Guide til CPanel

Hvis webhotellserveren din er Linux-basert, er sjansen stor for at den drives av cPanel. cPanel gjør det mulig for deg å administrere alle tjenestene på serveren din fra ett sted. På grunn av brukervennlighet og funksjonalitet, cPanel er bransjestandarden. Som sådan er de fleste utviklere kjent med det.


En rask introduksjon til CPanel

Slik logger du inn

 1. cPanel-påloggingAngi domenenavnet for nettstedet ditt i URL-boksen. Legg deretter til “/ cPanel”. Hvis et eksempel er nettstedet ditt funnycats.com, skriver du inn: “funnycats.com/cPanel”.
 2. Du er nå på cPanel-påloggingssiden. Her blir du bedt om passord og brukernavn. Etter at du har skrevet inn denne informasjonen, klikker du på “Logg inn” -knappen.
 • Alternativ 1: Gå til panelet for din leverandør og finn en direkte lenke til cPanel. Hvis du ikke finner det, kan du kontakte supportteamet og spør dem hvordan du gjør dette.
 • Alternativ 2: Angi webadressen din etterfulgt av 2082 for HTTP eller 2083 for HTTPS.

Forstå grensesnittet

Når du logger deg på cPanel, vil du se et grensesnitt som ligner på dette. I 2019 introduserte cPanel et tema kalt “Paper Lantern.” Dette grensesnittet er kjernen i din cPanel-brukerkonto. Det er her du skal finne viktig informasjon og ha muligheten til å oppdatere cPanel.

CPanel-grensesnittet er delt opp i følgende seksjoner:

 1. Navigasjonslinje – Hvert grensesnitt på cPanel kommer til å vise navigeringslinjen. Det er her du går for å få informasjon om kontoen din, hvor du logger inn og logger av kontoen din, samt hvor du endrer visse innstillinger.
 2. Sidepanel – Alle grensesnittene på cPanel viser en sidefelt. Det er her du kan få tilgang til Hjem-ikonet, få tilgang til forskjellige cPanel-funksjoner, og som en forhandler tilpasse innhold. Du har også User Manager-ikonet som gjør det mulig for deg å navigere til user Manager Interface.
 3. Generell informasjon – Det er her du vil se generell informasjon om cPanel-kontoen din. Dette inkluderer ting som den nåværende brukeren, det primære domenet, og om nåværende konto har en delt IP-adresse eller dedikert IP-adresse.
 4. Funksjoner – Her vil du se funksjonene som er tilgjengelige for kontoen din. Disse funksjonene er satt sammen i grupper basert på funksjonalitet
 5. Statistikk – Dette området viser bruksstatistikk for cPanel-kontoen din, inkludert:
 • båndbredde
 • Diskbruk
 • Filbruk
 • MySQL-diskbruk
 • Addon-domener
 • Sub-domener
 • aliaser
 • E-postkontoer
 • Autosvar
 • Tilpasset tredjepartsstatistikk

Slik installerer du WordPress

Vertselskaper inkluderer skripter for automatisk installasjon for å gjøre det enklere for deg å installere WordPress via cPanel. De tre mest populære alternativene er:

 • Softaculous
 • QuickInstall
 • Fantastico

I forbindelse med denne guiden skal vi diskutere installasjon av WordPress ved å bruke Softaculous.

Hva er Softaculous?

Dette er et automatisk installasjonsskript som gjør det enkelt å installere webapplikasjoner som WordPress. Softaculous brukes av vertsfirmaer som SiteGround og InMotion Hosting.

Installere WordPress ved bruk av Softaculous

 • Etter å ha logget på cPanel-kontoen din, ser du etter Softaculous / WordPress-installasjonsikonet. De skal være lokalisert i delen Autoinstallere. Klikk på et av ikonene som er uthevet nedenfor for å starte automatisk installasjonsprogram for WordPress.
 • Når automatisk installasjonsprogram for WordPress er aktivert, ser du følgende skjermbilde:
 • Velg “Installer nå”, så blir du ledet til neste skjema.

installere

 • På dette skjemaet må du oppgi litt informasjon for å la WordPress-installasjonen fortsette.
 • Fortell Softaculous hvor du vil at WordPress skal installeres, som er domenenavnet. De fleste velger å installere WordPress på rotkatalogen til domenet. For eksempel: HTTP: // funnycats.com. I dette tilfellet bør boksen for “I katalog” stå tom.
 • Du må velge en protokoll, det være seg HTTP: // eller HTTPS: // www. Nettsteder som har SSL og HTTPS, har muligheten til å velge https: // eller https: // www. som protokoll.

sterkt passord

Når du blar nedover, vil du bli bedt om å gi en “Tittel og beskrivelse” for ditt WordPress-nettsted. Du trenger ikke å tenke over dette fordi det er noe du kan endre senere.

