Hur man startar en fantastisk blogg 2020 (15 steg + bilder)

Steg 1 – Hitta rätt bloggplattform

Nedanstående guide är en ingen nonsens guide för att starta din egen blogg. Detta är samma process som vi har använt för att hjälpa otaliga nya bloggare att sätta upp sin första webbplats och inse att det bara tar lite forskning för att bygga en bra blogg.


På mindre än en timme vet du ganska mycket allt som finns att veta om att starta din egen blogg.

Nu inser jag att några av er kanske gillar att läsa, så låt mig nämna att läsa hela guiden kommer att ta ungefär 13 minuter och 45 sekunder (ungefär �� ).

Några villkor att veta innan du börjar läsa

Ett av de bästa sätten som företagare kan få sina affärer från är att starta en blogg. Småföretagare är förvånade över de möjligheter som presenteras som ett resultat av deras blogg.

Men du kanske tänker på dig själv, min specialitet är att baka kakor, virkar små hattar för kattungar eller gör dekorativa blommor av papper. (Ja, det är alla riktiga saker som folk tjänar pengar med.)

Du kanske inte känner att du är tekniskt benägen. Om du bara kommer att få ditt företag från marken, har du förmodligen inte ett par storslagna bara att sitta för att ge till någon så att de kan ställa in din blogg åt dig. Bara för att vara tydlig, jag slår definitivt inte webbdesigners. Ni rockar, och vi älskar er. ��

Nåväl, oroa dig inte. Jag kommer att visa dig ett gör-det-själv-sätt att få din blogg från marken med hjälp av gör-det-själv-bästa vän, WordPress.

Jag kommer att anta att du vet skillnaden mellan en webbplats och en blogg. Om du inte gör det här är ett enkelt sätt att tänka på: “Alla bloggar är webbplatser, men inte alla webbplatser är bloggar”.

Med din blogg kan du visa inlägg i kronologisk ordning med det senaste inlägget uppe på toppen. Naturligtvis, som med alla saker, finns det mer med det, och jag kommer att prata om det i en annan guide. Men för korthetens skull, låt oss komma till vad du behöver för att starta din egen blogg.

Först, låt oss få lite enkel terminologi ur vägen:
 • Domän namn: Enkelt uttryckt, det här är din adress. Det är där människor kan hitta dig.

 • CMS: Det här är din verkstad. Det är här du konstruerar alla små saker som gör dina inlägg unika för dig, till exempel innehåll, bilder, media, allt som är kopplat till din sida. När produkten är klar presenterar du den för världen. I det här fallet är din CMS eller workshop WordPress.

 • WordPress Theme: Detta är den grundläggande strukturen eller mallen som används för att skapa din blogg. Dessa teman ger dig en grundläggande ram som kommer att tilltala din publik, och sedan låter dig ändra den så att den också återspeglar dig.

 • Webbhotell: Om WordPress-temat är strukturen, webbhotell är det område som du konstruerar strukturen på. Det är här all information om din webbplats lagras. Det finns ett gäng alternativ där ute. Vissa är bra, och andra är rent skräp. För mina pengar, Siteground är ditt bästa alternativ.

Varför du behöver använda WordPress

Ett innehållshanteringssystem är ett enkelt sätt att definiera systemet för att hantera, uppdatera och ställa in din blogg. Från och med 2018 är WordPress det mest populära (och pålitlig) CMS där ute.

Forskning visar den där 55% av webbplatserna online använder WordPress, 20% använder Joomla och 11% använder Drupal. 

Ett par stora webbplatser som använder WordPress:

 • New York Times
 • Vice.com
 • BBC
 • Techcrunch

webbplatser som använder wordpress

Var och en av dessa metoder är bra för att starta din egen webbplats eller blogg. Om jag skulle föreslå en skulle jag säga att om du hade mer tid på dina händer att lära sig använda WordPress är ditt bästa alternativ.

WordPress är oerhört lätt att använda och erbjuder mycket funktionalitet som du inte får någon annanstans. Jag har framgångsrikt lärt personer utan webbplatsupplevelse att använda WordPress på mindre än 45 minuter så var inte orolig för svårighetsnivån.

