Водич за ЦПанел

Ако је ваш веб хостинг сервер заснован на Линук-у, велике су шансе да га покреће цПанел. цПанел вам омогућава управљање свим услугама вашег сервера са једне локације. Због своје једноставности употребе и функционалности, цПанел је индустријски стандард. Као такав, већина програмера је упозната с тим.


Брзи увод у ЦПанел

Како се пријавити

 1. цПанел пријаваУнесите назив домена за своју веб локацију у оквир за УРЛ. Затим додајте „/ цПанел“. Као пример, ако је ваша веб локација фунницатс.цом, унесите: „фунницатс.цом/цПанел“.
 2. Сада сте на страници за пријаву у цПанел. Овде ће вам се тражити лозинка и корисничко име. Након што унесете ове податке, кликните на дугме „Пријави се“.
 • Алтернатива 1: Идите на панел вашег пружатеља хостинга и пронађите директну везу на цПанел. Ако га не можете пронаћи, обратите се тиму за подршку и питајте их како то учинити.
 • Алтернатива 2: Унесите адресу своје веб локације, а затим 2082 за ХТТП или 2083 за ХТТПС.

Разумевање интерфејса

Једном када се пријавите на цПанел, видећете интерфејс сличан овом. 2019. године цПанел је представио тему која се зове „папирнати лантер.“ Овај интерфејс је срце вашег корисничког налога цПанел. Овде ћете пронаћи важне информације и имаћете могућност ажурирања цПанела.

ЦПанел интерфејс је подељен на следеће одељке:

 1. Навигациона трака – Сваки интерфејс на цПанелу приказује навигациону траку. Овде ћете пронаћи информације о свом налогу, где се пријављујете и одјављујете са рачуна, као и где мењате одређена подешавања..
 2. Сидебар – Сви интерфејси на цПанелу приказат ће бочну траку. Овде можете приступити икони Почетна, приступати различитим функцијама цПанела и као препродавач прилагодити садржај. Такође имате икону Усер Манагер која вам омогућава навигацију до корисничког интерфејса менаџера.
 3. Опште информације – Овде ћете видети опште информације о свом цПанел налогу. Ово укључује ствари попут тренутног корисника, примарног домена и да ли тренутни рачун има заједничку ИП адресу или наменску ИП адресу.
 4. Карактеристике – Овде ћете видети функције које су доступне вашем налогу. Ове карактеристике су састављене у групе на основу њихове функционалности
 5. Статистика – Ово подручје приказује статистику употребе за ваш цПанел налог, укључујући:
 • Проток
 • Употреба диска
 • Употреба датотеке
 • Употреба МиСКЛ диска
 • Аддон домени
 • Поддомене
 • Алиасес
 • Рачуни е-поште
 • Аутоматски одговор
 • Прилагођена статистика трећих страна

Како инсталирати ВордПресс

Компаније за хостинг укључују скрипте за аутоматско инсталирање како би вам било лакше инсталирати ВордПресс путем цПанела. Три најпопуларније опције су:

 • Софтацулоус
 • КуицкИнсталл
 • Фантастицо

У сврху овог водича, разговараћемо о инсталирању ВордПресс-а користећи Софтацулоус.

Шта је софтакулозно?

Ово је аутоматска инсталацијска скрипта која инсталацију веб апликација као што је ВордПресс олакшава. Софтацулоус користе хостинг компаније попут СитеГроунд и ИнМотион Хостинг.

Инсталирање ВордПресс-а коришћењем Софтацулоус-а

 • Након што се пријавите на свој цПанел налог, потражите икону инсталационог програма Софтацулоус / ВордПресс. Они би требали бити смјештени у одјељку Аутоматски инсталатори. Кликните на било коју од икона означених доле да бисте покренули аутоматску инсталацију за ВордПресс.
 • Када се активира аутоматска инсталација за ВордПресс, видећете следећи екран:
 • Изаберите „Инсталирај одмах“ и бићете преусмерени на следећи образац.

