Osnove početnika Cpanela

Šanse su da će se vaš novi web poslužitelj pokrenuti pomoću cPanela. To’Ne pretjerujem s tvrdnjom da je više od 90 posto najbolje web hosting tvrtke koristite cPanel. Zato se nadamo da će sljedeći cPanel vodič biti koristan.


Osnovne informacije o cPanelu

Ukratko, cPanel je ono što omogućuje vam upravljanje svim vezama s vašim web hosting računom. Razlog zašto je cPanel toliko popularan je taj što ima jednostavnu nadzornu ploču koja se jednostavno koristi. cPanel je razvio reputaciju za redovita ažuriranja, dobro održavanje i pružanje pravovremenih mjera i poboljšanja.

Što trebam koristiti za cPanel?

Otprilike o svemu što je povezano s vašim hostingom. cPanel je mjesto gdje ćete:

 • Postavljanje e-poruka za svoju web lokaciju
 • Izrada sigurnosne kopije vaše web stranice
 • Provjerite širinu pojasa kao i ostale statistike
 • Prilagodite sigurnosne postavke
 • Stvaranje novih baza podataka, kao i upravljanje postojećim
 • Povežite imena domena s hostingom
 • Postavite brojne optimizacije

Mi jedva izgrebamo površinu onoga što možete učiniti s ovom tehnologijom. Ne dopustite da vas zastraši širok raspon značajki. Istina je da ne morate razumjeti sve njih da biste učinkovito upravljali svojom web stranicom.

Prijava na cPanel

Za svoju prvu prijavu, vaš pružatelj usluga hostinga dat će vam potrebne vjerodajnice. Treba postojati izravna veza s cPanelom od vašeg pružatelja usluga hostinga’s ploče. Ako to nije dostupno, jednostavno ih pitajte kako pristupiti cPanelu. cpanel stranica za prijavuJoš lakši način za pristup cPanelu jest unos adrese vaše web stranice i zatim to praćenje pomoću: 2082 (za http) ili: 2083 (za https). Tamo će se tražiti vaše korisničko ime i lozinka za cPanel.

Osnovni uvod u cPanel sučelje

Godine 2019. cPanel je predstavio novu temu pod nazivom “Papirnati lanter.” Koristit ćemo ovu temu kao osnovu za naš udžbenik. Ako se neke stvari koje spominjemo ne usklađuju, možda ćete jednostavno trebati promijeniti stil vašeg cPanela. To je lako učiniti. Klikni na “Postavke” odjeljak. Zatim kliknite gdje piše “Promjena stila.” Odande odaberite “Osnovni, temeljni” a zatim kliknite “primijeniti.” Sada biste trebali raditi na istom izgledu kao i mi.

Razumijevanje osnovnih alata

Navigacijska traka nalazi se u gornjem desnom kutu zaslona. Pomoću alata za pretraživanje možete pronaći ključne opcije unutar cPanela.

Vezna opcija omogućuje vam prilagođavanje stvari, uključujući jezik, podatke o zaporki, kontaktne podatke itd. Sva ova podešavanja moguće je izvršiti jednostavnim klikom.

Zvono obavijesti tamo ste vi’vidjeti ćemo ažuriranja bilo o cPanelu ili vašem postavljenom hostingu. Ako postoje kritične vijesti ili druge informacije koje morate znati, vi’pronaći ću ga ovdje.

Veza za odjavu radi upravo ono što mislite da bi bilo. Koristite ga svaki put kada završite s radom s cPanelom.

Traka za pretraživanje

Kada pogledate sam vrh zaslona, ​​vidjet ćete navigacijsku traku. To je ona koja pored sebe ima ikonu povećala i riječ Traži. Ispod navigacijske trake nalazi se traka za pretraživanje. Umjesto da vam rezultati daju na padajućem izborniku stila, filtrirat ćete se kroz središnji dio cPanela. Ostat će vam samo opcije koje odgovaraju onome što tražite.

Bočna

Kad pogledate na lijevu stranu zaslona, ​​vidjet ćete bočnu traku s nizom ikona. Broj ikona koje vidite ovisit će, ali treba uključivati:

 • Dom
 • statistika
 • kontrolna ploča
 • Upravljanje korisnicima

Dom: Ovo je polazna točka za cPanel. Tamo ćete moći pristupiti većini funkcija.

Statistika: Ovdje ćete vidjeti važne statistike vezane uz vaše web stranice. Reći će vam koliko računa e-pošte imate, koji protokol za prijenos datoteka koristite, koliko domena imate i količinu propusnosti kao i količinu prostora na disku koji koristite.

Nadzorna ploča: Ovo je mjesto na kojem na prvi pogled možete brzo vidjeti veze do najčešće korištenih značajki. Moći ćete vidjeti statistiku o korištenju prostora, propusnosti i statistiku pošte.

Upravljanje korisnicima: Ovdje možete odrediti ili onemogućiti korisnike sa svog cPanel računa. Moći ćete vidjeti broj računa e-pošte koji ste postavili. Također ćete moći vidjeti tko ima pristup vašem FTP-u i web disku ako svoj račun dijelite s drugim administratorima ili korisnicima.

Zaštita lozinkom

zaštita lozinkomNaša je snažna preporuka da brzo promijenite zaporku nakon što se prvi put prijavite u cPanel. Kada kliknete na “Lozinka i sigurnost,” odlazit ćete na zaslon za lozinku i sigurnost. Bit će vam postavljena trenutna lozinka prije nego što budete mogli odabrati novu.

Imat ćete mogućnost stvaranja vlastite lozinke ili korištenja “Generator lozinki.” Preporučujemo vam da dopustite cPanelu da generira lozinku za vas jer znate da će biti siguran. Tada možete koristiti upravitelja lozinki kako ne biste morali pamtiti zaporku.

Ažuriranje podataka o kontaktima

Jedan od najvažnijih koraka koje morate poduzeti prilikom postavljanja cPanela je dodijeliti e-poštu koja vam omogućava primanje kritičkih ažuriranja kada su potrebna.

Ovaj korak je ključan jer bez postavljanja radne adrese e-pošte, cPanel ne može komunicirati s vama i obavijestiti vas ako postoji problem s vašom konfiguracijom..

Od vas će se morati odabrati adresa e-pošte koja nije priključena na ime domene koja je domaćin cPanela koji trenutno koristite. To je zato što bi se, ako bi se nešto dogodilo s vašom konfiguracijom, ta domena mogla postati ugrožena, što onemogućuje komunikaciju s vama.

Nismo ni počeli grebati po površini onoga što možete učiniti s cPanelom. Vjerojatno ćemo pružiti detaljnije rasprave o cPanelu u budućnosti. Želite li nešto razgovarati o cPanelu?

Javite nam se u odjeljku s komentarima u nastavku ili pogledajte naš cjeloviti vodič za WordPress hosting.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map