Как да архивирате уебсайта си

архивиране на уебсайтовеМного от най-добрите уебсайтове и онлайн бизнеса имат хиляди часове усилия, вложени в своите дизайни, съдържание и оптимизация за търсачки.


Те’произведения на изкуството и любовта и те представляват цялата икономическа продукция и приходи за много специалисти в Интернет.

То’Без разтягане да кажа, че уебсайтът, правилно направен и оптимизиран, е много като физическо местоположение на бизнес или офис.

Но точно като истинска сграда, вашият уебсайт, в който влагате много усилия, е застрашен да бъде изгорен. Само вместо всъщност да гори в пожар, уебсайтът ви може да бъде изтрит от мрежата, ако сървърът се срине или злонамерена кибер атака е насочена към вашия уебсайт и неговите критични данни.

За нула време, през цялото време и енергия, които влагате персонализиране на WordPress може да бъде Изчезналата поради един лош ден.

Уебсайтове с едно предимство, че физическите местоположения нямат; можете да направите лесни идентични копия на уебсайта си и да ги съхранявате някъде другаде за дъждовен ден. В случай, че вашият уебсайт се срине неочаквано, можете да използвате това копие, за да замените вашия уеб сайт за няколко минути или часове. Днес, нека’Погледнете как можете да направите резервно копие на уебсайта си в кои методи може да са подходящи за вас.

Колко често трябва да се архивира вашия сайт?


колко често трябва да архивирате уебсайта сиПрепоръчваме редовно да архивирате уебсайта си, въпреки че точната дефиниция на тази дума ще варира в зависимост от потребителя до потребителя.

Целта на всяко архивиране на уебсайтове е да се избегне възстановяването на сайта от копие или итерация, която е на няколко години.

Въпреки това може да не искате да преминавате през старателните усилия да архивирате уебсайта си всеки ден, особено ако го направите’не добавяйте ново съдържание към него толкова често.

Много собственици на уебсайтове имат и други задачи, на които трябва да се присъединят, за да се уверят, че сайтът им работи безпроблемно.

До този край, архивирането на уебсайтове, които са на няколко седмици, вероятно е най-добрият ви залог. Това ви позволява да възстановите по-голямата част от настройките и съдържанието си, дори и вие’оттогава актуализирахте нещата и това ви пречи да налагате лепенки тонове софтуер или плъгини’е малко вероятно всички те да се актуализират във времето.

Веднъж месечно е друг добър показател и той ви позволява да планирате архивирането си за обикновен ден, като го включвате в съществуващ график за поддръжка на уебсайта.

Защо трябва ВИНАГИ архивирайте сайта си


сигурна-сайт-архивиранеСъздаването на резервно копие на уебсайта ви е една от най-големите отговорности за вашия онлайн бизнес или марка.

Загубата на всички данни на вашия уебсайт може да бъде абсолютно смазващо поражение и да ви върне няколко дни или седмици по отношение на няколко показателя.

# 1 Загуба на вашата SEO и база за посетители

За начало, ако не успеете да архивирате уебсайта си дори първоначално, това може да доведе до загуба на цялото време и енергия, които влагате в неговия дизайн, съдържание и оптимизация за търсачки..

Колкото по-дълго стартирате сайта и колкото по-сложен е той, толкова повече губите в случай, че сървърите се сринат и всичко се изтрие. Архивирането на уебсайта ви не позволява да преживеете тази пълна катастрофа.

Отнема много време, за да се създаде сайт и да се работи, да не говорим за подходящ за посетители и оптимизиран за класиране в търсенето с Google. То’s също невероятно деморализиращо сега цялата ви упорита работа е съборена за един миг, ако не го направите’нямате актуална резервна копие на вашия уебсайт.

# 2 Разходите много пари за възстановяване

парични стековеАлтернативата е създаването на вашия уеб сайт отново от нулата. Това струва време, пари и психично здраве.

Ако ръководите какъвто и да е вид онлайн бизнес или правите някакъв значителен доход от трафика на уебсайта си, губите значителни приходи, докато уебсайтът ви е надолу.

Не забравяйте, че не трябва да направите резервно копие на уебсайта си започнете всичко от нулата и възстановете всички негови елементи от земята нагоре.

Това означава ти’Ще трябва да отделите няколко седмици или месеци, за да не получавате приходите, които обикновено бихте направили от редовните си посетители. Още по-лошото е, че ще трябва да отделите повече време дори след като уебсайтът отново е функционален, като възстанови същата база за посетители, на която сте се радвали преди. Хората имат кратки интервали от внимание и много посетители, които може би дори са били редовни за вашия сайт, няма да спрат отново, освен ако прясно привлечете вниманието им.

Като странична забележка, тази загуба на приходи също затруднява възстановяването на уебсайта Ви. Вие’Ще трябва да измислям финансиране за всички усилия за възстановяване от различен източник. За всеки уебсайт за онлайн бизнес или електронна търговия, това може да доведе до фалит.

# 3 Времето отиде по канала

Третата и последна голяма загуба, ако не’t архивирайте уебсайта си, е път. Повече от парите тук, за които трябва да похарчите възстановяването на сайта, вие’Ще свърша с години’ струва си работа, ако имате сайт достатъчно голям и сложен. През цялото време, когато трябва да харчите итерации и иновации за съществуващата си архитектура и съдържание на сайта, сега ще трябва да се харчи за възстановяване на основите.

В крайна сметка архивирането на вашия сайт не е ли’t просто необходимост; то’здрав разум, след като разгледате всички възможни недостатъци, които идват наред, ако не го направите. Там’Без извинение, че не архивирате уебсайта си, особено ако го направите’нямам уеб хостинг компания, която редовно прави резервни копия на вашия сайт за вас.

Как да архивирате уебсайта си

Въпреки че има много уеб хостове, които редовно архивират уебсайтовете за своите клиенти, това не се случва’не означава, че не трябва’не вземете нещата в свои ръце.

Дори и да се доверите на вашата хостинг компания, все пак бихме препоръчали сами да направите няколко ръчни архиви в най-лошия сценарий. То’е като старата поговорка: ако искате нещо направено правилно, направете го сами.

Освен това създаването на резервно копие на собствения ви уебсайт ви предоставя допълнителна гъвкавост за възстановяване. Ти спечели’няма нужда да се свържете с вашата хостинг компания за архивния файл, нито ще могат да го държат над главата си в случай, че сте избрали лошо вашата хостинг компания.

Свързани: Най-добър уеб хостинг за Австралия

Поддържането на собствена резервна копия на уебсайта ви означава, че можете да стартирате нещата с възможно най-малко време за престой, което може да бъде от решаващо значение, ако имате онлайн бизнес с редовна база за посетители.

Освен това, много доставчици на уеб хостинг нямат’не стартирайте злонамерен софтуер или сканиране на вируси срещу вашия уебсайт активно. Наличието на резервно копие под ръка може да бъде най-добрият начин да защитите уебсайта си от всякакви злонамерени хакери или кибератаки.

Като цяло, дон’t отстъпка за спокойствието, което може да осигури създаването на собствен уебсайт за архивиране.

Има много различни начини, по които можете да архивирате уебсайта си; позволявам’s разбийте всеки от тях един по един.

1. Използвайте онлайн услуга за архивиране

архивни файлове и папки

Едно от най-удобните решения за архивиране на уебсайтове на разположение е използването на онлайн услуга за архивиране или компания.

Както подсказва името, тези компании архивират вашия уебсайт за вас, като предоставят онлайн версия, която след това можете да изтеглите и преформатирайте, когато е необходимо. Мислете за това като Dropbox, но за вашия сайт!

Разбира се, уебсайтовете не са’t просто колекции от файлове. Ето защо услугите за архивиране онлайн вземат предвид всички тези фактори и ви позволяват да архивирате целия уебсайт за преформатиране и рестартиране винаги, когато е необходимо.

Онлайн резервни услуги влезте в уебсайта си и отделно архивирайте всеки елемент и файл на уебсайта. Това се случва автоматично във фонов режим и не’не е задължително да повлияе на времето за работа на уебсайта или времето за зареждане на посетителите. Можете също така често да конфигурирате софтуера за архивиране на уебсайтове по ваш вкус, дори да го настроите да се стартира автоматично през определени периоди от време, както разгледахме по-горе.

То’е лесен за използване и лесен за оценяване поради естеството си на ръце. То’е много по-лесно да включите онлайн услуга за архивиране, отколкото ръчно да архивирате всеки файл или ред код. Тези резервни решения са ефикасни и дори се предлагат с подходящо съхранение, така че не’не трябва да измисляте сами файловата организация.

Още по-добре фактът, че те са онлайн услуги, означава дон’не трябва да се притеснявате за поддръжка за физическа защита на вашето устройство за съхранение на данни. Ти спечели’не трябва да се притеснявате, че ще задържите някъде външния си твърд диск или ще му попречите да бъде разбит от нещата в гаража. То’всички се намират онлайн и се съхраняват на отдалечен сървър или се съхраняват в облака.

Много от най-добрите услуги за архивиране на онлайн уеб сайтове също идват с подобрени протоколи за сигурност. Това не позволява на всеки, който има вендета срещу вашия уебсайт, да се насочи към вашия сайт, когато той е най-уязвим и повреди файловете в него. Повечето от услугите използват множество слоеве за защита, за да защитят вашите файлове и дори могат да включват излишни сървъри; с други думи, те поддържат множество копия на файловете на вашия уебсайт под ръка само в случай, че нещо се обърка с едно от копията.

Но най-голямото предимство на използването на услугата за архивиране онлайн е това тя ви позволява да стартирате сайта си и да работи по-бързо от всеки друг метод. Можете да възстановите уебсайта си до предишната му версия почти мигновено, което може да се окаже изключително важно, ако стартирате магазин за електронна търговия и може’не си позволявайте да губите никакви приходи.

Разбира се, услугите за архивиране на уебсайтове струват повтарящи се такси, за да се възползват от всичките им отлични функции и сигурност. Възможно е обаче да можете да включите това в своя месечен бюджет за поддръжка. Още по-добре е, че много отлични уеб хостинг доставчици включват резервни услуги като предимства или функции за някои от техните абонаментни пакети.

Една от най-популярните онлайн услуги за архивиране в мрежата, CodeGuard, е включен в няколко хостинг доставчици’ абонаментни пакети.

2. Ръчно архивиране

FTP-файл трансфер протоколАко ти’отново си от практичен човек и дон’не искате да рискувате с някой друг, можете да архивирате ръчно всеки файл от вашия уебсайт направо на вашия локален компютър.

След това можете да вземете тези файлове и съхранявайте ги външно някъде другаде за допълнителна сигурност. Това може да е особено привлекателно, ако имате някаква чувствителна информация на вашия сайт и искате да сте сигурни, че никой не се опитва да получи тези данни.

Когато разчитате на опция за ръчно архивиране, все пак се сблъсквате с няколко недостатъци. Вие’Ще трябва да помните ръчно да архивирате вашия сайт отново и отново (поради което силно препоръчваме метода веднъж месечно) и може да отнеме много време, ако трябва да архивирате особено голям уебсайт.

Освен това, вие спечелихте’не може да изтегля файлове, които се променят поотделно; Вие’По принцип ще трябва да изтеглите цялата работа отново и отново, като това ви коства много време.

Тогава там’s потенциалът за човешка грешка. Бихме препоръчали да направите метода на ръчно архивиране само ако сте непоколебими в уменията си за поддръжка на компютъра и можете логично да поддържате и организирате съхраняваните си файлове за лесно извличане.

С всичко казано, нека’влезте в това как можете ръчно да архивирате уебсайта си.

на първо място, направете FTP акаунт. Обикновено това може да се осъществи чрез вашето табло за управление на cPanel, въпреки че други графични интерфейси могат да имат свои собствени портали. След това можете да инсталирате FTP клиента, който ще ви осигури интерфейса, от който се нуждаете, за да се потопите дълбоко във файловете на уебсайта.

Независимо от точния FTP клиент, който използвате (FileZilla е често срещан избор и един, който бихме препоръчали), вие’Ще въведете IP адреса на уебсайта си във FTP клиента и ще установите връзка с вашия уебсайт. Вие’Ще можете да виждате вашите локални файлове и папки, заедно с файловете и папките за вашия уебсайт.

Тогава ще го направите създайте папка за местоназначение да си направите резервно копие. То’е добра идея да наречем това нещо логично и лесно да се намери за целите на организацията.

На този етап можете да плъзнете и пуснете всичките си файлове, като щракнете върху тях и ги плъзнете в директорията, която вие’създадох. Изтеглянето ще започне незабавно, въпреки че може да отнеме известно време. След като изтеглянето завърши, можете да вземете тези файлове навсякъде, където желаете, и дори да ги преместите на допълнителен твърд диск.

3. Архивиране на базата данни

PhpMyAdminАко обаче стартирате a Уебсайт на WordPress, или всеки уебсайт, който има база данни, вие’Ще се нуждаете също от резервно копие на това съдържание в допълнение към вашите файлове.

Можете да направите това, като намерите бутона за вход в cPanel; това ще бъде разположено или на самото табло за cPanel или на уебсайта на вашия уеб хостинг доставчик.

След това можете да намерите раздел с база данни; търси PhpMyAdmin. Това ще отвори друго табло за управление, което ще ви предостави базите данни за вашия WordPress за уебсайта за управление на съдържанието.

След това можете да щракнете “износ” (или подобен бутон в зависимост от това как конкретно изглежда таблото ви за управление) и наредете всички тези данни от базата данни да се изпращат в същата папка, която сте посочили за обикновените си файлове. Отново това може да отнеме известно време, така че се подгответе да бъдете търпеливи.

Най-често срещаните приложения ще бъдат добре с настройките по подразбиране, въпреки че можете да объркате с персонализирани настройки, ако искате да изберете само конкретни таблици с данни. Резервното копие на вашата база данни трябва да бъде изтеглено на вашия компютър като .sql файл.

Веднъж ти’след като извършите и двете стъпки, можете да вземете резервния си уебсайт, където искате. Много собственици на уебсайтове съхраняват на хартиен носител своя уебсайт, докато други могат да го съхраняват в облака след първо прехвърляне в компютъра. Така или иначе, това създава излишък, тъй като множество версии на уебсайта винаги съществуват на няколко места.

4. Архивиране с cPanel

cPanel логоДруг (и по-бърз) начин за ръчно изтегляне на файловете на вашия уебсайт е използването на cPanel контроли себе си. Поставете бързо:

  • влезте в контролния панел на cPanel
  • кликване “резервно копие”
  • кликване “генериране / изтегляне на пълно резервно копие”
  • кликване “начална директория” на мястото, за да поискате резервна дестинация, и въведете своя имейл адрес
  • кликване “генериране на резервно копие”
  • Вие’Ще получите имейл веднага щом пълната ви резервна копия е готова

Както при ръчното създаване на резервно копие на цялото съдържание на уебсайта ви, това може да отнеме доста време. Вие’Все още ще трябва да практикувате добри усилия за организация с този тип резервни копия; не забравяйте да го правите често и да съхранявате данните си на лесно запомнящо се място или на сигурно място.

5. Резервно копие на Rsync

Rsync (кратко за “отдалечена синхронизация”) е друго потенциално решение за архивиране, което можете да използвате. Неговият софтуер, който ви позволява да копирате файлове на сървъри. Но’е със специална забележка, защото прехвърля само файлове или части от файлове, които са променени.

Ръководство за резервно копие на rsync

По принцип спечелихте’няма нужда постоянно да четете архивиране на целия си уебсайт.

Rsync е достатъчно интелигентен, за да открива само актуализираните части на уебсайта ви, привеждайки тези над преобладаващите стари копия, като същевременно запазва всички файлове или данни, които не са’не промених малко.

Това ви спестява много време и честотна лента и може да бъде особено ефективно, ако изпълнявате абонаментен план за хостинг на бюджет или просто искате да избягвате да изтегляте целия си уебсайт отново и отново.

Rsync е особено добър избор, ако вече имате на разположение втори Linux сървър. Но както подсказва описанието на метода, трябва да имате на разположение втори сървър, за да можете дори да използвате инструмента. Освен това вие’Ще трябва да архивирате вашата база данни отделно, ако използвате сайт, базиран на мениджър на съдържание.

6. Облачни архиви

Едно окончателно решение за архивиране включва архивиране на вашия уебсайт в облака. Съхраняването на уебсайта ви в облака предлага няколко решения за сигурност, тъй като е напълно архивирано и излишно и ви предпазва от много от същите клопки, от които страдат местата за твърдо съхранение.

Например, цял облакът е малко вероятно да се срине по същия начин, по който вероятно е загубил случайния си единствен външен твърд диск.

Много онлайн хостинг услуги вече правят това, но можем да ви покажем как да го направите сами чрез няколко канала.

Dropbox Архивиране на уебсайтове

лого за капкаКакто споменахме по-рано, можете да използвате Dropbox да направите нещо като резервно копие на bootstrap за вашия уебсайт.

Забележка: То’s не е предназначено за пълното съдържание на голям уебсайт.

Обаче някои платформи – като WordPress – имат налични приставки, които ви позволяват да архивирате вашата инсталация на WordPress направо в Dropbox в допълнение към асортираните си файлове.

Така или иначе можете да съхранявате всички файлове, като отворите FTP интерфейса и плъзнете и пуснете файловете си директно в папката си Dropbox.

Архивиране на уебсайтове на Amazon S3

Това облачно решение е друг чудесен избор. Ако не сте’вече съм наясно, Amazon S3 е решение за съхранение на обекти чрез интерфейс за уеб услуги, използвайки същия вид архитектура, на която пазарът на Amazon разчита всеки ден. Това му осигурява голям капацитет за съхранение и стабилност.

архивиране на amazon s3

Вие’Ще трябва да инсталирате сървърен софтуер, който може да взаимодейства с Amazon S3, или можете да използвате различни приставки, като Backup Buddy, ако искате’отново потребител на WordPress.

По принцип можете да намерите инструменти, които взаимодействат с Amazon S3 по същия начин, по който други инструменти могат да взаимодействат с Dropbox. И двете решения са напълно валидни, въпреки че те са’Подобно нещо, можете също да отидете с този, с който вече сте най-настроени да работите. Например, придържайте се към Dropbox, ако вече имате голям акаунт и сте спечелили’няма нужда да се регистрирате за нещо, което сте.

Трябва да споменем, че с правилния плъгин или сървърен софтуер можете да автоматизирате архивирането си с Amazon S3. Това съчетава естеството на ръцете и лекотата на използване на онлайн резервна услуга, без да плащате за специален резервен абонамент.

резюме


Като цяло, архивирането на уебсайта ви е нещо, което не бива да приемате леко и определено не е нещо, което трябва да отлагате, докато не стане твърде късно. Ако не предприемете проактивни стъпки за цялостно архивиране на вашия уебсайт и неговото съдържание, това ще доведе до това, че в крайна сметка желаете да сте отделили време.

Нищо не е по-лошо от това, че всичките ви усилия и усилия се разхищават и трябва да възстановите сайта си от нулата. Загубените приходи и потенциалният трафик, който вашият сайт би могъл да генерира през цялото време, когато ще бъдете принудени да възстановите сайта си, ще бъде горчива черешка на тортата.

За щастие, сега трябва да сте оборудвани с няколко различни начина, по които можете да архивирате уебсайта си. Има добро решение за почти всички, независимо от вашите предпочитания или оборудване. Късмет!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector