Vodič za CPanel

Ako je vaš web hosting poslužitelj temeljen na Linuxu, velike su šanse da ga pokreće cPanel. cPanel vam omogućuje upravljanje svim uslugama vašeg poslužitelja s jedne lokacije. Zbog svoje jednostavnosti uporabe i funkcionalnosti, cPanel je industrijski standard. Kao takav, većina programera je upoznata s tim.


Brzi uvod u CPanel

Kako se prijaviti

 1. cPanel prijavaUnesite naziv domene za vaše web mjesto u okvir za URL. Zatim dodajte “/ cPanel”. Primjerice, ako je vaša web lokacija funnycats.com, unesite: “funnycats.com/cPanel”.
 2. Sada ste na stranici za prijavu u cPanel. Ovdje će se tražiti vaša lozinka i korisničko ime. Nakon što unesete ove podatke, kliknite gumb “Prijava”.
 • Alternativa 1: Otiđite na ploču vašeg davatelja usluga hostinga i pronađite izravnu vezu na cPanel. Ako ga ne možete pronaći, obratite se timu za podršku i pitajte ih kako to učiniti.
 • Alternativa 2: Unesite adresu svoje web stranice, a zatim 2082 za HTTP ili 2083 za HTTPS.

Razumijevanje sučelja

Jednom kada se prijavite na cPanel, vidjet ćete sučelje slično ovom. 2019. godine cPanel je predstavio temu pod nazivom “Papirna svjetiljka.” Ovo sučelje je srce vašeg korisničkog računa cPanel. Ovdje ćete pronaći važne informacije i imati mogućnost ažuriranja cPanela.

CPanel sučelje je podijeljeno u sljedeće odjeljke:

 1. Navigacijska traka – Svako sučelje na cPanelu prikazat će navigacijsku traku. Ovdje ćete pronaći informacije o svom računu, gdje se prijavljujete i odjavljujete s računa, kao i gdje mijenjate određene postavke..
 2. Bočna traka – Sva sučelja na cPanelu prikazat će bočnu traku. Ovdje možete pristupiti ikoni Početna, pristupati različitim značajkama cPanela i kao prodavač prilagoditi sadržaj. Također imate ikonu User Manager koja vam omogućuje navigaciju do korisničkog sučelja.
 3. Opće informacije – Ovdje ćete vidjeti opće podatke o svom cPanel računu. To uključuje stvari poput trenutnog korisnika, primarnu domenu i ima li trenutni račun zajedničku IP adresu ili namjensku IP adresu.
 4. Značajke – Ovdje ćete vidjeti značajke koje su dostupne vašem računu. Te se značajke sastavljaju u skupine na temelju njihove funkcionalnosti
 5. Statistika – Ovo područje prikazuje statistiku upotrebe za vaš cPanel račun, uključujući:
 • Širina pojasa
 • Upotreba diska
 • Upotreba datoteke
 • Upotreba MySQL diska
 • Addon domene
 • Pod-domena
 • nadimci
 • Računi e-pošte
 • Automatski odazivači
 • Prilagođena statistika treće strane

Kako instalirati WordPress

Hosting tvrtke uključuju skripte za automatsko instaliranje kako bi vam bilo lakše instalirati WordPress putem cPanela. Tri najpopularnije opcije su:

 • Softaculous
 • QuickInstall
 • Fantastico

U svrhu ovog vodiča, razgovarat ćemo o instaliranju WordPress-a pomoću Softaculous-a.

Što je softakulozno?

Ovo je skripta automatskog instaliranja koja instalaciju web aplikacija poput WordPressa čini jednostavnom. Softaculous koriste hosting tvrtke poput SiteGround i InMotion Hosting.

Instalacija WordPressa pomoću softvera Softaculous

 • Nakon što se prijavite na svoj cPanel račun, potražite ikonu instalatera Softaculous / WordPress. Oni bi se trebali nalaziti u odjeljku Automatski instalatori. Kliknite bilo koju od ikona označenih u nastavku da biste pokrenuli automatski instalacijski program za WordPress.
 • Kada se aktivira automatska instalacija za WordPress, vidjet ćete sljedeći ekran:
 • Odaberite “Instaliraj odmah” i bit ćete preusmjereni na sljedeći obrazac.

instalirati

 • Na ovom obrascu morat ćete navesti neke informacije kako biste omogućili da se instalacija WordPressa nastavi.
 • Recite Softaculous-u gdje želite instalirati WordPress, a to je naziv domene. Većina se ljudi odluči instalirati WordPress u korijenski direktorij svoje domene. Na primjer: HTTP: // funnycats.com. U ovom slučaju treba ostaviti prazan okvir za “In Directory”.
 • Trebat ćete odabrati protokol, bilo da je to HTTP: // ili HTTPS: // www. Web lokacije koje imaju SSL i HTTPS imat će mogućnost odabira https: // ili https: // www. kao protokol.

jaka lozinka

Dok se krećete prema dolje, od vas će se tražiti da date naslov i opis za svoju WordPress stranicu. Ne trebate pretjerivati ​​s tim jer to je nešto što kasnije možete promijeniti.

Trebat ćete odabrati korisničko ime, lozinku i adresu e-pošte administratora. Primijetit ćete da će vam Softaculous automatski dati snažnu lozinku koristeći riječ koja nije rječnik. Možete je promijeniti, ali preporučuje se da odaberete lozinku koja će koristiti najbolje prakse odabira lozinke.

Uz to, važno je unijeti pravu adresu e-pošte. Vaša e-adresa će WordPress koristiti za komunikaciju s vama. Ako zaboravite zaporku, e-adresa će vas postaviti na način na koji će veza biti resetirana.

pokušaji prijave

Kad se pomaknete prema dolje, vidjet ćete brojne neobavezne mogućnosti. Nakon pregleda ih pritisnite gumb za instaliranje. Koristeći postavke koje ste naveli, Softaculous će započeti postupak instalacije. Morate biti strpljivi i dopustiti da napredak dosegne 100 posto ili se instalacija možda neće dogoditi uspješno.

Postupak instalacije trebao bi trajati oko jedne minute. Jednom kada WordPress bude instaliran, dobit ćete obavijest o uspješnoj instalaciji. Vidjet ćete i veze koje govore kako se prijaviti na novu instalaciju. Obično se možete prijaviti u WordPress koristeći: YOURDOMAIN.com/wp-admin/. Upotrijebit ćete korisničko ime i lozinku koje ste stvorili tijekom postupka postavljanja.

cPanel sigurnosne postavke

Osiguravanje lozinke

Nakon što pokrenete svoj cPanel račun, preporučuje se promjena lozinke kada se prvi put prijavite na cPanel. Ovdje’kako to radiš:

 1. U postavkama kliknite na izbornik Lozinka i sigurnost.

sigurnost lozinke

 1. Od vas će se tražiti da unesete staru lozinku kao i novu lozinku koju želite koristiti. Nakon što to učinite, kliknite ikonu “Promijenite lozinku sada” gumb na kraju obrasca.

sigurnost lozinkeCPanel vam nudi generator lozinki koji će automatski stvoriti jaku i sigurnu lozinku. Ili možete stvoriti lozinku koju ćete pamtiti.

Ipak, to’Važno je da odaberete lozinku koju zaposlenici zasnivaju na pravilima zaporke. Idealna lozinka treba imati najmanje osam znakova s ​​alfanumeričkim brojevima i posebnim simbolima. Ne znaš’ne želim lozinke s obljetnicama, rođendanima ili riječima koje se nalaze u rječniku.

Omogući CPHulk zaštitu od brute sile

CPHUlk je ono što štiti vaš poslužitelj da ne postane žrtva brutalnog napada. Napad grublji je kada automatski sustav pokušava pogoditi vašu lozinku pokušavajući jednu kombinaciju za drugom. CPHulk će blokirati napad i pokazati da prijava više nije valjana ako postoje ponovljeni zahtjevi. Možete se spriječiti da se zatvorite dodavanjem svoje IP adrese u bijelu listu.

Da biste pristupili tome, slijedite ovaj put: WHM> odjeljak Centra sigurnosti> cPHulk Brute Force Protection

sirova snaga

Dodavanje novog imena domene

Možete dodati novu domenu u svoj cPanel klikom na “Addon domena” u odjeljku Domene.

To će vam omogućiti da stvorite standardni naziv domene koji će se tada koristiti u izradi nove web stranice. Pomoću cPanela više domena može se upravljati s iste upravljačke ploče.

Prijavite se u svoj hosting cPanel. Kliknite Addon Domains. To ćete pronaći u odjeljku Domene. Ovdje će vam se prikazati obrazac koji ćete morati ispuniti prilikom stvaranja nove domene. Evo objašnjenja polja koja ćete vidjeti u obliku:

 1. Novo ime domene – ovdje ćete unijeti naziv domene koju želite stvoriti. Na primjer: veryfunnycats.com
 2. Poddomena – Ako ćete samo koristiti jednu domenu, ovaj odjeljak možete ostaviti praznim. cPanel će automatski dodati poddomena. Ako ti’Ponovno dodavanje više domena u isto vrijeme, na primjer, veryfunnycats.com i veryfunnycats.gov, morat ćete ga modificirati.
 3. Korijen dokumenta – Ovo se polje automatski popunjava.
 4. Stvaranje FTP računa – ovo je opcionalno, omogućava vam stvaranje FTP računa za svaku novu domenu dodavanja.
 5. Kliknite gumb “Dodajte domenu” dugme.

I ti’gotov. Sada možete početi prenositi datoteke u novu podmapu koja će se naći u Upravitelju datoteka na vašem cPanel računu.

Uklonite Addon domenu

Adon domenu možete ukloniti pomaknite se prema dolje do “Izmijeni Addon domenu”. Zatim pritisnite vezu za uklanjanje domene. Ikona veze je kanta za smeće. Nalazi se u stupcu “Radnje”.

cPanel će vam također omogućiti stvaranje i preusmjeravanje poddomena.

Sigurnosne kopije

Neuspjeh izrade sigurnosne kopije vaše web stranice može imati katastrofalne posljedice, posebno ako koristite web mjesto u poslu. cPanel omogućava vam da ručno sigurnosno kopirate web mjesto kad god odlučite. Neke hosting tvrtke upravljaju sigurnosnim kopijama za vas kao dio vašeg plana. Ipak, za vas je dobra ideja da to znate ručno.

Započnite upotrebom gumba “Čarobnjak za izradu sigurnosnih kopija“U odjeljku Datoteke cPanela.

čarobnjak za izradu sigurnosnih kopija

Nakon što kliknete na vezu, bit ćete usmjereni na zaslon:

Kliknite “Izrada sigurnosnih kopija”. To će pokrenuti postupak izrade sigurnosne kopije. Bit će vam dana mogućnost potpunog sigurnosnog kopiranja ili djelomičnog sigurnosnog kopiranja. Možda biste trebali vratiti web mjesto na vanjski pogon ili na drugo sigurno mjesto.

potpuna ili djelomična sigurnosna kopija

Postavke

Ažurirajte podatke za kontakt

Ako vaši podaci za kontakt nisu ažurirani, cPanel neće moći komunicirati s vama kada dođe do kvara ili problema s konfiguracijom..

Trebate odabrati adresu e-pošte koja nije vezana ni za jedno ime domene koja se nalazi u cPanelu. To je zato što ako nešto ne bude u redu s konfiguracijom vašeg domaćina, može biti ugrožena i vaša e-pošta i bilo bi nemoguće kontaktirati vas.

kontakt informacije

Pod, ispod “Kontaktirajte Postavke” postoji nekoliko okvira koji vam omogućuju da odaberete uvjete kad želite da vas cPanel kontaktira. Preporučujemo da odaberete sve jer bi vas svi mogli upozoriti na sumnjivu aktivnost ili problem na vašem hostingu.

Dodavanje drugog korisnika

Morat ćete stvoriti jedinstveni korisnički profil za sve koji će vam pomoći u upravljanju vaše web stranice. Da biste to učinili, idite na odjeljak “Postavke” odjeljak i kliknite na “Upravitelj korisnika.”

korisnički menadžer

Vidjet ćete sve račune koji su trenutno postavljeni u vašem cPanelu.

S desne strane, ti’vidjet ću tri ikone. Oni su:

 • Omotnica – Znači da je račun e-pošte postavljen na sustav
 • Kamion– Označava da osoba ima FTP račun
 • Ikona diska – Označava da korisnik ima pristup uslugama web diska u cPanelu.

Kod ikona kamiona i koverte, plava znači da je račun aktivan, a siva znači da račun nije postavljen.

To’Korisnik lako uređuje, mijenja lozinku, briše ih ili vrši bilo kakva druga podešavanja. Možete dodati novog korisnika klikom na ikonu “Dodajte korisnika” gumb smješten u gornjem desnom kutu.

korisnički menadžer

Zatim ćete biti preusmjereni na sljedeći ekran:

Moći ćete dodati korisničko ime i domenu kojoj imaju pristup.

Također ćete moći postaviti njihove račune e-pošte, njihove FTP račune i dati im dozvolu za web disk.

Pomoću ovog vodiča jedva smo ogrebali površinu onoga što cPanel može učiniti.

Završne riječi

Nadamo se da ćemo kratkim pregledom cPanela, diskusijom o instaliranju WordPressa pregledati osnovna sigurnost postavke, raspravljati o upravljanju domenama, prikazuje kako napraviti sigurnosnu kopiju web stranice, i pregledavajući osnovne postavke, poslali smo vas na put.

Mi ćemo detaljno pregledati ostale aspekte cPanela u narednom članku. Do tada, hvala vam na čitanju i slobodno pročitajte naš glavni vodič za najbolji web domaćini.

Sretno i neka vam cPaneli dobro postupaju.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map