Hur man skapar en onlinekurswebbplats med LearnDash

Under de senaste fyra åren har jag förpackat min kunskap och säljer den via kurser här på denna webbplats. Bokstavligen kan vem som helst göra det!


Vissa väljer att gå med en SaaS-baserad lösning som Teachable, Podia eller Kajabi, som alla är bra tjänster men med en hög månatlig prislapp.

Men det är ganska enkelt att skapa en webbkurswebbplats där du kan sälja och leverera din kunskap på ett vackert sätt.

För denna självstudie kommer du att behöva några saker:

 • Webbhotell. Jag rekommenderar Siteground
 • WordPress (naturligtvis), det är gratis
 • WordPress Theme, Astra det är också gratis
 • LearnDash, det branschledande lärningshanteringssystemet för WordPress

I den här tutorialen kommer vi att täcka hur man skapar en webbkurswebbplats från början till slut inklusive följande:

 • Saker du behöver för att skapa en onlinekurswebbplats
 • Steg 1. Köpa webbhotell och domännamn.
 • Steg 2. Installera och konfigurera LearnDash.
 • Steg 3. Installera ditt WordPress-tema och sidbyggare.
 • Steg 4. Skapa din första kurs med LearnDash.
 • Steg 5. Lägg till avsnitt och lektioner i din kurs.
 • Steg 6. Dela dina lektioner i mindre ämnen.
 • Steg 7. Lägga till frågesporter på din kurs.
 • Steg 8. Lägga till uppgifter till dina lektioner
 • Steg 9. Anslut en kurs till en försäljningstratt
 • Avslutar

Saker du behöver för att skapa en onlinekurswebbplats

För att skapa en vacker kurssida på nätet kommer du att behöva en handfull verktyg. Vissa av dessa är gratis, andra inte. Men kostnaden är minimal jämfört med vad du kan tjäna på att sälja din kunskap genom dina kurser.

1. En bra webbhotell och domännamn.

Eftersom du är värd för dina kurser på din egen webbplats, måste du köpa en bra webbhotell som är pålitlig, snabb och erbjuder bra support. Du behöver också ett domännamn som i princip är din webbplats adress.

Det finns en hel del värd där ute, men för mig är den bästa Siteground. Under mina år med att använda det har det varit snabbt, pålitligt och kundsupporten är fantastisk. Mina webbplatser som är värda på Siteground är alltid igång. Och om jag stöter på något problem, är deras team snabbt att hjälpa. Så i den här tutorialen kommer vi att använda Siteground.

Om du vill spara 70% på din webbhotell med Siteground, klicka här för att spara ��

2. WordPress.

Ganska uppenbart eftersom du trots allt kommer att bygga din webbplats via WordPress. Den största fördelen med att använda WordPress jämfört med andra SaaS-baserade lösningar är att du får full kontroll över dina data och design.

WordPress har ett stort community av plugins och teman som lägger till alla funktioner du vill ha. Om du kan tänka på det finns det ett plugin för det. Och nästan vardagliga utvecklare rullar ut nya plugins och teman, så det finns verkligen ingen gräns för vad du kan göra med WordPress.

WordPress är verkligen enkelt att installera och konfigurera. Siteground kommer med ett klick på WordPress som vi ska prata om senare.

3. Ett WordPress-tema och en sidbyggare.

Du behöver också ett WordPress-tema som är lätt att arbeta med. Jag gillar verkligen att använda Astra eftersom det är gratis, välkodat och fungerar bra med de flesta plugins som sidbyggare och kursbyggare.

Sidbyggare är WordPress-plugins som låter dig bygga webbsidor genom att helt enkelt dra och släppa element som bilder och texter. De är superenkla att använda och eliminerar behovet av att anställa dyra webbutvecklare för att skapa fantastiska webbplatser.

I denna handledning kommer vi att använda Elementor Pro som sidbyggare. Personligen har Elementor Pro överträffat mina förväntningar när det gäller sidbyggare. Det är intuitivt, väldigt enkelt att använda och packar många avancerade funktioner som verkligen kommer att ge smak på din webbplats.

4. En plugin för lärningshanteringssystem för att göra din webbplats till en webbkurswebbplats.

Slutligen behöver du ett kraftfullt WordPress-plugin för lärandehanteringssystem (LMS) för att förvandla din webbplats till en vacker kurswebbplats där du kan sälja ditt innehåll, hålla reda på studentens framsteg, tilldela certifikat och mer.

Den överlägset ledande LMS-plugin i WordPress är LearnDash. Det är den mest kraftfulla banbrytande programvaran för banbyggare som jag har stött på och jag byter till LearnDash från en annan LMS på grund av de senaste uppdateringarna som bara är svåra att ignorera.

Learndash hemsida

Med den nyligen släppta LearnDash 3.0 finns det massor av nya funktioner som förbättrar användarupplevelsen och totalt sett bara gör att kurswebbplatser ser bättre ut och känner sig mer professionella.

LearnDash används av tusentals universitet, ansedda marknadsföringsbyråer online och organisationer, vilket är mycket att säga om dess tillförlitlighet.

Jag rekommenderar starkt att du provar LearnDash just nu. Det är ganska prisvärd, nästan för prisvärd, för alla funktioner du får. Om du av någon anledning inte är nöjd med det kan du använda deras 30-dagars moneyback-garanti.Steg 1. Köpa webbhotell och domännamn.

Det första steget är att köpa en webbhotell och ett domännamn. Om du är ny på att skapa webbplatser och inte riktigt känner till branschvillkor, är webbhotell som huset på din webbplats. Det är ett utrymme på internet där din webbplats finns.

Domännamnet är å andra sidan adressen. Det är vad folk skriver i sökfältet för att leta efter din webbplats. Exempel på domännamn är WPCrafter.com, Facebook.com, Wikipedia.org, och så vidare. “.Com” och “.org” är typer av domänutvidgningar.

Det finns massor av andra domänutvidgningar som .gov, .net, .us, .co, etc., och vad du väljer beror på din preferens och typen av din organisation. Om du är ett privat företag bör .com fungera. För de flesta utbildningsinstitutioner är .org den föredragna domänförlängningen.

Som jag sa tidigare rekommenderar jag starkt Siteground eftersom det ger högkvalitativ värd och fantastiskt stöd. För att köpa hosting från Siteground med 70% rabatt, besök Siteground genom att klicka på den här länken.

På hemsidan ska du se olika typer av värd. WordPress-värd är bra, så klicka på Komma igång rakt under den.

välj en siteground-plan

Du kommer sedan att föras till en sida med prissättningsplanerna för WordPress-värd av Siteground.

siteground wordpress värdpriser

Välj den plan du föredrar beroende på dina behov. GrowBig är en bra plan eftersom du kommer att kunna vara värd för ett obegränsat antal webbplatser och även få några premiumfunktioner. En av dessa funktioner är möjligheten att testa nya koder och funktioner på en testwebbplats och trycka de slutliga ändringarna på din live-webbplats med ett klick. Det kommer också med en avancerad cache-plugin utvecklad av samma team och en gratis webbplatsöverföring för en webbplats.

I den här tutorialen kommer jag att gå vidare och köpa GrowBig. Du kan välja din egen plan och klicka Få plan.

Därefter kommer du till nästa steg som väljer ditt domännamn. Det är lättare att köpa ditt domännamn direkt i Siteground, men om du redan har ett, kan du bara välja “Jag har redan ett domän” och skriva det i domännamnrutan. Du kan också köpa ditt domännamn på en separat webbplats men det kommer att vidta extra steg för att integreras med din webbhotell på Siteground.

välj en domän

När du har önskat domännamn klickar du på Fortsätt och slutför din kassa.

När du har gjort ditt köp ser du en skärm med en länk “Fortsätt till kundområdet”. Klicka på det så kommer du till en sida där du kan ställa in ditt nya värdkonto. Under Ställ in din webbplats, Välj Starta en ny webbplats.

Du kommer då att se en lista med programvara som du kan installera. Välj WordPress.

installera wordpress

Du blir då ombedd att ange administrationsinloggningsuppgifter som ditt användarnamn och lösenord. Det här är dina webbplatssäkerhetsinformation så se till att du använder information som inte är lätt att gissa.

När det är klart klickar du på Bekräfta > Komplett installation. Och du har nu en live, självhostad WordPress-webbplats.

För att anpassa din webbplats måste du logga in på WordPress. För att göra det, gå till din Siteground-instrumentbräda och växla till Mina konton flik. Klicka på Installation och här ser du domännamnet som du registrerade. Tvärs över är en grön Gå till Admin Portal knapp. Klicka på den här knappen för att gå till din WordPress inloggningssida.

gå till wordpress admin dashboard

WordPress-inloggningssidan ser ut så här:

wordpress inloggningssida

Ange ditt användarnamn och lösenord här för att logga in på din webbplats för första gången.

Steg 2. Installera och konfigurera LearnDash.

När du är inne i WordPress är det dags att installera LearnDash. När du köper LearnDash får du tillgång till installationsprogrammet (en .zip-fil) och licensnyckel. För att installera LearnDash, ladda upp .zip-installationsprogrammet till WordPress genom att gå till Utseende > plugins > Lägg till ny > Ladda upp plugin.

installera learndash

När installationen är klar klickar du på Aktivera.

Nu har du LearnDash installerat och aktiverat på WordPress. Det första du behöver göra är att aktivera licensen genom att gå till LearnDash > inställningar. Byt till fliken LMS-licens för att ange din e-postadress och licensnyckel. När du har angett detaljerna klickar du på Uppdatera licens.

aktivera licens för learndash

Sedan måste du konfigurera dina betalningsinställningar om du vill ta emot onlinebetalningar för din kurs. Klicka på PayPal-inställningar fliken och mata in din PayPal-e-postadress, valuta, land och så vidare. Klick Spara när du är klar.

PayPal-inställningar i learndash

LearnDash 3.0

En annan sak du behöver göra är att se till att du använder LearnDash 3.0 istället för Legacy. För att göra detta, växla till Allmän flik. Här ser du alternativet att välja en Aktiv mall. Se till att LearnDash 3.0 är vald istället för Legacy för att få tillgång till avancerade funktioner som fokusläge.

Fokusläget tillämpas på hela webbplatsen och ger en elever med en distraktionsfri upplevelse genom att ta bort onödiga element på en sida som sidofält och andra widgetar. Detta gör det också enklare för dig att skapa en vacker, professionell kurswebbplats utan att behöva gå in och redigera dina sidor en efter en.

Så här ändrar en webbplats när fokusläget är aktiverat:

aktivera fokusläge

Steg 3. Installera ditt WordPress-tema och sidbyggare.

När du har installerat LearnDash kan du fortsätta med att skapa en kurs, men i den här tutorialen vill jag visa dig ett något annorlunda sätt att göra saker som gör det ännu snabbare och enklare för dig att skapa en vacker webbkurswebbplats.

För det behöver vi Astra Theme och Elementor.

Gå till för att installera Elementor plugin > Lägg till nytt och söka efter Elementor. Klicka på Installera och aktivera.

installera element eller gratis version

För att installera Astra Theme, gå till Utseende > Tema > Lägg till ny. Sök efter Astra, klicka Installera, och Aktivera.

installera astra-tema

När Astra är aktiverat ser du ett meddelande som detta på din instrumentpanel:

Astra startplats

Astra har en samling färdiga webbplatsmallar som du kan använda på din webbplats med bara några klick. Klicka på om du vill se dessa mallar Komma igång. Du blir ombedd att välja en sidbyggare, och jag rekommenderar att du väljer Elementor för detta, men du kan använda alla andra sidbyggare som du föredrar. När du klickar Nästa, ser du en lista över gratis och premium webbplatsmallar som du kan använda för din egen webbplats.

Det finns en viss mall som jag gillar att använda med LearnDash eftersom den är designad för en webbkurswebbplats. Om du bläddrar ner mallen, kommer du att göra det LearnDash Academy mall. Naturligtvis kan du använda andra mallar än detta, men för den här självstudien kommer jag att använda den här mallen.

learndash akademimall

Klicka på den tar mig till en förhandsgranskning av mallen, och i den ser jag att mallen kräver två plugins: LearnDash Course Grid och LearnDash WooCommerce Integration. Dessa är GRATIS LearnDash-tillägg som du snabbt kan installera genom att gå till LearnDash > addons.

installera tillägg för Learndash

Leta efter LearnDash Course Grid och LearnDash WooCommerce och installera och aktivera var och en.