Du må velge et brukernavn, passord og e-postadresse for administrator. Du vil merke at Softaculous automatisk vil gi deg et sterkt passord ved å bruke et ikke-ordbok. Du kan endre det, men det anbefales at du velger et passord som bruker beste praksis for passordvalg.

I tillegg er det viktig å oppgi riktig e-postadresse. E-postadressen din er det WordPress skal bruke for å kommunisere med deg. Hvis du glemmer passordet ditt, er e-postadressen din hvordan lenken skal tilbakestilles.

påloggingsforsøk

Når du blar nedover, skal du se en rekke valgfrie valg. Etter å ha lest dem, klikker du på installasjonsknappen. Ved å bruke innstillingene du har gitt, skal Softaculous starte installasjonsprosessen. Du må være tålmodig og la fremdriftslinjen nå 100 prosent, eller det kan hende at installasjonen ikke skjer.

Installasjonsprosessen bør ta rundt ett minutt. Når WordPress er installert, vil du få et varsel om en vellykket installasjon. Du vil også se lenker som forteller deg hvordan du logger på den nye installasjonen. Vanligvis kan du logge deg på WordPress ved å bruke: YOURDOMAIN.com/wp-admin/. Du vil bruke brukernavnet og passordet du opprettet under installasjonsprosessen.

cPanel sikkerhetsinnstillinger

Sikre passordet ditt

Når du har cPanel-kontoen din i gang, anbefales det at du endrer passord når du logger inn på cPanel for første gang. Her’s hvordan gjør du det:

 1. Klikk på Passord og sikkerhet-menyen i innstillinger.

passord sikkerhet

 1. Du blir bedt om å oppgi det gamle passordet ditt, så vel som det nye passordet du vil bruke. Når du har gjort dette, klikker du på “Endre passordet ditt nå” -knappen på slutten av skjemaet.

passord sikkerhetCPanel tilbyr deg en passordgenerator som automatisk vil opprette et sterkt og sikkert passord. Eller du kan opprette et passord som du vil huske.

Likevel, det’Det er viktig for deg å velge et passord som ansatte sikrer passordpolicyer. Det ideelle passordet skal ha minst åtte tegn med alfanumeriske tall og spesialsymboler. Du don’t vil ha passord som har merkedager, bursdager eller ord som finnes i ordboken.

Aktiver CPHulk Brute Force Protection

CPHUlk er det som beskytter serveren din mot å bli et offer for et brute force-angrep. Et brute force-angrep er når et automatisert system prøver å gjette passordet ditt ved å prøve den ene kombinasjonen etter den andre. CPHulk vil blokkere et angrep og vise at påloggingen ikke lenger er gyldig hvis det er gjentatte forespørsler. Du kan forhindre deg i å bli låst ved å legge til IP-adressen din til hvitelisten.

For å få tilgang til dette, følg denne banen: WHM> Sikkerhetssenter> cPHulk Brute Force Protection

Ren styrke

Legge til et nytt domenenavn

Du kan legge til et nytt domene til cPanel ved å klikke på “Addon-domene” i delen Domener.

Dette vil tillate deg å opprette et standard domenenavn som deretter kan brukes i opprettelsen av et nytt nettsted. Med cPanel kan flere domenenavn administreres fra samme kontrollpanel.

Logg på hosting cPanel. Klikk på Addon-domener. Du finner dette under delen Domener. Her vil du bli presentert et skjema du må fylle ut når du oppretter det nye domenet. Her er en forklaring av feltene du vil se i skjemaet:

 1. Nytt domenenavn – Det er her du skal sette inn navnet på domenet du vil opprette. For eksempel: veryfunnycats.com
 2. Underdomen – Hvis du bare skal bruke ett domene, kan du la denne delen stå tom. cPanel vil legge til underdomenet automatisk. Hvis du’når du legger til flere domener samtidig, for eksempel veryfunnycats.com og veryfunnycats.gov, må du endre det.
 3. Dokumentrot – Dette feltet fylles automatisk.
 4. Opprett en FTP-konto – Dette er valgfritt, slik at du kan opprette FTP-kontoer for hvert nye tilleggsdomen.
 5. Klikk på “Legg til domene” knapp.

