5 најчешћих рањивости за вашу веб локацију

Чини се да дневне вести доносе сталну поплаву безбедносних хакова, кршења података и случајеве где су лични подаци угрожени путем интернета. То могу бити подаци о кредитним картицама, адресе е-поште, лозинке, бројеви социјалног осигурања или чак тајни владини подаци који су хаковани. Хакери су усавршили нападе и зарађују за живот забављајући се на неспремним веб локацијама.


Иако можда мислите да ваш мали, безопасни мали блог или пословна веб локација вероватно неће постати мета злонамерних хакера, можда грешите. А погрешно у овом случају могло би се показати скупо. Да ли желите да искористите ту прилику? Не мислимо да би требало.

Хакери могу од ваше веб локације учинити шпијунским ботом који се користи за приступ рачунарима купаца. Они могу добити приступ осетљивим корисничким подацима, а да то нисте ни свесни. Што је још горе, они могу упасти у базу података ваше веб локације која оштећује или манипулише подацима, убризгавају веб локацију са злонамерним везама и такође преузму сервер сервера којег користе у нападима ускраћивања услуге (ДДоС)..

Снажно осећамо да је знање моћ, па ево неколико увида у 5 најчешћих рањивости веб локација.

1. Скрипта на више места (КССС)

Рачунарство на различитим локацијама (или КССС) за рачуне скоро половина свих напада на веб странице према Вордфенцеу . Пхисхинг напади су једини начин хаковања који најчешће употребљавају гадне врсте на вебу. И док лажно представљање циља на појединце путем е-поште или лажних веза, скриптални скрипти циљају веб локације и размену између домаћина и посетилаца.

Изложеност или рањивост на КССС настаје када веб апликације узимају корисничке податке без да их претходно провере или прочишћавају. Те рањивости омогућавају хакерима да отму веб апликације и прикажу садржај у кориснику’с прегледачем. Нападач може у коначници стећи контролу над прегледачем крајњег корисника и приступити његовом рачунару без да их упозори на напад. Велики играчи попут Гоогле-а, Фацебоока и ПаиПала-а су у неком или другом тренутку постали жртва скрипта на различитим локацијама.

Успешни КССС напади могу омогућити хакерима да отимају корисничке рачуне, шире вирусе, контролишу корисника’С прегледача на даљину, приступите личним подацима на рачунару, па чак и обезбедите улазну тачку за даље нападе на вашу веб локацију.

Замислите то као хакери на вратима који користе како би ушли и на вашу веб локацију и на рачунар свакога ко је посетио вашу веб локацију. Успешни КСКСС напади могу угрозити све податке ваше веб локације и, схватљиво, рачунаре вашег купца.

Заштита од скриптног крижања може изгледати застрашујуће, посебно имајући у виду неке жртве високог профила, али могуће је. Ево’Прикажи:

 • Потврдите унос – ограничавање података уноса и потврђивање очекиваних целих бројева или знакова је корак број један
 • Користите Есцапинг – бјекство се односи на узимање података и осигурање њихове сигурности прије него што се ишта учини с њима
 • Оцистити – даље умањивање уноса корисника санирањем кода нуди још један ниво заштите од штетних маркација које улазе у систем

2. СКЛ убризгавање (СКЛи)

СКЛ убризгавања догађају се када хакери користе уносна поља (попут образаца, текстуална поља, пријаве и сл.) за убризгавање злонамерних СКЛ наредби које могу било да компромитују податке или пруже неовлашћени приступ прегледачима клијента. Ако поља за унос нису филтрирана или заштићена од СКЛ кода.

Поред скрипта на више места, СКЛ ињекције су једна од најчешће коришћених метода напада. Поправак за СКЛ ињекцију је релативно једноставан и јасан.

Код се користи да би били сигурни да су подаци уноса поља ограничени, потврђени и сигурни. Иако у погледу сигурности нема ништа глупо, постоје кораци које треба предузети.

 • Уградите заштитни зид – фиревалл је одлична заштита од СКЛ напада, ефикасно заустављајући све податке који се не очекују или препознају
 • Не веруј никоме – док поља уноса и обрасци могу стајати иза сигурних пријава, будите сигурни да не улажете унос и увек потврдите у односу на скл изјаве
 • Надоградите софтвер – често је на располагању бољи или јачи софтвер који спречава нападе. Потражите да извршите надоградњу где је то потребно
 • Непрекидно надгледање напада СКЛ убризгавања – чување очију је одличан начин за брзо реаговање на нападе и ограничавање штете
 • Ограничите улазна поља / улазне тачке – увек приступите коришћењу образаца и поља за унос као потенцијалним ризицима и примените их само када је то апсолутно потребно. Ево водича да то уради.

3. Дефаулт Админ Логин / Слаба Лозинка

Веб апликације, конфигурације и софтвер често пружају задате администраторске податке и лозинке које треба одмах променити и побољшати сигурнијим поверљивим подацима. Проблем је што се често занемарује промена акредитација или избор сигурније лозинке ради поједностављења интерних, а у неким случајевима и вишеструких корисника.

Хакери не могу да се инфилтрирају због пријаве „Админ1“ или лозинке „Пассворд1“. Админ пријаве и лозинке треба да имају једнаку строгост и строге смернице које компаније користе за све своје податке за пријаву и да их треба редовно ажурирати / ревидирати. Ово је проблем који се може спречити и за који је потребна само одређена пажња и марљивост.

4. Не додавање ХТТПС-а нити ажурирање софтвера

То може изгледати као непромишљено, али имплементација сигурних (ХТТПС) протокола на веб локацији представља значајну препреку и одвраћање за хакере. Сигурни протоколи укључују шифриране податке које је готово немогуће хаковати. Сигурна веб локација такође пружа сигурност пацијентима и готово је неопходна за било какву финансијску трансакцију која се догоди на веб локацији.

Још један очигледан корак је одржавање софтвера и осигуравање да користите најновије, најновије верзије како бисте били сигурни да сте искористили безбедносне исправке и попунили све потенцијалне рањивости којима су можда одговорили провајдери.

5. Погрешно конфигурисана безбедност, као што су Невалидне преусмери

Неправилна конфигурација може укључивати неколико различитих улазних тачака или рањивости, али све оне имају типичан недостатак пажње и одржавања за основне веб апликације. Сигурне конфигурације треба да буду јасно дефинисане и распоређене у коду који подржава локацију’оквир, апликације, веб сервер, база података итд.

Свака компонента која није адекватно осигурана и конфигурисана пружа могућност хакерима да добију приступ подацима и можда чак компромитују цео систем.

Веб преусмерава где се подаци шаљу неважеће је још једна уобичајена тачка уласка за хакере. Прављење сигурне сесије и преношење тих података на неважећу веб страницу са директном директом може изложити осетљиве информације, па чак и поверљиве податке за пријаву корисника..

Сигуран приступ

Постављање редовних прегледа одржавања и осигуравање да се мере безбедности правилно примењују на сваком нивоу развоја и одржавања ићи ће дуг пут ка затварању ових отвора за хакере.

У свету интернет безбедности, филозофија „то ми се неће догодити“ је неефикасан приступ да останем безбедан. Успешни напади на вашу веб страницу не само да могу резултирати скупим кршењем података, већ могу довести и до црне листе претраживача и потпуног губитка интегритета бренда у очима потрошача, клијената и партнера.

Власници веб локација требало би да буду на опрезу. Одмах имплементирајте горе наведене кораке да не бисте постали мета хакера. Поред тога, такође можете бити сигурни да сте одабрали угледног веб домаћина који се не сматра оним који се обично назива “буллет-прооф” домаћин. Све док стране владе и интернетски протоколи не пронађу начин да ограниче хостинг сајтове заштићене од метака, ми ћемо бити приморани да се обраћамо хакерима и злочинцима под њиховим сопственим условима.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map