Kako zaštititi svoju web lokaciju na razini DNS-a

Poslužitelj imena domena (DNS) je uobičajeni pojam u internetskom svijetu i nešto s čime su se mnogi vjerojatno suočili i odmah ignorirali, prenoseći to kao više lingo vezano za internet. Pa, ispada da je DNS prilično važan pogotovo što se odnosi na internetsku sigurnost.


Što je DNS i kako funkcionira?

DNS je internetski protokol koji djeluje na prijevod imena domena (tj., ‘Bestwebhostingaustralia.org’ ) na IP-adresu prilagođenu kodu poput 206.20.11.222. Kada korisnik upiše riječi “bestwebhostingaustralia.org “u web-preglednik, program u operacijskom sustavu traži taj ulaz pomoću DNS rezolucije i dohvaća IP adresu. Taj DNS razrješnik može također prvo provjeriti korisnika’s web cachea da vidi ima li već IP adresu.

Kad razmislite o svim imenima domena i odgovarajućim IP adresama koje se nalaze vani, shvatit ćete koliko je pouzdan DNS. Ali DNS je dizajniran zbog funkcionalnosti i upotrebljivosti, a ne zbog sigurnosti. Ovaj nedostatak poboljšanje sigurnosti usredotočenost i stalni prijenos podataka s klijenta na poslužitelje učinili su ga čestim ciljem nekih prilično naprednih sigurnosnih napada.

Koji su neki uobičajeni DNS napadi?

Sada kada imate razumijevanje na visokoj razini kako funkcionira DNS, pogledajmo neke od najčešćih načina na koje se događaju DNS napadi. DNS napad dogodi se kada haker iskoristi ranjivosti u DNS-u.

Odbijanje napada (DoS) napada – Zlonamjerni roboti (koji su često highjacked računala koja nemaju’čak i znam da sudjeluju) šalje više prometa na ciljanu IP adresu nego što je web mjesto izgrađeno za obradu. Ciljno mjesto postaje zatrpano i nije u mogućnosti kontrolirati ili botov promet ili zakoniti promet i na kraju ne može odgovoriti.

DNS pojačani napadiNapadaji pojačanja su napadi uskraćivanja usluge (DoS) i postaju sve češći. Spomenuti DoS napad značajno pojačava DNS poslužitelj koji je visoko postavljen i učinkovito širi bot napad na druge poslužitelje. To je DoS napad na steroide.

DNS spoofing – ovo je postupak zamjene odgovarajuće adrese web mjesta za “Lažne” web stranicu drugog. Korisnici koji žele ući na poznatu, pouzdanu web lokaciju (na primjer, vašu) prenose se na lažnu web stranicu koja može sadržavati zlonamjerni softver, špijunski softver ili virus. Korisnik’Računalo je zaraženo i možda nikad neće znati ni što se dogodilo. Prevarene web stranice mogu biti kopije stvarne web stranice što korisnicima čini još težim uočiti što’događa se.

DNS protok – u ovom triku hakeri u osnovi zamjenjuju DNS zapise ekstremno često kako bi izbjegli otkrivanje, dok uspješno preusmjeravaju korisnike na lažne web stranice.

Trovanje cacheom – DNS poslužitelj se oštećuje kada se na poslužitelj predmemoriraju legitimne IP adrese, zamijene pogrešnim IP adresama, a zatim preusmjeri bilo koji promet s zakonitog mjesta na zlonamjerno web mjesto. To je oblik podmetanja, ali umjesto toga infiltrira u predmemorirane web adrese.

Kako zaštititi svoju web lokaciju na razini DNS-a

Svaka tvrtka ili marka trebala bi imati strategiju za zaštitu od čestih gore navedenih napada. Ovi napadi mogu uništiti web stranice, stvarajući izgubljene prihode i prilike, ili mogu učiniti poslužitelje i računala saučesnicima u napadima bot i spoofing na drugim web lokacijama ili adresama. Ako bi svaki vlasnik domene poduzeo sljedeće korake, to bi pomoglo da se smanji učestalost i vjerojatnost napada DNS-a.

Ovdje su neke zaštitne korake koje treba poduzeti.

 1. Znajte gdje su sve vaše domene – bilo koji posao ili subjekt trebao bi imati potpuno znanje i pristup (u obliku nadzorne ploče) svim svojim domenama. Preusmjerene domene i adrese pružaju ulaznu točku za sve povezane domene. Budnost nad vašim domenama također je odličan način da prst pulsirate i znate što se događa u svakom trenutku.
 1. Postavite svoje domene kao “Zaključan” – zaključavanje domene znači da ona nije dostupna za prijenos. Ova značajka zaključavanja štiti od lažnih napada.
 1. Radite samo s tajnikom’s to je sigurno – osiguravajući svoje registrator domena koristi siguran, otvrdnut portal, a neprestano provjeravanje sumnjivog prometa i ranjivosti velik je korak i dobra obrana. Ovi registar trebaju imati i snažne sigurnosne značajke za sprečavanje DNS napada. CloudFlare je dobar izbor za ovo.
 1. Nadgledajte kritične domene – kritične domene trebaju se neprestano nadgledati radi neovlaštenih ažuriranja DNS-a, promjena sadržaja ili trovanja predmemorijom. Bilo koja otkrivena pitanja trebaju se odmah riješiti. Kad se to dogodi, kontaktirajte svog domaćina ili registrara.

Sigurnost, korak po korak

U našem digitalnom svijetu kupci i posjetitelji vaše web stranice oslanjaju se na njega kako bi dobili informacije, proizvode ili komunikaciju koju traže. To je vjerojatno najvidljiviji prikaz vaše tvrtke i marke. Osiguravanje te web stranice i pripadajuće domene trebalo bi biti prioritet za bilo koju tvrtku ili pojedinca vlasnika web lokacije.

DNS napadi su česti jer se smatraju “mekanom” meta i hakeri su postali prilično napredni u izvršavanju napada. Iako ne možete kontrolirati što se događa na razini DNS-a i trebate se osloniti na industriju da odgovori na ove prijetnje, možete poboljšati vlastitu sigurnost web mjesta i domene gore navedenim koracima. Ovo je vitalno i potrebno. Vi ste odgovorni za posjetitelje vaše web lokacije, a vaše poslovanje ili marka računaju na uspjeh te interakcije.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map