Зашто треба бити обазрив према превише додатака

Додаци су невероватни. Проширеност и функционалност које нуде су једна од највећих карактеристика ВордПресс-а и других веб локација. Власници веб локација могу само инсталирати додатак за оптимизацију слика, праћење промета, давање посета посетиоцима, па чак и повећање сигурности.


Међутим, постоје проблеми које треба узети у обзир при инсталирању превише додатака. Велики број додатака може утицати на перформансе сајта, проузрокују кашњења са временима учитавања страница, па чак могу увести и сигурносне рањивости на вашу веб локацију.

Ево неколико најбољих аргумената против прекомерног коришћења додатака.

Сигурност може постати угрожена

Инсталирањем додатака ослањате се на код треће стране како бисте били ослобођени од сигурносних рањивости. Ово је један од компромиса са добијањем напредне функционалности само инсталирањем додатака.

Према безбедносној страници ВордПресс Вордфенце, скоро половина свих напада на веб странице долази од скривеног скривања (познатог и под називом КССС).

Хакери додају злонамерне скрипте директно у код застарелог или несигурног додатка. Једном када скрипте омогуће хакерима приступ сајту је угрожен.

Срушавања на сајту и проблеми са перформансама

Познато је да ће посетиоци напустити веб локацију ако се страници учитава дуже од три секунде. Према Неил Пател, познатог интернет маркетинга, смањење времена учитавања страница може драстично повећати конверзије за веб локацију.

Чак и ако циљ ваше веб локације није конверзија, брзо учитавање страница такође омета посетиоце и спречава их да прерано напусте. Високе стопе напуштања почетне странице (посетиоци брзо одлазе са веб локације) могу бити показатељи проблема са перформансама.

Сваки инсталирани додатак додаје ретке кода у прегледач и треба времена за обраду. Што мање кода, то ће бити веће брзине учитавања страница. Прилично једноставне ствари.

Превише додатака тај дон’Ако се међусобно добро умреже или ударне перформансе могу драматично успорити време учитавања страница, па чак и створити рушење сајта. Ово је још један аргумент за мудро бирање додатака.

Проблеми са датотекама и базама података

простор базе податакаКао и код било којег кода, додаци заузимају простор. Неки додаци заузимају више простора од других, па чак могу прикупити пуно података који би такође заузели простор датотека и база података за вашу веб локацију. Помножите овај порез на датотеке и базе података са великим бројем инсталираних додатака и можете видети где то може постати проблем.

Пре инсталирања било ког додатка (или софтвера за то) требало би урадити истраживање системских захтева и простора за складиштење..

У току са ажурирањима и неактивним додацима

Хакери могу да користе неактивне или застареле додатке за приступ веб локацији. Препоручује се да се често пријављујете на веб локацију’контролној табли и кликните на “Додаци” одељак. Одатле би требало да буде део за “Неактиван” додаци. Неактивни додаци треба деактивирати и избрисати.

Ако је функционалност коју сте тражили с избрисаним додатком и даље неопходна да би се веб локација одвијала како је планирано, потражите други додатак као замену.

Поред тога, додаци често захтевају честа ажурирања која могу укључивати закрпе за основна безбедносна ажурирања. Ако не будете у току с ажурирањима, веб локација би могла бити додатно изложена ризику. Превише додатака и можда бисте били у току да будете у току са свим ажурирањима.

Конфликти додатака

додаци за веб локацијеПрограмери пишу код за додатке. Овај код може бити у директној супротности са кодом који је написао други инжењер за други додатак. Унесите оба додатка на своју веб локацију и могу имати озбиљне последице и чак оштетити податке.

Додаци се могу састојати од хиљаде линија кода и иако постоје стандарди за кодирање додатака, инжењери и даље праве грешке. Ове грешке могу утицати и на друге додатке или на општу перформансу веб странице.

Што више додатака инсталирате, већа је вјероватноћа да ћете имати проблема са тим. Смањење броја додатака смањује шансе за сукобе и проблеме са кодом додатка.

Сада када знамо потенцијалне утицаје превисоких додатака, ево’како даље.

Како приступити изборима додатака

веб дизајн

 1. Одредите потребу за додатком’с Функционалност – постоји очигледна потреба за одређеним додацима попут сигурности, оптимизације страница, СЕО, маркетинга итд. Сви остали додаци треба да се процењују на основу потенцијалних ризика наведених горе.
 2. Уверите се да сте га добили од поузданог извора – нису сви додаци створени једнаким. Примамљиво је наставити и инсталирати додатке, посебно ако су бесплатни. Међутим, сећање на оно што се може догодити требало би вас натерати да истражите и читате рецензије пре него што било шта инсталирате на вашу веб локацију. Поступите са сврхом и опрезом.
 1. Тестирајте компатибилност додатака са осталим апликацијама / додацима – чак се и додатак из поузданог извора можда неће добро играти са другим додацима. Чак и добар код може представити сукобе. Најбоље је да пратите локацију’перформансе након инсталирања додатка како бисте били сигурни да нема проблема.

Колико додатка је превише

Не постоји тачна наука или директан одговор на питање колико је плугина превише. Одговор зависи од детаља веб локације и јединствене комбинације додатака и кода. Иако се може чинити контратуктивним, било би најбоље инсталирати додатак за надгледање перформанси других додатака. Ово може вам помоћи да прецизно утврдите додатак и упозори вас на проблеме са ваше веб странице.

Поред додатка који надгледа остале додатке, најбоље је пажљиво пратити свеукупне перформансе веб локације и застареле или неактивне додатке, истовремено обављајући рутинске ревизије компоненти веб локације и потребе за активним додацима. Ови кораци могу значајно да смање ризик од трчање због превише превише додатака.

Лекција дана – успорите додатке

Хакирана или слабо изведена веб локација може уништити репутацију марке и можда чак резултирати знатним финанцијским губицима. Иако је лакоћа инсталације и могућност да сами додате властити код за веб локацију примамљиви, важно је имати на уму да додаци представљају бројне ризике као што је горе наведено. Софтвер који је додан на веб локацију треба одабрати мудро.

Одличан процес који треба следити приликом оцењивања додатака је покушај и утврђивање стварних потреба. Ако додатак није потребан и не унапређује циљеве ваше веб локације, једноставно га немојте инсталирати. Такође, обавезно деинсталирајте додатке који су неактивни или их једноставно не користите. Испитајте додатке како бисте били сигурни да ћете избећи проблеме пре него што се покрену.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map