инсталирај

 • На овом обрасцу морат ћете навести неке информације како бисте омогућили да се ВордПресс инсталација настави.
 • Реците Софтацулоус-у где желите да се инсталира ВордПресс, а то је име домена. Већина људи се одлучује за инсталирање ВордПресс-а на роот директориј свог домена. На пример: ХТТП: // фунницатс.цом. У овом случају треба оставити празан оквир за „Ин Дирецтори“.
 • Морате одабрати протокол, било да је то ХТТП: // или ХТТПС: // ввв. Веб локације које имају ССЛ и ХТТПС имат ће могућност избора хттпс: // или хттпс: // ввв. као протокол.

јака лозинка

Док се померате према доле, од вас ће се тражити да дате „Наслов и опис“ за своју ВордПресс локацију. Не морате ово прегласавати јер је то нешто што касније можете променити.

Морате да одаберете корисничко име, лозинку и адресу е-поште администратора. Примјетићете да ће вам Софтацулоус аутоматски дати јаку лозинку користећи реч која није реч. Можете је променити, али препоручује се да изаберете лозинку која ће користити најбоље праксе одабира лозинке.

Поред тога, важно је унети праву адресу е-поште. Ваша адреса е-поште ће ВордПресс користити за комуникацију са вама. Ако заборавите лозинку, на вашој е-адреси ће се ресетирати веза.

покушаји пријаве

Када се помичете према доље, видјет ћете бројне изборне могућности. Након прегледа, кликните на дугме Инсталирај. Користећи подешавања која сте навели, Софтацулоус ће започети поступак инсталације. Морате бити стрпљиви и дозволити да трака напретка достигне 100 посто или се инсталација можда неће догодити успјешно.

Процес инсталирања треба да траје око једног минута. Једном када је ВордПресс инсталиран, добићете обавештење о успешној инсталацији. Видећете и линкове који вам говоре како да се пријавите на нову инсталацију. Обично се можете пријавити у ВордПресс користећи: ИОУРДОМАИН.цом/вп-админ/. Користићете корисничко име и лозинку које сте створили током поступка подешавања.

цПанел безбедносна подешавања

Осигуравање лозинке

Једном када покренете свој цПанел налог, препоручује се промена лозинке када се први пут пријавите на цПанел. Ево’како то радиш:

 1. У подешавањима кликните на мени лозинка и безбедност.

сигурност лозинке

 1. Од вас ће се тражити да унесете своју стару лозинку као и нову лозинку коју желите да користите. Након што то учините, кликните на “Промените лозинку одмах” дугме на крају обрасца.

сигурност лозинкеЦПанел вам нуди генератор лозинки који ће аутоматски створити јаку и сигурну лозинку. Или можете да креирате лозинку које ћете памтити.

Ипак’Важно је за вас да одаберете лозинку коју запослени безбедно постављају. Идеална лозинка треба да садржи најмање осам знакова са алфанумеричким бројевима и посебним симболима. Ти не’не желим лозинке које имају годишњице, рођендане или речи које се налазе у речнику.

Омогући ЦПХулк Бруте Форце заштиту

ЦПХУлк је оно што штити ваш сервер од тога да постане жртва бруталног напада. Напад на грубе силе је када аутоматски систем покушава да погоди вашу лозинку покушавајући једну комбинацију за другом. ЦПХулк ће блокирати напад и показати да пријава више није валидна ако се понављају захтеви. Можете да спречите да се закључате додавањем своје ИП адресе у листу.

Да бисте приступили томе, следите овај пут: ВХМ> одељак Центра безбедности> цПХулк Бруте Форце Протецтион

насилно

Додавање новог имена домена

Можете додати нови домен у свој цПанел кликом на “Аддон Домаин” у одељку Домене.

То ће вам омогућити да креирате стандардни назив домена који ће се затим користити у креирању нове веб странице. Помоћу цПанела више домена се може управљати са исте контролне табле.

Пријавите се у свој хостинг цПанел. Кликните на Аддон Домаинс. Ово ћете пронаћи у одељку Домене. Овде ће вам бити представљен образац који ћете морати попунити приликом креирања новог домена. Ево објашњења поља која ћете видети у обрасцу:

 1. Ново име домена – Овде ћете унети име домена који желите да креирате. На пример: верифунницатс.цом
 2. Поддомена – Ако ћете само користити један домен, овај одељак можете оставити празним. цПанел ће аутоматски додати поддомену. ако ти’Ако додате више домена истовремено, на пример, верифунницатс.цом и верифунницатс.гов, мораћете да их измените.
 3. Коријен документа – Ово се поље аутоматски попуњава.
 4. Креирајте ФТП налог – Ово је опционо, омогућава вам да креирате ФТП налоге за сваки нови додатак.
 5. Кликните “Додајте домен” дугме.

И ви’готов си. Сада можете да почнете са отпремањем датотека у нову подмапу која ће се наћи у Филе Манагер-у на вашем цПанел налогу.

Уклоните Аддон домен

Можете уклонити Аддон домен померањем доле до „Модифи Аддон Домаин“. Затим притисните везу да уклоните домен. Икона везе је канта за смеће. Налази се у колони „Акције“.

цПанел ће вам такође омогућити да креирате и преусмеравате поддомене.

Сигурносне копије

Ако не направите резервну копију веб локације може да има катастрофалне последице, посебно ако је веб локацију користите за пословање. цПанел омогућава вам да ручно правите сигурносну копију веб локације кад год одлучите. Неке компаније за хостинг ће управљати прављењем резервних копија као део вашег плана. Ипак, добра је идеја да знате како то да радите ручно.

Започните употребом „Чаробњак за резервне копије“У одељку„ Датотеке “цПанел.

чаробњак за резервне копије

Након што кликнете на везу, бићете преусмерени на екран:

Кликните на “Бацк Уп”. Ово ће покренути поступак израде резервне копије. Имаћете могућност да одаберете потпуну или делимичну резервну копију. Можда желите да вратите резервну страницу на спољни диск или на другу сигурну локацију.

пуна или делимична резервна копија

Подешавања

Ажурирајте контакт информације

Ако ваше контакт информације нису ажуриране, цПанел неће моћи да комуницира с вама када дође до квара или проблема са конфигурацијом..

Морате изабрати адресу е-поште која није везана ни за једно име домена који се налази у цПанелу. То је зато што ако нешто пође по злу са конфигурацијом вашег домаћина, можда ће бити угрожена и ваша адреса е-поште и било би немогуће контактирати вас.

Контакт информације

Испод “Контактирајте подешавања” постоји неколико оквира који вам омогућавају да одаберете услове када желите да вас цПанел контактира. Препоручујемо да одаберете све њих, јер би вас сви могли упозорити на сумњиву активност или проблем на вашем хостингу.

Додавање другог корисника

Желећете да направите јединствени кориснички профил за свакога ко ће вам помоћи да управља вашом веб страницом. Да бисте то урадили, идите на “Подешавања” и кликните на “Усер Манагер.”

усер манагер

Видећете све налоге који су тренутно подешени у вашем цПанелу.

С десне стране, ти’видећу три иконе. Су:

 • Коверта – Означава да је систем е-поште постављен на систему
 • Камион– Означава да особа има ФТП налог
 • Икона диска – Означава да корисник има приступ услугама веб диска у цПанелу.

Код икона камиона и коверте, плава значи да је налог активан, а сива значи да налог није постављен.

То’Лако можете да измените корисника, промените њихову лозинку, обришете их или извршите било која друга подешавања. Можете додати новог корисника кликом на “Додајте корисника” дугме које се налази у горњем десном углу.

усер манагер

Затим ћете бити пребачени на следећи екран:

Моћи ћете да додате корисничко име и домен коме имају приступ.

Такође ћете моћи да поставите њихове налоге за е-пошту, њихове ФТП налоге и доделите им дозволу за Веб Диск.

Помоћу овог водича једва смо огребали површину онога што цПанел може учинити.

Завршне речи

Надамо се да ћемо кратким прегледом цПанела, дискусијом о инсталирању ВордПресс-а прегледати основна сигурност подешавања, расправља о управљању доменима, приказује како да направите резервну копију на веб локацији, и прегледајући основне поставке, послали смо вас на пут.

Ми ћемо детаљно прегледати остале аспекте цПанела у наредном чланку. До тада, хвала вам на читању и слободно прочитајте наш главни водич за најбољи веб домаћини.

Сретно и нека вам цПанелс добро поступају.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector