Как да започнем страхотен блог през 2020 г. (15 стъпки + снимки)

Contents

Стъпка 1 – Намиране на правилната платформа за блогове

По-долу ръководството е безсмислено ръководство за стартиране на собствен блог. Това е същият процес, който използвахме, за да помогнем на безброй нови блогъри да създадат първия си сайт и да осъзнаят, че са нужни само малко изследвания, за да се изгради страхотен блог.


След по-малко от час ще знаете почти всичко, което трябва да знаете за стартирането на собствен блог.

Сега осъзнавам, че някои от вас всъщност могат да се насладят на четенето, така че нека спомена, че четенето на цялото ръководство ще отнеме 13 минути и 45 секунди (приблизително �� ).

Малко условия, които трябва да знаете, преди да започнете да четете

Един от най-добрите начини предприемачите да извадят бизнеса си от земята е като стартират блог. Собствениците на малък бизнес са изненадани от възможностите, които се представят в резултат на техния блог.

Въпреки това, може би си мислите, моята специалност е печенето на бисквитки, плетене на една кука малки шапки за котенца или правенето на декоративни цветя от хартия. (Да, това са все реални неща, с които хората печелят пари.)

Може да не се чувствате като към технически наклон. Ако тъкмо започваш да правиш бизнеса си, най-вероятно нямаш няколко бона, които просто да седиш, за да дадеш на някого, за да може той да настрои блога ти за теб. Само за да е ясно, определено не чукам уеб дизайнери. Вие рок, а ние ви обичаме. ��

Е, не се безпокойте Ще ви покажа начин да направите своя блог от земята с помощта на най-добрия приятел на WordPress от „Направи си сам“.

Предполагам, че знаете разликата между уебсайт и блог. Ако нямате, ето един прост начин да мислите за това: „Всички блогове са уебсайтове, но не всички уебсайтове са блогове“.

Вашият блог ви позволява да показвате публикации в хронологичен ред, като най-скорошната публикация се показва отгоре. Разбира се, както и във всички неща, има и още нещо, за което ще говоря в друго ръководство. Но за краткост, нека да се спрем на това, което трябва да започнете свой собствен блог.

Първо, нека извадим някои прости терминологии:
 • Име на домейн: Просто казано, това е вашият адрес. Там хората могат да ви намерят.

 • CMS: Това е вашата работилница. Тук конструирате всички малки неща, които правят вашите публикации уникални за вас, като съдържанието, изображенията, медиите, всичко свързано с вашата страница. Когато продуктът е завършен, го представяте на света. В този случай вашата CMS или семинар е WordPress.

 • Тема на WordPress: Това е основната структура или шаблон, използвани за направата на вашия блог. Тези теми ви дават основна рамка, която ще бъде привлекателна за вашата публика, а след това ви позволява да я променяте, така че да ви отразява и вас.

 • Уеб хостинг: Ако темата на WordPress е структурата, уеб хостинг е областта, върху която изграждате структурата. Тук се съхранява цялата информация за вашия сайт. Има куп опции там. Някои са добри, а други са направо боклуци. За парите ми, SiteGround е най-добрият ви вариант.

Защо трябва да използвате WordPress

Системата за управление на съдържанието е прост начин да определите системата за управление, актуализиране и настройка на вашия блог. От 2018 г. WordPress е най-популярният (и надежден) CMS там.

Проучване показва че 55% от уебсайтовете онлайн използват WordPress, 20% използват Joomla и 11% използват Drupal. 

Няколко големи сайтове, които използват WordPress:

 • Ню Йорк Таймс
 • Vice.com
 • Би Би Си
 • TechCrunch

уебсайтове, използващи wordpress

Всеки от тези методи е чудесен за стартиране на собствен уебсайт или блог. Ако исках да ви предложа такъв, бих казал, че ако имате повече време на ръцете си да научите как да използвате WordPress е най-добрият ви вариант.

WordPress е невероятно лесен за използване и предлага много функционалност, която няма да получите другаде. Успешно преподавам на хора без опит в изграждането на уебсайт как да използват WordPress за по-малко от 45 минути, така че не се притеснявайте за нивото на трудност.