Så av den anledningen kommer jag att fokusera på WordPress och inte någon av webbplatsbyggarna. Men jag kommer att få en ny recension av bara de för alla som är intresserade.

Nu kör vi! Dags att komma in i kött och potatis!

Fördelarna med att använda WordPress

Det finns många olika webbplatsredaktörer där ute och fler av dem stinker verkligen jämfört med kraften och flexibiliteten i WordPress. Nu vet jag att det finns många andra alternativ där ute som Tumblr, Blogger och en mängd andra “gör din egen gratis blogg” -plattformar.

Jag skulle råda dig att undvika dem alla. Skälen är ganska enkla:

 1. Gratis betyder inte gratis. Det betyder att de kommer att lägga till sitt eget domännamn i webbadressen så om du inte vill ha lucasblog1.tumblr.com eller lucasblog1.blogspot.com (eftersom lycka till att få ditt namn) har du inte din egen URL eller domän. Att äga din egen domän är OTROLIGT viktigt.

 2. Låt oss nämna denna punkt igen, att äga din egen domän är som att äga din egen digitala identitet. Det är ditt och ingen andra, låt det inte från någon annan.

 3. WordPress har 72 miljoner användare. Det betyder en massiv online-community med utvecklare och verktyg till ditt förfogande. Bokstavligen alla ändringar du vill är där.

 4. Det är otroligt lätt att använda och det finns som en zillion Youtube-videor för allt du vill ha.

 5. Det är supersäkert. Om du inte tror mig … NASA använder WordPress. Är du bättre än NASA? ��

 6. Vill ha en webbplats med katt-tema? Inga problem det finns ett tema för det. Allt du vill ha är tillgängligt via teman och plugins.

 7. Du kan bara inte matcha anpassningen och möjligheten att redigera din webbplats som WordPress ger dig.

bild som visar fördelarna med wordpress hosting

För kärleken till allt som är bra och rätt i den här världen – använd inte en gratis webbplats

Om du planerar att bygga något som representerar vem du är och vad du har sett gjort, ätit eller skapat tidigare än använd inte en gratis webbplats.

Du vill äga det du har skapat och inte ha någon annans egendom. Jag har träffat så många människor som har skapat en webbplats som tror att det bara kommer att vara ett litet sidoprojekt och sedan ta reda på att de antingen älskar det eller att det har en verklig potential att tjäna pengar men de sitter fast med domänen.

Du äger inte domänen … här är några skäl till varför ….
 1. Du äger inte innehållet. Du använder deras egen programvara och de kan stänga av dig när som helst. De kan till och med stjäla ditt innehåll. Du har bokstavligen ingen rätt till det.

 2. Om du vill flytta din URL kommer du inte att kunna. Om du planerar att ta med organisk söktrafik (när folk söker på Google) att byta webbadress är bokstavligen det värsta du kan göra.

 3. Du kan inte annonsera på det. Annonsering på en annans plattform strider mot deras regler. De äger den trafiken och inte du.

Lyckligtvis, idag med att värdmarknaden är lika konkurrenskraftig som den är värdföretag, trappar de verkligen upp och erbjuder kvalitetspriser och paket för en bråkdel av vad de brukade.

Hoorayyy!

Saker att göra före nästa avsnitt

 Välj värdplattformen som du vill använda. Jag rekommenderar starkt att du använder WordPress. Om du vill använda en annan plattform än den här guiden kommer det inte vara så användbart för dig.

 Ta dig tid att tänka på domännamnet eller typen av märke du försöker bygga

Steg 2 – Registrera din domän och få värd

Innan du får en egen unik URL måste du registrera den. Hur registreringen fungerar är i princip att du gör anspråk på en unik adress på bokstäver eller siffror som är registrerade på ditt namn eller ditt företag.

Ska jag få en .com eller .org?

Det spelar ingen roll vad du får från ett registerperspektiv. Du vill bara se till att du väljer något som är lätt att komma ihåg och fånga. Ju kortare desto bättre och undvik att sätta siffror eller streck i ditt bloggnamn.

Du kan också registrera dig med hjälp av ett landstillägg. Om du till exempel är från Kanada kan du registrera en .ca-domän eller om du är från Storbritannien kan du få en .co.uk-domän.

Hur mycket kostar det att registrera sig?

domänens integritet

De flesta värdar kostar cirka 10 dollar per år. Om du betalar mer än så grattis får du rippa noggrant!

En sak som du definitivt vill få ett integritetsskydd. Detta hindrar nyfikna människor från att se ditt namn / adress / e-post på domänen.

Om du inte har integritetsinställningar kommer du att skräppost av varje afrikansk prins som försöker skicka dig snabba belopp till ditt bankkonto (Internet skämt varning).

Siteground har 100% gratis integritetsskydd, vilket vanligtvis är från $ 10-20 extra per år.

Det här är det steg vi är bäst på. ��

Här på Aussie Hosting jämför vi data om de bästa australiska värdleverantörerna för att hjälpa kunderna att fatta det bästa beslutet när det gäller värd. Så vi vet en sak eller två om en bra värd. Faktum är att vi underhåller hundratals webbplatser för klienter som ger oss tillgång till fyra år med värddatarserverdata.

Sorta så här …

upptid och driftstopp

Du kommer att bli överväldigad av en miljon olika värdar där ute men när det gäller grundläggande bloggvärd du behöver inte något fint och du vill inte ha något för billigt.

 • För billig = Otroligt långsam webbplats med TONS uppsäljningar (du kommer att spendera mer på lång sikt)

 • För dyr = Om du driver en blogg behöver du inte galna mängder kraft.

Så vi vill ha något justtttttt rätt.

Och det är Siteground – vår rekommenderade värdleverantör. Du kommer att vara hårt pressad för att slå SiteGround fantastiska priser och bra kundsupport dygnet runt. De erbjuder också 1 klick WordPress-installationer. ETT KLICK!

Du måste registrera dig först, så titta på deras prissättning. Jag rekommenderar att du går med deras mest grundläggande paket och inget för snyggt.

Steg 3 – Hur man installerar WordPress på Siteground – (Det längsta)

Stake Your Land: Få en värdplan

Först vill du klicka på den här länken för att besöka SiteGround. När du är där kommer du att se att de erbjuder tre grundläggande värdplaner. Dom är:

 • Startplanen (Rekommenderas för personliga bloggar): Ett bra alternativ för någon som bara har en webbplats och som just börjar.

 • The Grow Big Plan (Rekommenderas för webbplatser som planerar att tjäna pengar) : Detta är ett utmärkt alternativ för någon som börjar men som känner sig som om det bara kommer att behöva mer än en webbplats. SuperCacher gör att din WordPress-webbplats körs i blixtnedslag.

 • GoGeek-planen (Rekommenderas för småföretag): Detta är ett perfekt alternativ om du har en stor webbplats, har e-handel eller om du har andra utvecklingsbehov, inklusive saker som iscensättning och GIT-integration.

Om du inte är helt säker på vad du kommer att behöva rekommenderar jag Grow Big Plan. Det ger dig flexibilitet att växa men ger dig inte mer än du kan tugga. Det prissätts också mycket konkurrenskraftigt.

När du har valt din plan är det nu dags att sätta kontakt- och betalningsinformation.

Slutligen måste du välja hur många månaders värd du ska köpa. Det som är snyggt med värd är att ju mer du köper, desto billigare blir det.

Du blir då ombedd att antingen välja ett domännamn eller använda ett befintligt. Nedanstående förklaring är om du inte har ett domännamn och vill registrera det. Om du redan har en domän måste du peka namnservrarna på värdposterna (här är en fullständig genomgång hur gör man det).

SiteGround ger dig en GRATIS domän med din värdplan, så om du inte har en så föreslår jag att du bara använder det här alternativet.

välj ett domännamn

Du kommer också att bli ombedd att fylla i några av dina personliga uppgifter för din domänregistrering. Oroa dig inte om detta men om du registrerar en domän via SiteGround eller en annan tjänst som Namecheap får du gratis integritetsskydd vilket innebär att ingen kommer att kunna se din identitet.

