Основи за начинаещи Cpanel

Шансовете са, че новият ви уеб сървър ще работи с помощта на cPanel. То’не преувеличавам, ако кажа, че над 90 процента от най-добрите уеб хостинг компании използвайте cPanel. Ето защо се надяваме следното ръководство за cPanel да бъде от полза.


Основна информация за cPanel

С две думи, cPanel е какво ви позволява да управлявате всичко, свързано с вашия уеб хостинг акаунт. Причината, поради която cPanel е толкова популярен, е, че има прост и лесен за използване табло за управление. cPanel е създал репутация на редовни актуализации, поддържане и поддържане на навременни мерки за сигурност и подобрения.

За какво да използвам cPanel за?

Почти всичко свързано с вашия хостинг. cPanel е мястото, където ще:

 • Настройте имейли за вашия сайт
 • Архивирайте своя уебсайт
 • Проверете вашата честотна лента, както и други статистически данни
 • Коригирайте настройките за сигурност
 • Създайте нови бази данни, както и управлявайте съществуващите
 • Свържете имена на домейни към хостинга
 • Настройте множество оптимизации

Едва се надраскваме по повърхността на това, което можете да направите с тази технология. Не позволявайте широката гама от функции да ви сплаши. Истината е, че не е нужно да разбирате всички от тях, за да управлявате вашия уеб сайт ефективно.

Влизане в cPanel

За първото си влизане, вашето хостинг доставчик ще ви даде необходимите пълномощия. Трябва да има директна връзка към cPanel от вашия хостинг доставчик’s панел. Ако това не е достъпно, просто ги попитайте как да имат достъп до cPanel. cpanel страница за входОще по-лесен начин за достъп до cPanel е да въведете адреса на уебсайта си и след това да го последвате с: 2082 (за http) или: 2083 (за https). Там ще бъдете попитани за вашето cPanel потребителско име и парола.

Основно въведение в cPanel интерфейс

През 2019 г. cPanel представи нова тема, наречена “Хартиен фенер.” Ще използваме тази тема като основа за нашия урок. Ако някои от нещата, които споменаваме, не се подреждат, може просто да се наложи да промените стила на своя cPanel. Това е лесно да се направи. Кликнете върху “Предпочитания” секция. След това щракнете, където пише “Промяна на стила.” Оттам изберете “Основен” и след това щракнете “Приложи.” Вече трябва да работите върху същото оформление като нас.

Разбиране на основните инструменти

Навигационната лента е разположена в горния десен ъгъл на екрана. Можете да използвате инструмента за търсене, за да намерите ключови опции в cPanel.

Връзката за предпочитания ще ви позволи да коригирате нещата, включително език, информация за паролата, информация за контакт и т.н. Всички тези корекции могат да бъдат направени с обикновено щракване.

Звънеца за известия е мястото, където сте’ще видите актуализации или за cPanel или за вашия хостинг настройка. Ако има критична новина или друга информация, която трябва да знаете, вие’ще го намерите тук.

Връзката за излизане прави точно това, което смятате, че би направило. Използвайте го всеки път, когато свършите работа с cPanel.

Лента за търсене

Когато погледнете в самата горна част на екрана, ще видите лентата за навигация. Това е тази, която има иконата на лупа и думата Търсене до нея. Под лентата за навигация е лентата за търсене. Вместо да ви дава резултати в падащо меню, ще филтрирате през централната част на cPanel. Ще ви останат само опции, които съвпадат с това, което търсите.

Sidebar

Когато погледнете в лявата част на екрана, ще видите странична лента, която има редица икони. Броят на иконите, които виждате, ще варира, но трябва да включва:

 • У дома
 • Статистика
 • Табло
 • Управление на потребители

У дома: Това е началната точка за cPanel. Тук ще имате достъп до повечето функции.

Статистика: Тук ще видите важната статистика, свързана с вашите уебсайтове. Ще ви каже колко имейл акаунти имате, какъв протокол за прехвърляне на файлове използвате, колко домейни имате, както и размера на честотната лента, както и количеството пространство на диска, което използвате.

Табло: Това е място, където можете бързо да видите връзки към най-често използваните функции. Ще можете да видите пространственото използване, статистиката на честотната лента, както и статистическите данни за пощата.

Управление на потребители: Това е мястото, където можете да осигурите или освободите потребителите от вашия cPanel акаунт. Ще можете да видите броя имейл акаунти, които сте настроили. Ще можете също да видите кой има достъп до вашия FTP и уеб диск, ако споделяте акаунта си с други администратори или потребители.

Защита с парола

защита на паролатаСилната ни препоръка е бързо да промените паролата си след като влезете в cPanel за първи път. Когато кликнете върху “Парола и сигурност,” ще бъдете отведени до екрана с парола и защита. Ще ви бъде поискана текущата ви парола, преди да можете да изберете нова.

Ще имате възможност да създадете собствена парола или да използвате “Генератор на пароли.” Нашата препоръка е да разрешите на cPanel да генерира парола за вас, тъй като знаете, че ще бъде защитена. След това можете да използвате мениджър на пароли, за да не се налага да запомняте паролата си.

Актуализиране на контактната информация

Една от най-важните стъпки, които трябва да предприемете, когато настройвате cPanel, е да зададете имейл, който ви позволява да получавате критични актуализации, когато са необходими.

Тази стъпка е от решаващо значение, тъй като без създаден работещ имейл, cPanel не може да комуникира с вас и да ви уведоми дали има проблем с конфигурацията ви.

Ще трябва да изберете имейл адрес, който не е прикачен към името на домейна, който хоства cPanel, който използвате в момента. Това е така, защото ако нещо се случи с вашата конфигурация, този домейн може да стане компрометиран, което прави комуникацията с вас невъзможна.

Ние дори не сме започнали да надраскваме повърхността на това, което можете да направите с cPanel. Вероятно ще предоставим по-задълбочени дискусии за cPanel в бъдеще. Има ли нещо по-специално, което бихте искали да обсъдим за cPanel?

Уведомете ни в секцията за коментари по-долу или разгледайте пълното ни ръководство за хостинг на WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map