг сървър е базиран на Linux, има вероятност той да се захранва от cPanel. cPanel ви дава възможност да управлявате всички услуги на вашия сървър от едно място. Поради своята лекота на използване и функционалност, cPanel е индустриалният стандарт. Като такива повечето разработчици са запознати с него.


Бързо въвеждане на CPanel

Как да влезете

 1. cPanel входВъведете името на домейна за вашия уебсайт в полето за URL адрес. След това добавете „/ cPanel“. Например, ако вашият уебсайт е funnycats.com, ще въведете: „funnycats.com/cPanel“.
 2. Вече сте на страницата за вход в cPanel. Тук ще бъдете попитани за вашата парола и потребителско име. След като въведете тази информация, щракнете върху бутона „Вход“.
 • Алтернатива 1: Отидете до панела на вашия хостинг доставчик и намерете директна връзка към cPanel. Ако не можете да го намерите, свържете се с екипа за поддръжка и ги попитайте как да направите това.
 • Алтернатива 2: Въведете адреса на уебсайта си, последван от 2082 за HTTP или 2083 за HTTPS.

Разбиране на интерфейса

След като влезете в cPanel, ще видите интерфейс, подобен на този. През 2019 г. cPanel представи тема, наречена „Paper Lantern“. Този интерфейс е сърцето на вашия потребителски акаунт в cPanel. Тук ще намерите важна информация и ще имате възможност да актуализирате cPanel.

Интерфейсът на cPanel е разбит на следните раздели:

 1. Навигационна лента – Всеки интерфейс на cPanel ще показва лентата за навигация. Тук ще отидете, за да получите информация за вашия акаунт, къде влизате и излизате от акаунта си, както и къде променяте определени настройки.
 2. Странична лента – Всички интерфейси на cPanel ще показват странична лента. Тук можете да получите достъп до иконата Начало, да получите достъп до различни функции на cPanel и като дистрибутор да персонализирате съдържание. Имате и иконата на User Manager, която ви позволява да преминавате към потребителския интерфейс на мениджъра.
 3. Главна информация – Тук ще видите обща информация за вашия cPanel акаунт. Това включва неща като текущия потребител, основния домейн и дали текущият акаунт има споделен IP адрес или специален IP адрес.
 4. Характеристика – Тук ще видите функциите, които са достъпни за вашия акаунт. Тези функции са събрани в групи въз основа на тяхната функционалност
 5. Статистика – Тази област показва статистически данни за използването на вашия cPanel акаунт, включително:
 • Bandwidth
 • Използване на диска
 • Използване на файлове
 • Използване на MySQL диск
 • Addon домейни
 • Поддомейни
 • Псевдоними
 • Имейл акаунти
 • Автоматични отговори
 • Персонализирани статистически данни на трети страни

Как да инсталирате WordPress

Хостинг компаниите включват скриптове за автоматично инсталиране, за да улеснят инсталирането на WordPress чрез cPanel. Трите най-популярни опции са:

 • Softaculous
 • QuickInstall
 • Фантастико

За целите на това ръководство ще обсъдим инсталирането на WordPress с помощта на Softaculous.

Какво е софтакулозно?

Това е сценарий за автоматично инсталиране, който прави инсталирането на уеб приложения като WordPress лесно. Softaculous се използва от хостинг компании като SiteGround и InMotion хостинг.

Инсталиране на WordPress с помощта на Softaculous

 • След като влезете в своя акаунт в cPanel, потърсете иконата на инсталатора Softaculous / WordPress. Те трябва да бъдат разположени в секцията Авто инсталатори. Кликнете върху някоя от иконите, маркирани по-долу, за да стартирате автоматичния инсталатор за WordPress.
 • Когато функцията за автоматично инсталиране на WordPress е активирана, ще видите следния екран:
 • Изберете „Инсталиране сега“ и ще бъдете насочени към следващия формуляр.

Инсталирай

 • На този формуляр ще трябва да предоставите малко информация, за да може инсталацията на WordPress да продължи.
 • Кажете на Softaculous къде искате да бъде инсталиран WordPress, което е името на домейна. Повечето хора избират да инсталират WordPress в основната директория на своя домейн. Например: HTTP: // funnycats.com. В този случай полето за „In Directory“ трябва да се остави празно.
 • Ще трябва да изберете протокол, било то HTTP: // или HTTPS: // www. Сайтовете, които имат SSL и HTTPS, ще имат възможност да изберат https: // или https: // www. като протокол.