Du kan nu gå tillbaka till Astra-mallförhandsgranskningen och trycka på Uppdatera. Det här är vad du bör se:

förhandsvisning av akademi för akademi

Det är en riktigt vacker webbplats som är speciellt gjord för att erbjuda onlinekurser. Klick Importera webbplats för att använda den här mallen på din webbplats.

Den här mallen är helt redigerbar i Elementor, så du kan redigera färger, texter, typografi, bilder och ikoner så att de matchar ditt varumärke.

Om du inte känner till att använda Elementor kan du titta på den här handledning om hur du använder Elementor.

Steg 4. Skapa din första kurs med LearnDash.

Nu när fronten på din webbplats ser fantastisk ut, är det dags att lägga till ditt innehåll eller kurser. Vissa av er kanske tänker att skapa kurser med LearnDash måste vara svårt och komplicerat eftersom det är så med de flesta LMS där ute.

Men LearnDash drev nyligen ut en fantastisk kursbyggare som gör kursbildning så enkel som att dra och släppa lektioner och ämnen. LearnDash Academy-mallen som vi använde för den här webbplatsen importerar också exempelkurser som visas på Alla kurser sida. Så här ser de ut:

learndash akademi alla kurser

Du kommer att se att varje kurs har en presenterad bild, titel, kort beskrivning, en framstegsfält och procent och en inskrivna märka. Alla dessa kan konfigureras i LearnDash.

Om du går till LearnDash > Kurser, ser du en lista över alla kurser på din webbplats. Du kan redigera de importerade kurserna genom att klicka på deras titlar, eller så kan du skapa en ny kurs från början. Klicka på om du vill skapa en ny kurs Lägg till ny.

lägg till en ny kurs i learndash

Du kommer sedan att tas in i kursredigeraren. Ge din kurs en titel och lägg till en kort beskrivning. Du kan också lägga till en bild som visas.

Byt sedan till inställningar för att konfigurera kursens inställningar. På den här fliken kan du lägga till kursmaterial, tilldela ett kursintyg, tilldela kursförutsättningar osv.

kursinställningar

Om du bläddrar nedåt kan du också ställa in vem som ska få tillgång till din kurs. Det kan vara öppet för alla, även icke-registrerade användare på din webbplats, det kan vara fritt tillgängligt för registrerade medlemmar, eller det kan köpas för en engångs- eller återkommande avgift, och mer.

inställningar för kursåtkomst

Om du klickar Köp nu, kan du ställa kurspriset. När det gäller Återkommande alternativet kan du ställa in kurspriset och faktureringscykeln. De Stängd alternativet används bäst när du vill att din kurs ska vara tillgänglig i en anpassad försäljningstratt som vi kommer att prata om senare.

Steg 5. Lägg till avsnitt och lektioner i din kurs.

När du är klar med att ställa in kursen, växla till Byggare -fliken högst upp för att börja skapa en kontur för din kurs. Om allt du har är en kontur, är det bra eftersom du kan gå tillbaka senare och lägga till innehåll i dina lektioner.

Du kan börja med att lägga till sektionsrubriker genom att klicka på Ny rubrikrubrik. Du kan inte lägga till innehåll i avsnittet eftersom de bara är ett sätt att organisera flödet på din kurs, precis som en kapitelrubrik i en bok.

Sedan kan du lägga till en ny lektion genom att klicka Ny lektion. Du kan lägga till så många lektioner du vill och ordna dem genom att dra och släppa eller genom att klicka på de lilla knapparna upp och ner på sidan.

lägga till avsnittrubriker och lektioner

En annan metod för att skapa en ny lektion kommer att gå till LearnDash > lektioner > Lägg till ny.

Nästa steg skulle vara att lägga till innehåll i varje lektion. När du är inne i kursbyggaren kan du göra det genom att föra musen över lektionen du vill redigera och klicka på Redigera.

Du kommer att tas in i lektionsredigeraren där du kan lägga till text, bilder, videor och mer. Du kommer att kunna anpassa lektionssidan hur du än vill och lägga till så mycket innehåll du vill.

När du är klar med innehållet klickar du på inställningar längst upp för att ytterligare anpassa din lektion. Här kan du lägga till lektionsmaterial, aktivera videoprogression (om dina kurser är i videoformat), låta eleverna ladda upp uppgifter, tilldela lektionen till en viss kurs och även konfigurera inställningarna för lektionsåtkomst.

lektionsinställningar

Om du bläddrar ner på sidan ser du inställningarna för lektionsåtkomst där du kan koppla din lektion till en viss kurs.

Du kan också använda LearnDashs droppfoderfunktion där du kan kontrollera när dina lektioner kommer att finnas tillgängliga för dina elever. Om du väljer Inskrivning Baserade alternativet kan du ställa in ett visst antal dagar efter registreringen när lektionen kommer att finnas tillgänglig för dina elever.

inställningar för lektionsåtkomst

Allt görs precis inuti LearnDashs kursbyggare så att du bara kan fokusera på att skapa kurser som tillför värde till din publik.

Steg 6. Dela dina lektioner i mindre ämnen.

Om din lektion täcker flera ämnen så att det blir för långt är det att dela upp det i mindre ämnen ett bra sätt att undvika överbelastning av information för dina elever.

För att lägga till ämnen i en lektion, gå till LearnDash > ämnen > Lägg till ditt första ämne. Om det inte är ditt första ämne klickar du på Lägg till ny.

lägg till ett nytt ämne

Precis som hur du redigerar lektioner kan du redigera ämnen genom att lägga till en titel, en bild och allt annat innehåll som text, bilder, inbäddad video och andra medier.

klick inställningar tar dig till inställningssidan för ämnet. Här kan du tilldela ämnesmaterial och aktivera alternativ som videoprogression, uppladdningsuppgifter och timer.

Du kan också tilldela ämnet till en kurs och en lektion under Inställningar för ämnesåtkomst.

ämnesinställningar

Steg 7. Lägga till frågesporter på din kurs.

Som kursbildare kanske du vill mäta dina elevernas framsteg genom frågesporter och uppgifter. LearnDash gör processen att skapa frågesporter och uppdrag så enkel men ändå komplett med avancerade funktioner som hjälper dig att maximera varje frågesport och uppdrag du skapar.

För att lägga till en ny frågesport, gå till LearnDash > frågesport > Lägg till ny. Precis som med lektioner och ämnen, ge ditt frågesport en titel och en kort beskrivning. Klicka sedan på inställningar för att konfigurera dess inställningar.

Under Inställningar för quizåtkomst, du kan associera frågesporten till en kurs och lektion, tilldela förfrågningsförutsättningar och begränsa tillgången till registrerade medlemmar.

inställningar för quizåtkomst

Rulla nedåt så ser du det Frågesport Progression och begränsning avsnitt där du kan ställa in poängen som passerar, tilldela ett frågesportcertifikat, begränsa omprövningen av frågesporten, kräva att alla frågor ska vara klar och till och med ställa in en tidsgräns.

frågesprogressions- och begränsningsinställningar

Genom att rulla ner kommer ännu fler inställningar att visas som att aktivera frågesportmaterial, aktivera frågesporten att starta automatiskt, välja hur frågor ska visas osv. Dessa inställningar är ganska avancerade och låter dig verkligen bedöma dina elever på bästa sätt. När du är klar klickar du på Uppdatering.

Nu är det dags att lägga till frågor till din frågesport. För att göra det, gå till LearnDash > frågesport. Håll musen över frågesporten som du vill lägga till frågor till och klicka på frågor.

lägg till frågor till en frågesport

Du kommer då att tas hit:

lägg till frågor till frågesporter

Klicka på någon av Lägg till frågor knappar så kommer du att gå till frågeställaren. Inuti frågredigeraren kan du lägga till den faktiska frågan, tilldela antalet poäng som det motsvarar, tilldela meddelanden som ska visas om eleven korrekt eller felaktigt svarar på frågan, och så vidare.

Du kommer också att kunna välja svarstypen om det är ett enda val, flerval, uppsats, fylla i ämnen osv. Om du klickar på en svarstyp öppnas en rullgardinsmeny med ytterligare inställningar specifika för den svarstypen.

svarstyper

Steg 8. Lägga till uppgifter till dina lektioner.

Du kan också lägga till uppdrag till specifika lektioner genom att gå till LearnDash > lektioner och redigera lektionen som du vill lägga till en uppgift till. När du är inne i lektionsredigeraren klickar du på inställningar flik.

Du kommer att se under Display- och innehållsalternativ ett alternativ för att aktivera Uppladdningsuppladdningar. Aktivera det här alternativet. Du ser sedan ytterligare alternativ som tillåtna filformat, filstorleksgräns, tilldela antalet poäng för uppdraget och om det kommer att betygsättas automatiskt eller manuellt.

uppladdning av uppdrag

Glöm inte att ge instruktioner för uppgiften i din lektion. Klick Uppdatering för att spara dina ändringar.

I slutet av lektionen ser eleverna ett alternativ att ladda upp sina uppgifter:

elever kan ladda upp uppgifter

På backend kan du visa inlämnade uppdrag genom att gå till LearnDash > Uppgifter.

var du kan se inlämnade uppdrag

Steg 9. Anslut en kurs till en försäljningstratt.

Tidigare såg vi att vi kan ställa in Kursåtkomst Inställningar för stängda som bäst används när en kurs är tillgänglig i en anpassad försäljningstratt.

För att ansluta en kurs till en anpassad försäljningstratt måste vi ha följande plugins installerade:

 • CartFlows
 • WooCommerce
 • LearnDash WooCommerce Integration

Alla dessa plugins är gratis. Medan CartFlows har en premiumversion räcker gratisversionen med att ansluta en kurs till en försäljningstratt.

Om du har installerat LearnDash Academy-mallen installeras alla dessa tre plugins redan på din WordPress. Men du måste se till att de aktiveras genom att gå till plugins.

Det första vi måste göra är att köra WooCommerce-installationsguiden. När Woocommerce installerades kanske du har märkt att detta meddelande visas:

starta inställningsguiden för vagnströmmar

Klick Kör installationsguiden för att gå in i installationsguiden. Så här fungerar installationsguiden:

inuti woocommerce installationsguiden

När det är klart går du tillbaka till WordPress-instrumentpanelen och lägger till en ny produkt genom att gå till Produkter > Lägg till ny. Namnge din produkt på samma sätt som den kurs som du vill länka till en försäljningstratt.

Om du bläddrar nedåt ser du ett alternativ att välja Produktdata. Välj Kurs, och i Allmän , välj den kurs du vill ansluta till den i Relaterade kurser.

lägg till en ny produktkurs

När detta är gjort är det nu dags att skapa en anpassad försäljningstratt. Detta är vad CartFlows är avsedd för. Det är en plugin som låter dig skapa försäljningstratten direkt i WordPress för att förbättra kundernas kassupplevelse och i slutändan öka dina intäkter.

Gå till om du vill skapa en försäljningstratt CartFlows > flöden. LearnDash Academy-mallen levereras redan med en färdig tratt / flöde. Du kan välja att använda det eller så kan du skapa ett flöde från grunden.

Klicka på om du vill skapa ett flöde Lägg till ny. Där ser du ett bibliotek med trattmallar som är redo att användas och helt redigerbara i Elementor. Välj en du vill och klicka på Importera.

skapa ett nytt flöde

Du kommer sedan att tas in i flödesredigeraren där du kan ge flödet ett namn och ordna om stegen med enkel dra och släpp.

Därefter måste du länka produkten du precis har gjort till kassasidan. Redigera kassasidan genom att flytta musen över den och klicka Redigera. Rulla nedåt och i Kassan Layout avsnitt, klicka Välj en produkt. Skriv namnet på produkten i rutan och välj den.

Du kan också leka med de andra kassainställningarna som design, layout, färg och mer. Glöm inte att klicka Uppdatering för att spara alla dina ändringar.

lägg till en produkt på kassasidan

När det är klart, kopiera webbadressen till kassasidan och gå till LearnDash > Kurser. Redigera kursen som du vill ansluta till försäljningstratten som du just skapade och gå till inställningar. Rulla ner till Åtkomstläge avsnitt och välj Stängd. Ange kurspriset och webbadressen till kassasidan. Träffa Uppdatering.

klistra in kassasidan url

När studenter köper den här kursen kommer de att gå till den anpassade kassasidan som du skapade.

anpassad kassasida

Avslutar

Nu när du har sett hur lätt det är att skapa en webbkurswebbplats i WordPress hoppas jag att du kommer att vidta åtgärder och lägga ut ditt innehåll där ute. LearnDash ger alla, även icke-tekniker, möjlighet att skapa vackra kurswebbplatser på bara några timmar.

Jag är så glad att höra dina framgångshistorier, och jag är här för att svara på alla frågor du kan ha.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map