Útmutató a CPanel-hez

Ha a web hosting szerver Linux-alapú, akkor valószínű, hogy a cPanel táplálja. A cPanel lehetővé teszi a szerver összes szolgáltatásának egy helyről történő kezelését. Könnyű kezelhetősége és funkcionalitása miatt, A cPanel az iparági szabvány. Mint ilyen, a legtöbb fejlesztő ismeri ezt.


Gyors bevezetés a CPanelhez

Bejelentkezés

 1. cPanel bejelentkezésÍrja be webhelye domain nevét az URL mezőbe. Ezután adjuk hozzá a “/ cPanel” elemet. Például, ha webhelye funnycats.com, beírja a következőt: “funnycats.com/cPanel”.
 2. Most a cPanel bejelentkezési oldalán vagy. Itt megkérdezi a jelszavát és a felhasználónevét. Miután megadta ezeket az információkat, kattintson a „Bejelentkezés” gombra.
 • 1. alternatíva: Lépjen a tárhely szolgáltatójának paneljére, és keressen egy közvetlen linket a cPanel-hez. Ha nem találja, vegye fel a kapcsolatot a támogatási csoporttal és kérdezze meg tőlük, hogyan kell ezt megtenni.
 • 2. alternatíva: Írja be webhelyének címét, majd 2082 (HTTP) vagy 2083 (HTTPS).

Az interfész megértése

Miután bejelentkezett a cPanelbe, látni fog egy ehhez hasonló felületet. 2019-ben a cPanel bevezette a „Papírlámpás” című témát. Ez az interfész a cPanel felhasználói fiókjának szíve. Itt talál fontos információkat, és frissítheti a cPanel programot.

A cPanel felület a következő részekre oszlik:

 1. Navigációs sáv – A cPanel minden felülete megmutatja a navigációs sávot. Itt kap információt a fiókjáról, ahova bejelentkezik és kijelentkeznek, valamint ahol megváltoztat bizonyos beállításokat.
 2. Oldalsáv – A cPanel összes felülete oldalsávot mutat. Itt érheti el a Kezdőlap ikont, elérheti a különféle cPanel funkciókat, és viszonteladóként testreszabhatja a tartalmat. Megvan a Felhasználókezelő ikon is, amely lehetővé teszi, hogy navigáljon a Felhasználókezelő felületére.
 3. Általános információ – Itt általános információkat talál a cPanel-fiókjáról. Ide tartoznak például a jelenlegi felhasználó, az elsődleges domain és az, hogy az aktuális fióknak van megosztott IP-címe vagy dedikált IP-címe.
 4. Jellemzők – Itt láthatja a fiókjában elérhető funkciókat. Ezeket a funkciókat funkcióik alapján csoportokba sorolják
 5. Statisztika – Ez a terület a cPanel-fiók használati statisztikáit mutatja, ideértve:
 • Sávszélesség
 • Lemez használat
 • Fájlhasználat
 • MySQL lemezhasználat
 • Addon domainek
 • Sub-domain
 • Más nevek
 • E-mail fiókok
 • Automatikus válaszadók
 • Egyéni külső gyártói statisztikák

Hogyan telepítsük a WordPress programot

A hosting cégek automatikus telepítő szkripteket tartalmaznak, hogy megkönnyítsék a WordPress cPanel segítségével történő telepítését. A három legnépszerűbb lehetőség a következő:

 • Softaculous
 • QuickInstall
 • Fantastico

Ennek az útmutatónak a célja a WordPress telepítése a Softaculous segítségével.

Mi az Softaculous??

Ez egy automatikus telepítő szkript, amely megkönnyíti a webes alkalmazások, például a WordPress telepítését. A Softaculous szolgáltatást olyan cégek használják, mint a SiteGround és az InMotion Hosting.

A WordPress telepítése a Softaculous segítségével

 • Miután bejelentkezett a cPanel-fiókjába, keresse meg a Softaculous / WordPress telepítőjét. Az Auto Installers szakaszban kell elhelyezkedniük. Kattintson az alább kiemelt ikonok bármelyikére a WordPress automatikus telepítőjének elindításához.
 • Amikor a WordPress automatikus telepítője aktiválva van, a következő képernyő jelenik meg:
 • Válassza az „Telepítés most” lehetőséget, és a következő űrlapra irányítja.

telepítés

 • Ezen az űrlapon megadnia kell bizonyos információkat, hogy a WordPress telepítése folytatódhasson.
 • Mondja meg a Softaculousnak, hogy hol kívánja telepíteni a WordPress programot, amely a domain név. A legtöbb ember úgy dönt, hogy a WordPress-t saját domain gyökérkönyvtárába telepíti. Például: HTTP: // funnycats.com. Ebben az esetben az „A könyvtárban” mezőt üresnek kell hagyni.
 • Ki kell választania a protokollt, legyen az HTTP: // vagy HTTPS: // www. Az SSL és a HTTPS-t tartalmazó webhelyek választhatják a https: // vagy a https: // www lehetőséget. mint protokoll.

erős jelszó

Ahogy gördít le, a rendszer felkéri a „Cím és leírás” megadására a WordPress-webhelyhez. Nem kell ezt átgondolnod, mert ezt valami később megváltoztathatja.

Ki kell választania egy felhasználónevet, jelszót és az adminisztrátor e-mail címét. Észre fogja venni, hogy a Softaculous automatikusan megad egy erős jelszót egy nem szótár szót használva. Megváltoztathatja, de ajánlott olyan jelszót választani, amely a jelszó kiválasztásának legjobb gyakorlatait használja.

Ezenkívül fontos a helyes e-mail cím megadása. Az Ön e-mail címét fogja használni a WordPress az Önnel való kommunikációhoz. Ha elfelejti a jelszavát, akkor az e-mail címe hogyan állítja vissza a linket.

bejelentkezési kísérletek

Amikor lefelé görgeti, számos választható lehetőséget lát. Miután áttekintette őket, kattintson a telepítés gombra. A megadott beállítások alapján a Softaculous megkezdi a telepítési folyamatot. Legyen türelmes, és hagyja, hogy a folyamatjelző sáv elérje a 100 százalékot, különben a telepítés nem sikerül sikeresen.

A telepítési folyamat körülbelül egy percig tarthat. A WordPress telepítése után értesítést kap a sikeres telepítésről. Emellett linkeket fog látni, amelyek megmutatják, hogyan kell bejelentkezni az új telepítéshez. Általában bejelentkezhet a WordPressbe: YOURDOMAIN.com/wp-admin/. A beállítási folyamat során létrehozott felhasználónevet és jelszót fogja használni.

cPanel biztonsági beállítások

Jelszó biztosítása

Miután elkészítette és futtatta a cPanel-fiókját, Javasoljuk, hogy módosítsa a jelszavát amikor először jelentkezik be a cPanelbe. Itt’Így csinálod ezt:

 1. A preferenciákban kattintson a Jelszó és biztonság menüre.

jelszó biztonság

 1. A rendszer felkéri a régi jelszó megadására, valamint a használni kívánt új jelszó megadására. Miután ezt megtette, kattintson a “Most változtassa meg a jelszavát” gomb az űrlap végén.

jelszó biztonságA CPanel egy jelszógenerátort kínál, amely automatikusan létrehoz egy erős és biztonságos jelszót. Vagy létrehozhat egy jelszót, amelyre emlékezni fog.

Mégis, az’Fontos, hogy olyan jelszót válasszon, amely biztonságos az alkalmazottak számára. Az ideális jelszónak legalább nyolc karakterből kell állnia, alfanumerikus számokkal és speciális szimbólumokkal. Te nem’Nem akarnak jelszavakat, amelyek évfordulókat, születésnapokat vagy szavakat tartalmaznak a szótárban.

Engedélyezze a CPHulk brute Force védelmet

A CPHUlk védi a szervert attól, hogy brutális erőszakos támadás áldozatává váljon. A brutális erőszakos támadás az, amikor egy automatizált rendszer megpróbálja kitalálni a jelszavát, az egyes kombinációk kipróbálásával. A CPHulk blokkolja a támadást, és megmutatja, hogy a bejelentkezés már nem érvényes, ha ismételt kérések vannak. Megakadályozhatja, hogy ön kiszoruljon, ha hozzáteszi IP-címét a fehérlistához.

Ennek eléréséhez kövesse az alábbi utat: WHM> Biztonsági központ szakasz> cPHulk Brute Force Protection

nyers erő

Új domain név hozzáadása

Új domént adhat hozzá a cPanelhez a kattintással “Addon domain” a Domainek részben.

Ez lehetővé teszi egy szabványos domain név létrehozását, amelyet felhasználhat egy új webhely létrehozásához. A cPanel segítségével több domain név kezelhető ugyanazon a vezérlőpulton.

Jelentkezzen be a host cPanelbe. Kattintson az Addon Domains elemre. Ezt a Domainek szakaszban találja meg. Itt kap egy űrlapot, amelyet ki kell töltenie az új domain létrehozásakor. Íme a mezők magyarázata, amelyeket az űrlapon fog látni:

 1. Új domain név – itt adja meg a létrehozni kívánt domain nevét. Például: veryfunnycats.com
 2. Altartomány – Ha csak egy domaint fog használni, akkor hagyja ezt a részt üresen. A cPanel automatikusan hozzáadja az altartományt. Ha te’Több domain egyszerre történő hozzáadásakor, például a veryfunnycats.com és a veryfunnycats.gov, módosítania kell.
 3. Dokumentum gyökér – Ez a mező automatikusan kitölti.
 4. FTP-fiók létrehozása – Ez nem kötelező, lehetővé téve FTP-fiókok létrehozását minden új kiegészítő domainhez.
 5. Kattints a “Domain hozzáadása” gomb.

És te’újra kész. Most elkezdheti a fájlok feltöltését az új almappába, amely a cPanel-fiókja Fájlkezelőjében található.

Távolítson el egy Addon tartományt

Az Addon tartomány eltávolításához görgessen le az „Addon Domain módosítása” pontra. Ezután nyomja meg a linket a domain eltávolításához. A link ikonja egy szemetes. A „Műveletek” oszlopban található.

A cPanel lehetővé teszi aldomainek létrehozását és átirányítását.

mentések

A webhely biztonsági mentésének elmulasztása katasztrofális következményekkel járhat, különösen akkor, ha a webhelyet üzleti célokra használja. A cPanel lehetővé teszi, hogy bármikor manuálisan készítsen biztonsági másolatot a webhelyről. Néhány tárhelyszolgáltató cég a terv részeként biztonsági másolatot készít az Ön számára. Ennek ellenére jó ötlet, ha tudod, hogyan kell manuálisan csinálni.

Először használja a „Biztonsági mentési varázsló”Ikon a cPanel Fájlok szakaszában.

biztonsági mentési varázsló

Miután rákattintott a linkre, a képernyőre mutat:

Kattintson a “Biztonsági másolat” gombra. Ez elindítja a biztonsági mentési folyamatot. Önnek lehetősége lesz arra, hogy kiválassza a teljes vagy a részleges biztonsági másolatot. Érdemes lehet a webhelyről biztonsági másolatot készíteni egy külső meghajtóra vagy egy másik biztonságos helyre.

teljes vagy részleges biztonsági mentés

preferenciák

Frissítse a kapcsolattartási információkat

Ha elérhetőségi adatai nem naprakészek, a cPanel nem fog kommunikálni veled, ha működési hiba vagy konfigurációs probléma merül fel..

Olyan e-mail címet kell választania, amely nincs csatolva a cPanelben tárolt domain nevekhez. Ennek oka az, hogy ha valami rosszul megy a gazdagép konfigurációjával, akkor az e-mail is veszélybe kerülhet, és lehetetlen lenne Önnel kapcsolatba lépni.

Elérhetőség

Alatt “Kapcsolatfelvételi beállítások” számos doboz lehetővé teszi a feltételek kiválasztását, amikor a cPanel felveszi Önnel a kapcsolatot. Javasoljuk, hogy mindegyiket válassza, mivel ezek mindegyike figyelmeztethet gyanús tevékenységekre vagy a tárhely problémájára.

Új felhasználó hozzáadása

Egyedi felhasználói profilt kíván létrehozni bárki számára, aki segíteni fog webhelyed kezelésében. Ehhez lépjen a “preferenciák” szakasz, és kattintson a gombra “Felhasználókezelő.”

felhasználói menedzser

Látni fogja az összes fiókot, amelyet a cPanel-ben jelenleg beállított.

A jobb szélén te’látni fogja három ikon. Ők:

 • Boríték – Jelzi, hogy a rendszeren e-mail fiók van beállítva
 • Kamion– Azt jelzi, hogy a személynek van FTP-fiókja
 • Lemez ikonra – Azt jelzi, hogy a felhasználónak hozzáférése van a weblemez-szolgáltatásokhoz a cPanelben.

A teherautó és a borítékikonoknál a kék azt jelenti, hogy a fiók aktív, a szürke pedig azt jelenti, hogy a fiók nincs beállítva.

Azt’könnyű szerkeszteni a felhasználót, megváltoztatni a jelszavát, törölni, vagy bármilyen egyéb beállítást elvégezni. Új felhasználót felvehet a “Adjon hozzá egy felhasználót” gomb a jobb felső sarokban található.

felhasználói menedzser

Ezután a következő képernyőre lép:

Felveheti a felhasználónevet és a domaint, amelyhez hozzáférnek.

Ezenkívül beállíthatja e-mail fiókokat, FTP fiókokat, és engedélyt adhat nekik a Web Disk számára.

Ezzel az útmutatóval alig megkarcoltuk a cPanel teteje felületét.

Záró szavak

Reméljük, hogy ha gyorsan áttekintjük a cPanelt, megbeszéljük a WordPress telepítését, áttekintjük alapvető biztonság beállítások, megvitatja a domainek kezelését, megjeleníti hogyan lehet biztonsági másolatot készíteni egy weboldalról, és áttekintettük az alapvető preferenciákat, és elküldtük Önnek úton.

A jövőben a cikkben részletesebben áttekintjük a cPanel egyéb aspektusait. Addig köszönöm az olvasást, és kérjük, bátran olvassa el a legjobb webgazda.

Sok szerencsét, és esetleg a paneleid jól kezelnek téged.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map