Og du’er ferdig. Nå kan du begynne å laste opp filer til den nye undermappen som blir funnet i File Manager på cPanel-kontoen din.

Fjern et Addon-domene

Du kan fjerne et Addon-domene ved å bla ned til “Endre Addon-domene”. Deretter trykker du på lenken for å fjerne domenet. Ikonet for lenken er en søppeldunk. Det finnes under kolonnen “Handlinger”.

cPanel lar deg også opprette og omdirigere underdomener.

sikkerhetskopier

Unnlatelse av å sikkerhetskopiere nettstedet ditt kan ha katastrofale effekter, spesielt hvis du bruker nettstedet ditt for virksomhet. cPanel gjør det mulig for deg å ta sikkerhetskopi av nettstedet manuelt når du velger. Noen vertsfirmaer vil administrere sikkerhetskopier for deg som en del av planen din. Likevel er det lurt å vite hvordan du gjør det manuelt.

Begynn med å bruke “Sikkerhetskopi veiviser”-Ikonet i Files-delen av cPanel.

sikkerhetskopi veiviser

Etter at du har klikket på lenken, blir du ledet til skjermen:

Klikk på “Sikkerhetskopier”. Dette vil starte sikkerhetskopieringsprosessen. Du får muligheten til å velge en fullstendig sikkerhetskopi eller en delvis sikkerhetskopi. Det kan være lurt å ha nettstedet ditt til en ekstern stasjon eller et annet sikkert sted.

full eller delvis sikkerhetskopi

Preferanser

Oppdater kontaktinformasjon

Hvis kontaktinformasjonen din ikke er oppdatert, vil ikke cPanel kunne kommunisere med deg når det er feil eller konfigurasjonsproblemer.

Du må velge en e-postadresse som ikke er knyttet til noe domenenavn som vert i cPanel. Dette fordi hvis noe går galt med konfigurasjonen av verten din, kan e-posten din også bli kompromittert, og det ville være umulig å kontakte deg.

kontaktinformasjon

Under “Kontaktvalg” det er et antall bokser som lar deg velge forholdene når du vil at cPanel skal kontakte deg. Vi anbefaler at du velger dem alle, fordi de alle kan varsle deg om mistenkelig aktivitet eller et problem med vertskapet ditt.

Legger til en annen bruker

Du vil lage en unik brukerprofil for alle som skal hjelpe deg med å administrere nettstedet ditt. For å gjøre dette, gå til “Preferanser” delen og klikk på “Bruker Manager.”

brukersjef

Du vil se alle kontoene som for øyeblikket er satt opp i cPanel.

Helt til høyre, du’kommer til å se tre ikoner. De er:

 • Konvolutt – Indikerer at en e-postkonto er satt opp på systemet
 • Lastebil– Indikerer at personen har en FTP-konto
 • Diskikon – Indikerer at brukeren har tilgang til webdisktjenester i cPanel.

Med lastebilen og konvoluttikonene betyr blå at kontoen er aktiv, og grå betyr at kontoen ikke er satt opp.

Den’er enkelt å redigere en bruker, endre passordet, slette dem eller gjøre andre justeringer. Du kan legge til en ny bruker ved å klikke på “Legg til en bruker” knappen øverst til høyre hjørne.

brukersjef

Deretter blir du ført til følgende skjermbilde:

Du vil kunne legge til brukernavnet og domenet de har tilgang til.

Du vil også kunne sette opp e-postkontoer, FTP-kontoer og gi dem tillatelse til Web Disk.

Med denne guiden har vi knapt klørt overflaten på hva cPanel kan gjøre.

Avsluttende ord

Håpet vårt er at ved å gi en rask oversikt over cPanel, diskutere installasjonen av WordPress, gjennomgå grunnleggende sikkerhet innstillinger, diskutere administrasjon av domener, viser hvordan du gjør en sikkerhetskopi av nettstedet, og gjennomgå grunnleggende preferanser, har vi sendt deg på vei.

Vi vil i detalj vurdere andre aspekter av cPanel i fremtidig artikkel. Inntil da, takk for at du leser, og les gjerne vår viktigste guide til beste webverter.

Lykke til og kan cPanelene dine behandle deg godt.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map