För registreringsändamål rekommenderar jag dock att du använder din verkliga information eller så kan du förlora ditt domännamn.

domäninformation

Installera WordPress på Siteground – 2 Mehods

Så det finns två sätt att installera WordPress på din nya webbplats. Låt oss titta på båda.

 1. Har en SiteGround-expert installerad för dig (Otroligt enkelt)

 2. Installera det själv (3 enkla steg visas nedan)

Metod 1 – Att ha Siteground installera det

Detta är en av anledningarna till att jag älskar SiteGround. Deras supportteam installerar WordPress gratis för dig. Allt du behöver göra är att registrera dig för din värd, lägga in dina inloggningsuppgifter och klicka på “Stöd”-Fliken.

Rulla nedåt så ser du ett avsnitt för “WordPress Assistance.Följ instruktionerna så är du lika bra som guld.

Därifrån kommer de vägleda dig om det steg för steg, inklusive att be dig välja ett lösenord / inloggning för din webbplats. Hela processen kommer att ta cirka 3 minuter.

Metod 2 – Installera WordPress själv

När du har registrerat dig för ditt konto och betalat för din plan. Gå till Siteground.coms hemsida och logga in på ditt konto. Du kommer till den här skärmen.

inloggningssida för SG

Klicka på Gå till alternativet cPanel och när du väl är här ser du interiören i cPanel-kontrollområdet. Låt dig inte skrämma, du är nästan där.

Du måste klicka på installationsprogrammet eller softuclous installatör, de båda fungerar på samma sätt. 

Därefter kommer du till en avtalskärm om WordPress och på BOTTOM VÄNSTER ser du ett område som säger “Installera WordPress” klicka på det och så kommer du hit. Följ instruktionerna på sidan.

bild som visar hur man ställer in cPanel för WordPress-blogg

Du är klar! Grattis!

Det sista steget är att logga in och se till att allt fungerar. Du måste gå till http://yourwebsitesname.com/wp-admin. Skriv bara “/ wp-admin” efter webbadressen så kommer du till den här skärmen. Härifrån loggar du bara in.

Wordpress-inloggningsskärm

Installera ett WordPress-tema

Som nybörjare för WordPress är det troligt att du har hört talas om alla teman som du antingen kan få gratis eller som du kan köpa. Det är en bra idé att du kan leka med några av de teman som finns tillgängliga för att se vilket tema som är rätt att tillgodose dina behov. Kom ihåg att ditt tema är strukturen på din sida. Det är vad folk ser. Så du vill att ditt tema ska vara så attraktivt som möjligt.

Bara ett nybörjartips, den andra du aktiverar ditt nya tema kommer det direkt att ändra hur din webbplats ser ut och fungerar för världen. Några av funktionaliteterna i det föregående temat kanske inte övergår till det tema du har valt, så det är bra med en snabb checklista att se till att ditt nya tema kommer att fungera.

WordPress.org-temakatalogen är ett enkelt sätt att välja ditt tema.

Logga först in i ditt WordPress admin-område.

Klicka sedan på Utseende >> Teman.

När du har gjort detta kommer du att omdirigeras till temasidan. När du väl är där väljer du knappen “Lägg till ny” så kommer den att finnas på toppen.

Därefter har du möjlighet att välja de senaste WordPress-teman, populära teman och de presenterade teman. Här är en bra lista över alla gratis teman online.

Baserat på det urval du gör ser du antingen ett tema eller så ser du flera teman baserat på kriterierna som du har angett.

När du hittar temat som du vill installera, placera musen över bilden. Du ser en “Installera” -knapp, en “Förhandsgranska” -knapp samt en “Detaljer” -knapp. Klicka på knappen “Installera”.

WordPress påbörjar installationsprocessen. Du får ett meddelande som visar att temat har installerats och du får möjlighet att aktivera det.