Поради тази причина ще се съсредоточа върху WordPress, а не към някой от създателите на уебсайтове. Ще имам обаче още един преглед само на тези за всеки, който се интересува.

Ето ни! Време е да влезете в месото и картофите!

Предимства от използването на WordPress

Има много различни редактори на уебсайтове там и повече от тях наистина смрадят в сравнение със силата и гъвкавостта на WordPress. Сега знам, че има много други опции там, като Tumblr, Blogger и множество други платформи „направете свой собствен безплатен блог“.

Бих ви посъветвал да избягвате всички. Причините са доста прости:

 1. Безплатно не означава безплатно. Това означава, че те ще добавят собствено име на домейн в URL адреса, така че освен ако не искате lucasblog1.tumblr.com или lucasblog1.blogspot.com (защото късмет да получите вашето име), няма да имате свой собствен URL или домейн. Притежаването на собствен домейн е НЕВЕРОЯТНО важно.

 2. Нека отново споменем тази точка, притежаването на собствен домейн е като притежаване на собствена цифрова идентичност. Ваше е и никой друг, не го вземайте назаем от някой друг.

 3. WordPress има 72 милиона потребители. Това означава масивна онлайн общност от разработчици и инструменти на ваше разположение. Буквално всяка промяна, която искате, е налице.

 4. Той е невероятно лесен за използване и има като милион Youtube видеоклипове за всичко, което искате.

 5. Супер сигурно е. Ако не ми вярвате … НАСА използва WordPress. По-добър ли си от НАСА? ��

 6. Искате уебсайт с тематика за котки? Няма проблем, че има тема за това. Всичко, което искате, е достъпно чрез теми и приставки.

 7. Просто не можете да съпоставите персонализацията и способността да редактирате вашия сайт, който ви предоставя WordPress.

изображение, показващо предимствата на хостинг на wordpress

За любовта към всичко, което е добро и правилно в този свят – не използвайте безплатен уебсайт

Ако планирате да изградите нещо, което представлява кой сте и какво сте виждали направено, изядено или създадено преди, не използвайте безплатен сайт.

Искате да притежавате това, което сте създали, а не да го притежавате на някой друг. Срещнах толкова много хора, които са създали уебсайт, мислейки, че това ще е малко страничен проект и след това разбрали, че или го обичат, или че има някакъв реален потенциал да прави пари, но те са останали с домейна.

Не притежавате домейна … ето няколко причини, поради които ….
 1. Не притежавате съдържанието. Използвате техния собствен софтуер и те могат да ви изключат по всяко време. Те дори могат да откраднат съдържанието ви. Вие буквално нямате право на това.

 2. Ако искате да преместите URL адреса си, няма да можете. Ако планирате да привличате органичен трафик за търсене (когато хората търсят в Google), превключването на вашия URL адрес е буквално най-лошото, което можете да направите.

 3. Не можете да рекламирате в него. Рекламата в платформата на друг човек противоречи на техните правила. Те притежават този трафик, а не вие.

За щастие в наши дни, тъй като пазарът на хостинг е толкова конкурентен, колкото и хостинг компаниите, наистина се засилват и предлагат качествени цени и пакети за част от това, което преди.

Hoorayyy!

Неща, които трябва да направите преди следващия раздел

 Изберете хостинг платформата, която искате да използвате. Горещо препоръчвам да използвате WordPress. Ако искате да използвате друга платформа, различна от това ръководство, няма да бъде толкова полезна за вас.

 Отделете време да помислите за името на домейна или вида на марката, която се опитвате да създадете

Стъпка 2 – Регистрирайте своя домейн и вземете хостинг

Преди да получите свой уникален URL адрес, ще трябва да го регистрирате. Начинът, по който работи регистрацията, е да подадете искане за уникален адрес от букви или цифри, които са регистрирани на вашето име или фирма.

Трябва ли да взема .com или .org?

Всъщност няма значение какво получавате от гледна точка на регистъра. Вие просто искате да сте сигурни, че изберете нещо лесно за запомняне и закачливо. Колкото по-кратко е по-добре и избягвайте да поставяте числа или тирета в името на вашия блог.

