Како заштитити своју веб локацију на нивоу ДНС-а

Сервер Наме Домаин (ДНС) је уобичајени појам у свету интернета и нешто са чим су се вероватно суочили и одмах игнорисали, преносећи то као више линго везано за интернет. Па, испоставило се да је ДНС прилично важан поготово што се тиче интернет безбедности.


Шта је ДНС и како функционише?

ДНС је интернетски протокол који дјелује на пријевод имена домена (тј., ‘бествебхостингаустралиа.орг’ ) у ИП адресу која се више користи коду, као што је 206.20.11.222. Када корисник упише речи “бествебхостингаустралиа.орг “у веб претраживач, програм у оперативном систему тражи тај улаз користећи ДНС резолуцију и дохваћа ИП адресу. Тај ДНС разрешивач такође може прво да провери корисника’Веб кеш меморије да бисте видели да ли већ има ИП адресу.

Када размислите о свим именима домена и одговарајућим ИП адресама које се налазе вани, схватите колико је ДНС чврст. Али ДНС је дизајниран за функционалност и употребљивост, а не за сигурност. Овај недостатак побољшање сигурности фокус и стални пренос података напред и назад од клијената до сервера учинили су га честом метом за неке прилично напредне безбедносне нападе.

Који су неки уобичајени ДНС напади?

Сада када имате разумевање на високој разини како функционише ДНС, погледајмо неке од најчешћих начина на које се догађају ДНС напади. ДНС напад догоди се када хакер искористи рањивости у ДНС-у.

Одбијање напада (ДоС) напада – Злонамерни ботови (који су често хигхјацкед рачунари који не раде’чак и знам да учествују) шаље више саобраћаја на циљану ИП адресу него што је веб локација направљена да обрађује. Циљно место постаје затрпано и није у могућности да контролише или бот саобраћај или легитимни саобраћај и на крају не може да одговори.

ДНС појачани нападиПојачани напади су облик напада ускраћивања услуге (ДоС) и постају далеко чешћи. Споменути ДоС напад значајно појачава ДНС сервер који је високо подигнут и ефикасно шири бот напад на друге сервере. То је ДоС напад на стероиде.

ДНС споофинг – ово је поступак замене одговарајуће адресе веб локације за “споофед” веб страница другог. Корисници који желе да уђу на познату, поуздану веб локацију (на пример, вашу) премештају се на лажну веб локацију која може да садржи злонамерни софтвер, шпијунски софтвер или вирус. Корисник’Рачунар је заражен, па можда никада не знају ни шта се догодило. Преваране веб локације могу бити копије стварне веб странице што корисницима чини још теже да примете шта’догађа се.

ДНС Флук – у овом трику хакери углавном премењују ДНС записе екстремно често како би избегли откривање док успешно преусмеравају кориснике на лажне сајтове.

Цацхе Отровање – ДНС сервер се оштећује када се легитимне ИП адресе кеширају на серверу, замене лошим ИП адресама, а затим преусмери било који промет са легитимне локације на злонамерну веб локацију. То је облик подметања, али уместо тога инфилтрира у кеширане веб адресе.

Како заштитити своју веб локацију на нивоу ДНС-а

Свако предузеће или марка треба да има стратегију за заштиту од честих горе наведених напада. Ови напади могу да униште веб локације, стварајући изгубљене приходе и прилике, или могу да учине сервере и рачунаре да учествују у нападима бот-а и подметања на друге веб локације или адресе. Ако би сваки власник домена предузео следеће кораке, то би помогло да се смањи учесталост и вероватноћа напада ДНС-а.

Овде су неке заштитне кораке које треба предузети.

 1. Знајте где су сви ваши домени – свако предузеће или субјект требало би да има потпуно знање и приступ (у облику контролне табле) свим својим доменима. Преусмерене домене и адресе пружају улазну тачку за све повезане домене. Будност над вашим доменима је такође одличан начин да упишете прст и знате шта се дешава у сваком тренутку.
 1. Поставите своје домене као “Закључано” – закључавање домена значи да није доступан за пренос. Ова значајка закључавања штити од лажних напада.
 1. Радите само са секретаром’Сигуран је – пазећи на своје регистратор домена користи сигуран, ојачан портал, а непрестано провјеравање сумњивог промета и рањивости је огроман корак и добра одбрана. Ови матичари такође би требало да имају снажне безбедносне карактеристике за спречавање ДНС напада. Цлоудфларе је добар избор за ово.
 1. Надгледајте критичне домене – критичне домене треба непрестано надгледати због било каквих неовлашћених ажурирања ДНС-а, промене садржаја или тровања кеш меморијом. Било која откривена питања треба одмах решити. Позовите свог домаћина или регистрара када се то догоди.

Безбедан корак у корак

У нашем дигиталном свету купци и посетиоци ваше веб странице ослањају се на њу како би добили информације, производе или комуникацију које траже. То је вјероватно највидљивији приказ ваше компаније и бренда. Обезбеђивање те веб локације и одговарајућег домена требало би да буде приоритет за било коју власницу предузећа или појединца.

ДНС напади су чести јер се сматрају меканом мета и хакери су постали прилично напредни у извршавању напада. Иако не можете да контролишете шта се дешава на нивоу ДНС-а и да се морате поуздати у индустрију да одговори на ове претње, можете побољшати сопствену веб локацију и безбедност домена помоћу горе наведених корака. Ово је витално и неопходно. Ви сте одговорни за посетиоце ваше веб локације и ваше предузеће или бренд рачунају да ће та интеракција успети.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map