Vissa teman har extra alternativ för dig att konfigurera eller anpassa, beroende på vilket tema du väljer. När du har valt ditt domännamn, köpt hosting, installerat WordPress och valt ditt tema är du redo att börja blogga.

Nu kommer den knepiga delen. Få din blogg sett av andra.

Konfigurera din blogg så att den är sökmotorvänlig

Om du vill ha en blogg som är sökmotorvänlig, är det viktigt att komma ihåg att sökmotorer är som din mycket förfängliga och ytliga vän, de gillar inte ful. Vad menar vi med det? Här är ett exempel på vad en sökmotor anser vara en ful URL:

HTTP: // min blogg / 2018 / specialämne / författare – mig / min fula blogg

Från en sökmotors synvinkel är ett mer attraktivt sätt för din URL att se ut:

HTTP: // min blog.com/ min vackra blogg

Skillnaden är tydlig. Det första alternativet är full av obetydlig information. Den andra webbadressen är ren och aktuell. Tack och lov hjälper WordPress dig att göra dina webbadresser sökmotor vänliga.

För att åstadkomma detta, gå till  “Inställningar” >> “Permalinks” och ändra dina inställningar så att de ser ut så här:

Den andra saken som sökmotorer hatar, precis som riktiga människor, är spam. Tyvärr kommer folk att vilja skräppost på din webbplats. De vill få folk att besöka sin blogg, de vill marknadsföra sina skräp, eller de vill använda din blogg som ett sätt att marknadsföra sina produkter.

Du kan dock stoppa dem genom att moderera dina kommentarer. Gör det genom att gå till “Inställningar” >> “Diskussion” och klicka sedan på följande alternativ:

Börja skriva inlägg och sidor

Nu har du en WordPress-blogg som fungerar fullt ut. Du har ett fantastiskt domännamn som återspeglar dig och ditt företag. Du har valt ett mördartema som passar perfekt för dig. Du har gjort mycket. Ta några sekunder och klappa dig själv på baksidan. Du har all rätt att vara stolt. Okej, tillräckligt med själv gratulerar. Låt oss komma tillbaka till arbetet.

I det här avsnittet vill vi fokusera på tre saker:

 • Skriva inlägg på WordPress

 • Lägga till bilder, länkar och formatera text

 • Snabbtips för att skriva stjärninnehåll

Hur man lägger till ett nytt inlägg?

Klicka på postlänken som visas i menyn till vänster på administratörssidan på din webbplats. Därifrån, klicka på lägg till nytt.

Du kommer att få en annan skärm som ser ut så här:

Om du tittar på den här bilden ser du att det översta fältet låter dig ge ditt inlägg en titel. Under det stora utrymmet kan du skriva ditt inlägg eller ditt faktiska innehåll. Därifrån kan du välja att spara ditt innehåll som ett utkast. Eller om du är nöjd med det du har skrivit kan du publicera det. Du kan välja dessa alternativ med hjälp av menyn som visas längst upp till höger på sidan. Andra alternativ inkluderar schemaläggning av inlägget att publiceras vid ett senare tillfälle eller märkning av inlägget som privat så att endast utvalda individer kan se det.

När du publicerat ditt inlägg går du bara till avsnittet “Alla inlägg” i menyn till vänster. Där kan du ta fram allt du redan har publicerat och redigera det efter eget gottfinnande.

Naturligtvis kan ingenting vara tråkigare än en vanlig textursten. Så låt oss titta på några saker du kan göra för att ge ditt inlägg lite liv.

Lägga till bilder i din WordPress-blogg

Alla gillar bilder. Med WordPress kan du lägga till bilder till ditt inlägg med några musklick. Om du ser rätt ovanför fältet där du publicerade kroppen på din blogg kommer du att se en knapp med titeln “Lägg till media”. Innan du alla vill lägga till bilder här och där rekommenderar vi att du vänsterklickar på markören på den del av din blogg där du vill att bilden ska vara. Om inte, måste du flytta den senare, och det kan vara frustrerande.

Du kommer att riktas till en annan sida där du får ladda upp filer. I mitten av skärmen ser du en knapp med titeln “Välj filer.”

När du hittat filerna kommer de automatiskt att laddas upp till WordPress. När bilden har laddats upp dubbelkontrollerar du den för att se till att den är den bild du vill ha och klicka sedan på “Infoga i inlägg.” Bilden kommer att visas i det inlägg som du skriver där du vill att den ska visas. Det är bara så enkelt.

Lägga till länkar till din blogg

Något du snabbt kommer att lära dig som bloggare är att det bästa sättet att få människor att läsa ditt innehåll är genom att länka till andra. Det finns många bra bloggare där ute. Ärligt talat kommer några av dem att bli bättre än du. De relationer du bygger med dem och din förmåga att dela deras innehåll kommer bara att ge mervärde till din blogg. Så här gör du så.

När du tittar på verktygsfältet som ligger precis ovanför fältet där du lägger till ditt inlägg, kommer du att se något som ser ut som en kedjelänk.

När du klickar på knappen “Infoga / redigera länk” dirigeras du till en popup som kommer att be dig om lite information.

 • URL: en är adressen till webbplatsen du vill dela. Kom ihåg att inkludera i “HTTP: //” framför “www.”. Om du inte gör det kommer din länk inte att fungera.

 • De länktext är vad du vill att folk ska klicka på för att komma till den webbplats du länkar till. Så om du länkar till en webbplats om konkurrerande promenader kan länktexten vara “promenader med militär precision.” När en person klickar på det kommer den att dirigeras till webbplatsen du länkar.

 • Öppna länk i ett nytt fönster / flik. Du vill alltid att det här alternativet ska väljas, för om du inte gör det, om en person klickar på länktexten kommer de att lämna din sida och kanske inte kan hitta vägen tillbaka.

 • Länk till dig själv. Du kanske vill länka till något du har på din egen webbplats. Du kan använda söksektionen för att hitta det inlägget eller den sidan och lägga till en länk till det.

När allt är sagt och klickat, klicka på lägg till länk så visas länken där du lämnade markören när du skriver.

Hur du redigerar rubriker och formaterar din bloggs text

De flesta läser inte en blogg, de skannar den. De kikar över bloggen i en F-formation och letar efter djärv text som fångar deras öga. Om ingenting fångar dina läsares öga kan de helt enkelt vända sig bort, och det är inte vad du vill ha. Du kan förhindra detta genom att lägga till rubriker.

Du kan lägga till en rubrik genom att klicka på rullgardinsmenyn längst ner till vänster på verktygsfältet.

Som du kan se är “Rubrik 1” den största storleken. Det här bör vara vad som finns högst upp på din sida. “Rubrik 2” eller “Rubrik 3” kan användas längre ner på sidan. Detta gör det inte bara lättare för sökmotorn att läsa din webbplats, utan gör det mycket trevligare för de människor som läser din webbplats.

Hur man redigerar teckensnitt

Du kan också redigera dina teckensnitt, antingen göra dem djärva, kursivera dem, understryka dem och till och med ändra färg. Allt som krävs är ett klick på knappen.

 • “B” är för fetstil

 • “U” är för underliggande

 • “A” låter dig välja olika färger från en rullgardinsmeny

 • “Jag” är för kursiv

Om du har arbetat med Microsoft Word borde alla dessa kommandon vara ganska enkla.

Få din blogg att fungera för dig

Det är det. Du har gått igenom alla stegen och skapat en framgångsrik grundblogg. Frågan är nu, hur kan du få din blogg att fungera för dig? Detta kan vara en utmaning. Men jag har satt ihop några guider som underlättar för dig. Inom en snar framtid kommer jag att dela denna information med dig samt ta upp alla frågor du kan ha. Fram till dess rekommenderar jag att du blir bekant med WordPress.

Det är ett mycket mångsidigt verktyg. Det är intuitivt och lätt att lära sig. Tack vare dess förinställda teman, med bara några musklick, kan du skapa en blogg som ser professionell ut och som ger dig och ditt företag den uppmärksamhet du förtjänar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map