Можете също да се регистрирате, като използвате разширение за държава. Например, ако сте от Канада, можете да регистрирате домейн .ca или ако сте от Обединеното кралство, можете да получите .co.uk един.

Колко струва да се регистрирате?

поверителност на домейна

Повечето домакини струват около 10 долара годишно. Ако плащате повече от това, поздравления, вие сте напълно изтръгнати!

Едно нещо, което определено ще искате да получите защита на поверителността. Това спира бездомните хора да виждат вашето име / адрес / имейл в домейна.

Ако нямате настройка за поверителност, ще бъдете спам от всеки африкански принц, който се опитва да ви изпрати бързи суми на вашата банкова сметка (Предупреждение за шега в интернет).

Siteground има 100% безплатна защита на поверителността, която обикновено е от $ 10-20 допълнително годишно.

Това е стъпката, в която сме най-добрите. ��

Тук на Aussie хостинг сравняваме данни за най-добрите австралийски хостинг доставчици, за да помогнем на клиентите да вземат най-доброто решение, когато става въпрос за хостинг. Така че знаем нещо или две за добрия домакин. Всъщност ние поддържаме стотици уеб сайтове за клиенти, което ни дава достъп до 4+ години хостинг на сървърни данни.

Сорта така …

проследяване на време и време за престой

Ще бъдете затрупани от милион различни хостове там, но когато става въпрос за основния блогър хостинг нямате нужда от нищо фантазия и не искате нещо твърде евтино.

 • Твърде евтино = Невероятно бавен уебсайт с TONS на продажби (в крайна сметка ще харчите повече)

 • Много скъпо = Ако управлявате блог, не се нуждаете от луди количества енергия.

Така че искаме нещо точно.

И това е SiteGround – нашият препоръчан хостинг доставчик. Ще бъдете силно притиснати да победим страхотните цени на SiteGround и страхотна 24/7 поддръжка на клиенти. Те също предлагат инсталирания на WordPress с 1 щракване. ЕДИН КЛИК!

Първо ще трябва да се регистрирате, така че разгледайте техните цени. Препоръчвам да отидете с най-основния им пакет и нищо твърде фантастично.

Стъпка 3 – Как да настроите WordPress на терена на сайта – (най-дългото)

Заложете земята си: Вземете хостинг план

Първо, искате да кликнете върху тази връзка, за да посетите SiteGround. След като отидете там, ще видите, че предлагат три основни хостинг плана. Те са:

 • Планът за стартиране (Препоръчва се за лични блогове): Чудесен вариант за някой, който има само един уебсайт и който тепърва започва.

 • The Grow Big Plan (Препоръчва се за сайтове, които планират да печелят пари) : Това е чудесен вариант за някой, който започва, но който се чувства само за малко, докато ще се нуждаят от повече от един уебсайт. SuperCacher ще накара вашия сайт WordPress да работи с мълнии.

 • Планът на GoGeek (Препоръчва се за малки предприятия): Това е перфектен вариант, ако имате голям сайт, имате електронна търговия или имате други нужди за развитие, включително неща като стадиране и интеграция с GIT.

Ако не сте съвсем сигурни от какво ще се нуждаете, препоръчвам Grow Big Plan. Дава ви гъвкавост да растете, но не ви дава повече, отколкото можете да дъвчете. Цената също е много конкурентна.

След като сте избрали плана си, сега е време да въведете информация за контакт и информация за плащане.

И накрая, трябва да изберете колко месеца хостинг ще закупите. Хубавото на хостинга е, че колкото повече купувате, толкова по-евтино става.

След това ще бъдете помолени да изберете име на домейн или да използвате съществуващо. По-долу обяснението е, ако нямате име на домейн и искате да го регистрирате. Ако вече имате домейн, ще трябва да насочите именните сървъри към хостинг записите (тук е пълно описание как да го направя).

SiteGround ще ви даде БЕЗПЛАТЕН домейн с вашия хостинг план, така че ако нямате такъв, предлагам просто да използвате тази опция.