силна парола

Докато превъртате надолу, ще бъдете помолени да дадете „Заглавие и описание“ за вашия сайт WordPress. Не е нужно да преодолявате това, защото това е нещо, което можете да промените по-късно.

Ще трябва да изберете потребителско име, парола и имейл адрес на администратора. Ще забележите, че Softaculous автоматично ще ви даде силна парола, използвайки дума без речник. Можете да го промените, но се препоръчва да изберете парола, която използва най-добрите практики за избор на парола.

Освен това е важно да въведете правилния имейл адрес. Вашият имейл адрес е това, което WordPress ще използва за комуникация с вас. Ако забравите паролата си, имейл адресът ви е как връзката ще бъде нулирана.

опити за влизане

Когато превъртите надолу, ще видите редица опции по избор. След като ги прегледате, щракнете върху бутона за инсталиране. Използвайки настройките, които сте предоставили, Softaculous ще започне процеса на инсталиране. Трябва да бъдете търпеливи и да позволите лентата на напредъка да достигне 100 процента или инсталацията може да не се случи успешно.

Процесът на инсталиране трябва да отнеме около една минута. След като WordPress е инсталиран, ще получите известие за успешна инсталация. Ще видите също връзки, които ви казват как да влезете в новата си инсталация. Обикновено можете да влезете в WordPress, като използвате: YOURDOMAIN.com/wp-admin/. Ще използвате потребителското име и паролата, които сте създали по време на процеса на настройка.

Настройки за защита на cPanel

Осигуряване на вашата парола

След като стартирате вашия cPanel акаунт и стартирате, препоръчително е да промените паролата си когато влезете в cPanel за първи път. Тук’как правиш това:

 1. В предпочитанията кликнете върху менюто Парола и защита.

сигурност на паролата

 1. Ще бъдете помолени да въведете старата си парола, както и новата парола, която искате да използвате. След като направите това, щракнете върху “Променете паролата си сега” бутон в края на формуляра.

сигурност на паролатаCPanel ви предлага генератор на пароли, който автоматично ще създаде силна и сигурна парола. Или можете да създадете парола, която ще запомните.

И все пак’е важно за вас да изберете парола, която служителите да спазват правилата за парола. Идеалната парола трябва да има най-малко осем знака с буквено-цифрови числа и специални символи. Ти не’не искам пароли с годишнини, рождени дни или думи, които се намират в речника.

Активирайте CPHulk Brute Force Protection

CPHUlk е това, което защитава сървъра ви да стане жертва на груба атака. Атака с груба сила е когато автоматизирана система се опитва да отгатне паролата ви, като опитва една комбинация след друга. CPHulk ще блокира атака и ще покаже, че входът вече не е валиден, ако има многократни заявки. Можете да попречите да се заключите, като добавите вашия IP адрес в белия списък.

За достъп до това следвайте този път: WHM> раздел Център за сигурност> cPHulk Brute Force Protection

груба сила

Добавяне на ново име на домейн

Можете да добавите нов домейн към cPanel, като кликнете върху “Addon Domain” в секцията Домейни.

Това ще ви позволи да създадете стандартно име на домейн, което след това да бъде използвано при създаването на нов уебсайт. С cPanel могат да бъдат управлявани множество имена на домейни от един и същ контролен панел.

Влезте в своя хостинг cPanel. Щракнете върху Addon Domains. Ще намерите това в раздела Домейни. Тук ще ви бъде представен формуляр, който ще трябва да попълните при създаването на новия домейн. Ето обяснение на полетата, които ще видите във формата:

 1. Ново име на домейн – тук ще въведете името на домейна, който искате да създадете. Например: veryfunnycats.com
 2. Поддомен – Ако просто ще използвате един домейн, можете да оставите този раздел празен. cPanel ще добави поддомена автоматично. Ако ти’отново добавяте няколко домена едновременно, например veryfunnycats.com и veryfunnycats.gov, ще трябва да го промените.
 3. Корен на документа – Това поле автоматично ще се попълни.
 4. Създайте FTP акаунт – Това е по избор, което ви позволява да създавате FTP акаунти за всеки нов домейн на добавка.
 5. Щракнете върху “Добавяне на домейн” бутон.

А ти’готово е. Сега можете да започнете да качвате файлове в новата подпапка, която ще бъде намерена в File Manager във вашия cPanel акаунт.

Премахване на Addon Domain

Можете да премахнете Addon Domain, като превъртите надолу до „Modify Addon Domain“. След това натиснете връзката, за да премахнете домейна. Иконата за връзката е боклук. Той се намира под колоната „Действия“.

cPanel също ще ви позволи да създавате и пренасочвате поддомейни.

Архивите

Ако не направите резервно копие на сайта си, може да има катастрофални последици, особено ако използвате вашия сайт за бизнес. cPanel ви позволява ръчно да архивирате вашия сайт, когато решите. Някои хостинг компании ще управляват архивирането за вас като част от вашия план. Все пак е добра идея да знаете как да го направите ръчно.

Започнете с помощта на „Съветник за архивиране“В секцията„ Файлове “на cPanel.

съветник за архивиране

След като щракнете върху връзката, ще бъдете насочени към екрана:

Кликнете върху „Резервно копие“. Това ще започне процеса на архивиране. Ще ви бъде предоставена възможност да изберете пълно резервно копие или частично архивиране. Може да искате вашия сайт да се архивира на външно устройство или на друго сигурно място.

пълно или частично резервно копие

Предпочитания

Актуализирайте информацията за връзка

Ако вашата информация за контакт не е актуална, cPanel няма да може да комуникира с вас, когато има неизправност или проблем с конфигурацията.

Трябва да изберете имейл адрес, който не е прикачен към никое име на домейн, хоствано в cPanel. Това е така, защото ако нещо се обърка с конфигурацията на вашия хост, вашият имейл може също да бъде компрометиран и би било невъзможно да се свържете с вас.

Информация за връзка

при “Предпочитания за контакт” има редица кутии, които ви позволяват да изберете условията, когато искате cPanel да се свърже с вас. Препоръчваме да изберете всички от тях, защото всички те могат да ви предупредят за подозрителна активност или проблем с вашия хостинг.

Добавяне на друг потребител

Ще искате да създадете уникален потребителски профил за всеки, който ще ви помогне да управлявате вашия уебсайт. За да направите това, отидете на “Предпочитания” секция и кликнете върху “Потребителски мениджър.”

потребител мениджър

Ще видите всички акаунти, които в момента са настроени във вашия cPanel.

Най-вдясно, ти’ще видите три икони. Те са:

 • Плик – Указва, че е създаден имейл акаунт в системата
 • Камион– Указва, че човекът има FTP акаунт
 • Икона на диска – Указва, че потребителят има достъп до услугите на уеб диска в cPanel.

При иконите на камиона и плика синьото означава, че акаунтът е активен, а сивият означава, че акаунтът не е настроен.

То’е лесно да редактирате потребител, да промените паролата му, да ги изтриете или да направите каквито и да било други корекции. Можете да добавите нов потребител, като щракнете върху “Добавяне на потребител” бутон, разположен в горния десен ъгъл.

потребител мениджър

След това ще бъдете отведени до следния екран:

Ще можете да добавите потребителското име и домейна, до който имат достъп.

Ще можете също така да настроите техните имейл акаунти, техните FTP акаунти и да им дадете разрешение за уеб диск.

С това ръководство почти не сме надраскали повърхността на това, което cPanel може да направи.

Заключителни думи

Надяваме се, че като дадем бърз преглед на cPanel, обсъждане на инсталацията на WordPress, преглед основна сигурност настройки, обсъждане на управление на домейни, показване как да направите резервно копие на уебсайт, и преглеждайки основните предпочитания, ние ви изпратихме на път.

В следващата статия ще разгледаме подробно други аспекти на cPanel. Дотогава благодаря за четенето и не се колебайте да прочетете нашето главно ръководство за най-добрите уеб хостове.

Успех и нека вашите cPanels да се отнасят добре с вас.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector