Zašto trebate biti oprezni s previše dodataka

Dodaci su nevjerojatni. Proširenost i funkcionalnost koje pružaju jedna su od najvećih značajki WordPress-a i drugih web stranica. Vlasnici web stranica mogu samo instalirati dodatak za optimizaciju slika, praćenje prometa, posjetiteljima koji su omogućili prijavu, pa čak i povećali sigurnost.


No, moraju se uzeti u obzir prilikom instaliranja previše dodataka. Veliki broj dodataka može utjecati na rad web mjesta, uzrokuju kašnjenja s vremenima učitavanja stranica, a mogu čak i uvesti sigurnosne ranjivosti na vašu web lokaciju.

Evo nekoliko najboljih argumenata protiv prekomjernog boravka s dodacima.

Sigurnost može postati ugrožena

Instaliranjem dodataka oslanjate se na kôd treće strane kako biste bili oslobođeni sigurnosnih ranjivosti. Ovo je jedan od kompromisa s dobivanjem napredne funkcionalnosti samo instaliranjem dodataka.

Prema sigurnosnoj stranici WordPress Wordfence, gotovo polovica svih napada na web stranice dolazi iz skripta skripta (poznatog i kao XSS).

Hakeri dodaju zlonamjerne skripte izravno u kod zastarjelog ili nesigurnog dodatka. Nakon što skripte omoguće hakerima pristup web mjestu ugrožen.

Srušavanja na web-lokaciji i problemi sa izvedbom

Poznato je da će posjetitelji napustiti web mjesto ako se stranici zahtijeva duže od tri sekunde. Prema Neil Patel, poznatog internetskog trgovca, smanjenje vremena učitavanja stranica može drastično povećati konverzije za neku web lokaciju.

Iako cilj vaše web lokacije nije konverzija, brzo učitavanje stranica također posjećuje posjetitelje i sprečava ih da prerano odlaze. Visoke stope napuštanja početne stranice (posjetitelji napuštaju web mjesto brzo) mogu biti pokazatelji problema s izvedbom.

Svaki instalirani dodatak dodaje retke koda u preglednik i treba im vremena za obradu. Što je manje koda, to će biti veće brzine učitavanja stranica. Prilično jednostavne stvari.

Previše dodataka taj don’Ako se međusobno dobro umreže ili utjecaj na performanse može drastično usporiti vrijeme učitavanja stranica, pa čak i stvoriti pad sustava. To je još jedan argument za mudru odabir dodataka.

Problemi s datotekama i bazama podataka

prostor baze podatakaKao i kod bilo kojeg koda, dodaci zauzimaju prostor. Neki dodaci zauzimaju više prostora od drugih, pa čak mogu prikupljati puno podataka koji bi zauzeli prostor datoteka i baza podataka za vaše web mjesto. Pomnožite ovaj porez na datoteke i baze podataka s velikim brojem instaliranih dodataka i možete vidjeti gdje bi mogao postati problem.

Ispitivanje sistemskih zahtjeva i prostora za pohranu trebalo bi obaviti prije instaliranja bilo kojeg dodatka (ili softvera za to).

U toku s ažuriranjima i neaktivnim dodacima

Neaktivni ili zastareli dodaci hakeri se mogu koristiti za pristup web mjestu. Preporučuje se često prijavljivati ​​na web mjesto’s nadzorne ploče i kliknite na “Dodaci” odjeljak. Odatle bi trebao biti odjeljak za “Neaktivan” dodataka. Neaktivni dodaci trebaju biti deaktivirani i izbrisani.

Ako je funkcionalnost koju ste tražili s izbrisanim dodatkom i dalje potrebna kako bi web mjesto nastavilo kako je planirano, potražite drugi dodatak kao zamjenu.

Uz to, dodaci često zahtijevaju česta ažuriranja koja mogu uključivati ​​zakrpe za osnovna sigurnosna ažuriranja. Ako ne budete u tijeku s ažuriranjima, vaša bi web stranica mogla biti dodatno izložena riziku. Previše dodataka i možda biste mogli biti ukorak s svim ažuriranjima izazovom.

Sukobi dodataka

dodaci za web straniceProgrameri pišu kod za dodatke. Ovaj kôd može biti u izravnoj sukobi s kodom koji je napisao drugi inženjer za drugi dodatak. Unesite oba ova dodatka na svoju web stranicu i mogu imati ozbiljne posljedice i čak oštetiti podatke.

Dodaci se mogu sastojati od tisuća linija koda i, iako postoje standardi kodiranja dodataka, inženjeri i dalje čine pogreške. Te pogreške mogu utjecati i na druge dodatke ili na ukupnu izvedbu web stranice.

Što više dodataka instalirate, veća je vjerojatnost da ćete imati problema povezanih s tim. Smanjenje broja dodataka smanjuje šanse za sukobe i probleme s kodom dodatka.

Sada kada znamo potencijalne učinke previsokih dodataka, evo’s kako postupiti.

Kako pristupiti izborima dodataka

web dizajn

 1. Odredite potrebu za dodatkom’s Funkcionalnost – očiti je potreba za određenim dodacima poput sigurnosti, optimizacije stranica, SEO, marketinga itd. Sve ostale dodatke treba ocijeniti prema gore navedenim potencijalnim rizicima.
 2. Uvjerite se da ste ga dobili od pouzdanog izvora – nisu svi dodaci stvoreni jednakim. Primamljivo je ići naprijed i instalirati dodatke, pogotovo ako su besplatni. Međutim, sjećanje na ono što se može dogoditi trebalo bi vas natjerati na istraživanje i čitanje recenzija prije nego što išta instalirate na vašu web stranicu. Nastavite s namjerom i oprezom.
 1. Provjerite kompatibilnost dodataka s drugim aplikacijama / dodacima – čak se i dodatak iz pouzdanog izvora možda neće igrati s drugim dodacima. Čak i dobar kod može predstaviti sukobe. Najbolje je nadzirati web mjesto’s performansama nakon instaliranja dodatka kako biste bili sigurni da nema problema.

Koliko dodataka je previše

Ne postoji točna znanost ili izravan odgovor na pitanje koliko je dodataka previše. Odgovor ovisi o pojedinostima web stranice i jedinstvenoj kombinaciji dodataka i koda. Iako se može činiti kontratuktivnim, bilo bi najbolje instalirati dodatak za nadzor performansi drugih dodataka. To može pomoći u pronalaženju dodatnog uloška i upozoriti vas na probleme s vaše web stranice.

Uz dodatak koji nadgleda ostale dodatke, najbolje je pažljivo pratiti sveukupnu izvedbu web mjesta i zastarjele ili neaktivne dodatke, istovremeno obavljajući rutinske revizije komponenata web stranice i potrebe za aktivnim dodacima. Ovi koraci mogu značajno smanjiti rizik od trčanje pored previše dodataka.

Lekcija dana – usporite dodatke

Hakirana ili slabo uspješna web stranica može uništiti ugled marke i možda čak rezultirati znatnim financijskim gubicima. Iako je jednostavnost instalacije i sloboda korištenja vlastitog koda za web lokaciju primamljiva, važno je zapamtiti da dodaci predstavljaju niz rizika kako je gore navedeno. Softver dodan na web mjesto treba odabrati mudro.

Odličan postupak koji treba slijediti pri procjeni dodataka je pokušaj i utvrđivanje stvarnih potreba. Ako dodatak nije potreban i ne napreduje ciljevima vaše web lokacije, jednostavno ga nemojte instalirati. Također, obavezno deinstalirajte dodatke koji su neaktivni ili ih jednostavno ne upotrebljavate. Ispitajte dodatke kako biste bili sigurni da izbjegnete probleme prije pokretanja.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map