изберете име на домейн

Ще бъдете помолени да попълните някои свои лични данни за регистрацията на вашия домейн. Не се притеснявайте за това обаче, ако регистрирате домейн чрез SiteGround или друга услуга като Namecheap, ще получите безплатна защита на поверителността, което означава, че никой няма да може да види вашата самоличност.

За целите на регистрацията обаче силно препоръчвам да използвате истинската си информация или бихте могли да загубите името на домейна си.

информация за домейна

Инсталиране на WordPress на Siteground – 2 Mehods

Така че има два начина да инсталирате WordPress на новия си уебсайт. Нека да разгледаме и двете.

 1. Поставете експерт на SiteGround за вас (невероятно лесно)

 2. Инсталирайте го сами (3 прости стъпки, показани по-долу)

Метод 1 – Инсталиране на сайта

Това е една от причините да обичам SiteGround. Техният екип за поддръжка инсталира WordPress безплатно за вас. Всичко, което трябва да направите, е да се регистрирате за вашия хостинг, да въведете идентификационните си данни за вход и да кликнете върху „поддържа” раздел.

Превъртете надолу и ще видите раздел за „WordPress помощ.“Следвайте инструкциите и сте толкова добър, колкото златото.

Оттам те ще ви насочат, макар и стъпка по стъпка, включително да ви помолят да изберете парола / вход за вашия уебсайт. Целият този процес ще отнеме около 3 минути.

Метод 2 – Инсталирайте WordPress себе си

След като сте се регистрирали за акаунта си и сте платили за плана си. Отидете на началната страница на Siteground.com и влезте в акаунта си. Ще стигнете до този екран.

страница за вход за SG

Щракнете върху Отидете на опцията cPanel и след като влезете, ще видите вътрешността на контролната зона на cPanel. Не се плашете, почти сте там.

Ще трябва да кликнете върху Инсталатора или Softuclous Installer, и двамата работят едно и също. 

След това ще стигнете до екрана за споразумение за WordPress и на BOTTOM LEFT ще видите област с надпис „Инсталиране на WordPress“ щракнете върху нея и след това ще стигнете до тук. Следвайте инструкциите на страницата.

изображение, показващо как да настроите cPanel за WordPress блог

Готово сте! поздравления!

Последната стъпка е да влезете и да се уверите, че всичко работи. Ще трябва да отидете на http://yourwebsitesname.com/wp-admin. Просто напишете „/ wp-admin“ след URL адреса и ще стигнете до този екран. От тук просто влезте.

Екран за влизане в WordPress

Инсталиране на WordPress тема

Като начинаещ в WordPress, вероятно сте чували за всички теми, които можете да получите безплатно или които можете да закупите. Добра идея е да си поиграете с няколко от наличните теми, за да видите коя тема е подходяща за вашите нужди. Не забравяйте, че вашата тема е структурата на вашата страница. Това е, което хората виждат. Така че искате вашата тема да е възможно най-привлекателна.

Само съвет за начинаещи, вторият, когато активирате новата си тема, тя незабавно ще промени начина, по който уебсайтът ви изглежда и функционира спрямо света. Някои от функционалностите на предишната тема може да не се прехвърлят към избраната от вас тема, така че е добре да направите бърз списък, за да сте сигурни, че новата ви тема ще работи.

Директорията с теми в WordPress.org е лесен начин да изберете вашата тема.

Първо, влезте в административната си област на WordPress.

След това кликнете върху Външен вид >> Теми.

След като направите това, ще бъдете пренасочени към страницата с теми. След като отидете там, изберете бутона „Добавяне на нов“ и това ще бъде разположено в горната част.

След това ще имате възможност да изберете най-новите теми на WordPress, популярните теми и популярните теми. Ето едно страхотен списък на всички безплатни теми онлайн.

Въз основа на избрания избор ще видите или една тема, или ще видите няколко теми въз основа на критериите, които сте задали.

Когато намерите темата, която искате да инсталирате, поставете мишката върху изображението. Ще видите бутон „Инсталиране“, бутон „Визуализация“, както и бутон „Подробности“. Щракнете върху бутона „Инсталиране“.

WordPress ще започне процеса на инсталиране. Ще ви бъде представено съобщение, което показва, че темата е успешно инсталирана и ще ви бъде предоставена възможност да я активирате.

