Основе почетника Цпанела

Шансе су да ће ваш нови веб сервер покренути помоћу цПанела. То’Не претјерујем с тим да кажем да је више од 90 посто најбоље веб хостинг компаније користите цПанел. Зато се надамо да ће следећи туториал цПанел бити од користи.


Основне информације о цПанелу

Укратко, цПанел је оно што омогућава вам да управљате свим повезаним са вашим веб хостинг налогом. Разлог зашто је цПанел толико популаран је тај што има једноставну контролну таблу која се једноставно користи. цПанел је развио репутацију за редовна ажурирања, за добро одржавање и правовремене мере безбедности и побољшања.

За шта да користим цПанел?

Отприлике о свему везаном за ваш хостинг. цПанел је где ћете:

 • Подесите е-пошту за своју веб локацију
 • Направите сигурносну копију веб локације
 • Проверите ширину појаса као и остале статистике
 • Подесите безбедносна подешавања
 • Креирајте нове базе података као и управљајте постојећим
 • Повежите имена домена са хостингом
 • Подесите бројне оптимизације

Ми једва гребамо површину онога што можете учинити с овом технологијом. Не дозволите да вас широки спектар функција застраши. Истина је да вам није потребно разумевање свих њих да бисте ефикасно управљали веб страницом.

Пријављивање на цПанел

За прву пријаву, ваш хостинг провидер ће вам дати потребне акредитиве. Требало би да постоји директна веза са цПанелом од вашег хостинг провајдера’с панел. Ако ово није доступно, једноставно их питајте како приступити цПанелу. цпанел Логин пагеЈош лакши начин за приступ цПанелу је да унесете адресу своје веб локације и следите је са: 2082 (за хттп) или: 2083 (за хттпс). Тамо ће се тражити ваше корисничко име и лозинка за цПанел.

Основни увод у цПанел интерфејс

2019. године цПанел је представио нову тему под називом “Папирнати лантер.” Користићемо ову тему као основу за наш туториал. Ако се неке ствари које спомињемо не поравнају, можда ћете једноставно требати да промените стил свог цПанела. То је лако урадити. Кликните на “Подешавања” одељак. Затим кликните где пише “Промените стил.” Оданде одаберите “Основни” а затим кликните на “Применити.” Сада бисте требали да радите на истом изгледу као и ми.

Разумевање основних алата

Навигациона трака налази се у горњем десном углу екрана. Помоћу алата за претрагу можете да пронађете кључне опције унутар цПанела.

Преференцијална веза ће вам омогућити да прилагодите ствари, укључујући језик, податке о лозинци, контакт податке итд. Сва ова подешавања можете извршити једноставним кликом.

Звоно обавештења је тамо где сте ви’видећете ажурирања било о цПанелу или подешавању вашег хостинга. Ако постоје критичне вести или друге информације које морате да знате, ви’Наћи ћу га овде.

Веза за одјаву ради управо оно што мислите да би било. Користите га сваки пут када радите са цПанел-ом.

Трака за претрагу

Када погледате сам врх екрана, видећете навигациону траку. Овај има икону лупе и реч Тражи поред себе. Испод навигационе траке је трака за претрагу. Уместо да вам даје резултате у падајућем менију стила, филтрираћете се кроз средишњи део цПанела. Остаће вам само опције које одговарају ономе што тражите.

Сидебар

Када погледате леву страну екрана, видећете бочну траку која садржи низ икона. Број приказаних икона варира, али треба да укључује:

 • Кућа
 • Статистика
 • Командна табла
 • Управљање корисницима

Кућа: Ово је полазна основа за цПанел. Овде ћете моћи да приступите већини функција.

Статистика: Овде ћете видети важне статистике везане за ваше веб странице. Рећи ће вам колико налога за е-пошту имате, који протокол за пренос датотека користите, колико домена имате и количину пропусне ширине као и количину простора на диску који користите.

Командна табла: Ово је место где на први поглед можете брзо да видите везе до најчешће коришћених функција. Бићете у могућности да видите статистику о употреби простора, пропусној ширини као и статистику поште.

Управљање корисницима: Овде можете обезбедити или онемогућити кориснике са свог цПанел налога. Моћи ћете да видите број налога е-поште који сте поставили. Такође ћете моћи да видите ко има приступ вашем ФТП и веб диску ако делите свој налог са другим администраторима или корисницима.

Заштита лозинком

заштита лозинкеНаша снажна препорука је да брзо промените лозинку након што се први пут пријавите у цПанел. Када кликнете на “Лозинка и сигурност,” бићете преусмерени на екран за лозинку и безбедност. Биће вам постављена тренутна лозинка пре него што будете могли да изаберете нову.

Имаћете могућност да креирате сопствену лозинку или користите “Генератор лозинки.” Препоручујемо вам да дозволите цПанелу да генерише лозинку за вас јер знате да ће бити сигурна. Тада можете да користите лозинку да не бисте морали да памтите лозинку.

Ажурирање података о контактима

Један од најважнијих корака који морате предузети приликом подешавања цПанела је додељивање адресе е-поште која вам омогућава примање критичких ажурирања када су потребне.

Овај корак је пресудан јер без подешавања радне адресе е-поште, цПанел не може комуницирати с вама и обавестити вас ако постоји проблем с вашом конфигурацијом..

Биће потребно да одаберете адресу е-поште која није прикључена на име домена који хостира цПанел који тренутно користите. То је зато што би се, ако би се нешто догодило с вашом конфигурацијом, тај домен могао угрозити, што онемогућава комуникацију са вама.

Нисмо ни почели гребати по површини онога што можете да урадите са цПанелом. Вероватно ћемо у будућности пружити детаљније дискусије о цПанелу. Имате ли нешто посебно што бисте желели да разговарамо о цПанелу?

Јавите нам у одељку коментара или погледајте наш комплетан водич за Вордпресс хостинг.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map