Някои теми ще имат допълнителни опции за конфигуриране или персонализиране, в зависимост от избраната от вас тема. След като сте избрали вашето име на домейн, закупили хостинг, инсталиран WordPress и избрахте вашата тема, вие сте готови да започнете блогове.

Сега идва трудната част. Получаване на вашия блог, видян от другите.

Конфигурирайте вашия блог, за да бъде приятелски търсачка

Ако искате блог, който да е удобен за търсачките, важно е да запомните, че търсачките са като вашия много суетен и повърхностен приятел, не са грозни. Какво имаме предвид под това? Ето пример за това, което търсачката счита грозен URL:

HTTP: // моят блог / 2018 / специална тема / автор – аз / моят грозен блог

От гледна точка на търсачката, по-привлекателен начин да изглежда URL адресът ви е:

HTTP: // my blog.com/my красив блог

Разликата е ясна. Първият вариант е пълен с маловажна информация. Вторият URL адрес е чист и точен. За щастие, WordPress ви помага да направите приятелските си търсачки за URL адреси.

За да постигнете това, отидете на  „Настройки“ >> „Препратки“ и променете настройките си, за да изглеждат така:

Второто нещо, което търсачките мразят, също като истинските хора, е спам. За съжаление хората ще искат да спамват вашия сайт. Те искат да накарат хората да посещават блога им, те искат да рекламират своите боклуци или искат да използват вашия блог като начин за популяризиране на техните продукти.

Можете обаче да ги спрете, като модерирате коментарите си. Направете това, като отидете на „Настройки“ >> „Дискусия“ и след това щракнете върху следните опции:

Започнете да пишете постове и страници

Сега имате блог на WordPress, който работи напълно. Имате страхотно име на домейн, което отразява вас и вашия бизнес. Избрали сте тема убиец, която е напълно подходяща за вас. Ти направи много. Отделете няколко секунди и се потупайте по гърба. Имате пълно право да се гордеете. Добре, достатъчно самопоздравления. Нека се върнем на работа.

В този раздел искаме да се съсредоточим върху три неща:

 • Писане на публикации в WordPress

 • Добавяне на изображения, връзки и форматиране на текст

 • Бързи съвети за писане на звездно съдържание

Как да добавите нова публикация?

От администраторската страна на вашия сайт кликнете върху връзката за публикации, която се появява в менюто отляво. Оттам кликнете върху добавяне на ново.

Ще ви бъде представен друг екран, който ще изглежда така:

Ако погледнете това изображение, виждате, че най-горното поле ви позволява да дадете заглавие на публикацията си. Отдолу, в по-голямото пространство, можете да напишете своя публикация или действителното си съдържание. Оттам можете да изберете да запазите съдържанието си като чернова. Или ако сте доволни от написаното, можете да го публикувате. Можете да изберете тези опции, като използвате менюто, което се показва в горната дясна част на страницата. Други опции включват планиране на публикацията за публикуване по-късно или маркиране на публикацията като частна, така че само избрани лица да я виждат.

След като публикувате публикацията си, просто отидете в секцията „Цяла публикация“ на менюто отляво. Там можете да изведете всичко, което вече сте публикували, и да го редактирате по своя преценка.

Разбира се, нищо не може да бъде по-скучно от обикновена тухла текст. Така че нека разгледаме някои неща, които можете да направите, за да придадете на живота си малко живот.

Добавяне на изображения към вашия WordPress блог

Всички харесват снимки. WordPress ви позволява да добавяте снимки към публикацията си с няколко щраквания на мишката. Ако погледнете точно над полето, където сте публикували тялото на блога си, ще видите бутон, озаглавен „Добавяне на медия“. Въпреки това, преди да отидете всички волно-неволно добавяне на снимки тук и там, препоръчваме да кликнете върху курсора върху частта от вашия блог, където искате изображението да бъде. Ако не, ще трябва да го преместите по-късно, а това може да е разочароващо.

Ще бъдете насочени към друга страница, където ще ви бъде разрешено да качвате файлове. В центъра на този екран ще видите бутон, озаглавен „Избор на файлове“.

След като намерите файловете, те ще бъдат автоматично качени в WordPress. След като изображението е качено, проверете го два пъти, за да се уверите, че е изображението, което искате, и след това щракнете върху „Вмъкване в публикация“. Изображението ще се появи в публикацията, която пишете, където искате да се появи. Това е просто толкова лесно.

Добавяне на връзки към вашия блог

Нещо, което бързо ще научите като блогър, е, че най-добрият начин да накарате хората да четат вашето съдържание е чрез свързване с други. Има много добри блогъри навън. Честно казано, някои от тях ще бъдат по-добри от вас. Връзките, които изграждате с тях, и способността ви да споделяте тяхното съдържание само ще добавят стойност към вашия блог. Така че ето как го правите.

Когато погледнете лентата с инструменти, която седи точно над полето, където сте добавили тялото на публикацията си, ще видите нещо, което прилича на верижна връзка.

След като щракнете върху бутона „Вмъкване / Редактиране на връзка“, ще бъдете насочени към изскачащ прозорец, който ще ви поиска малко информация.

 • URL адресът е адресът на уебсайта, който искате да споделите. Не забравяйте да включите в „HTTP: //“ пред „www.“. Ако не го направите, връзката ви няма да работи.

 • Най- текст на връзката е това, което искате хората да кликнат, за да стигнат до сайта, към който свързвате. Така че, ако свързвате към сайт за състезателно ходене, текстът на връзката може да е „ходене с военна точност“. Когато човек кликне върху това, той ще бъде насочен към сайта, към който свързвате.

 • Отваряне на връзка в нов прозорец / раздел. Винаги искате тази опция да бъде избрана, защото ако не го направите, ако човек кликне върху текста на връзката, той ще напусне страницата ви и може да не успее да намери пътя си обратно.

 • Линк към себе си. Може да искате да свържете нещо, което имате в собствения си сайт. Можете да използвате секцията за търсене, за да намерите тази публикация или тази страница и да добавите връзка към нея.

Когато всичко е казано и направено, щракнете върху добавяне на връзка и връзката ще се появи там, където сте оставили курсора, когато пишете.

Как да редактирате заглавия и да форматирате текста на блога си

Повечето хора не четат блог, те го сканират. Те прокарват очи над блога във формация F, търсейки смел текст, който хваща окото им. Ако нищо не хване окото на вашите читатели, те може просто да се обърнат и това не е това, което искате. Можете да предотвратите това, като добавите заглавия.

Можете да добавите заглавие, като кликнете върху падащото меню, разположено в долната лява част на лентата с инструменти.

Както можете да видите, „Заглавие 1“ е най-големият размер. Това трябва да е това, което се намира в горната част на страницата ви. „Заглавие 2“ или „Заглавие 3“ могат да се използват по-надолу на страницата. Това не само улеснява търсещата машина да чете вашия сайт, но го прави много по-приятен за хората, които четат вашия сайт..

Как да редактирате шрифтове

Можете също да редактирате шрифтовете си, или да ги направите смели, да ги подчертавате курсив, да ги подчертаете и дори да промените цвета им. Всичко, което е необходимо, е едно натискане на бутона.

 • „B“ е за удебелен шрифт

 • „U“ е за основата

 • „A“ ще ви позволи да изберете различни цветове от падащо меню

 • „Аз“ е за курсив

Ако сте работили с Microsoft Word, всички тези команди трябва да са доста прости.

Накарайте вашия блог да работи за вас

Е, това е всичко. Преминахте всички стъпки и сте създали успешен основен блог. Сега въпросът е как можете да накарате вашия блог да работи за вас? Това може да бъде предизвикателство. Но аз събрах няколко ръководства, които ще ви улеснят. В близко бъдеще ще споделям тази информация с вас, както и ще адресирам всички въпроси, които може да имате. Дотогава препоръчвам да се запознаете с WordPress.

Това е много универсален инструмент. Той е интуитивен и лесен за научаване. Благодарение на предварително зададените му теми, само с няколко кликвания на мишката можете да създадете блог, който изглежда професионално и да привлече вас и вашия бизнес вниманието, което заслужавате.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector