Beginner Cpanel Basics

De kans is groot dat uw nieuwe webserver met cPanel gaat draaien. Het’Het is niet overdreven om te zeggen dat meer dan 90 procent van de beste webhostingbedrijven gebruik cPanel. Daarom hopen we dat de volgende cPanel-tutorial nuttig zal zijn.


Basisinformatie over cPanel

In een notendop is cPanel wat kunt u alles beheren dat is verbonden met uw webhostingaccount. De reden waarom cPanel zo populair is, is dat het een eenvoudig en gebruiksvriendelijk dashboard heeft. cPanel heeft een reputatie opgebouwd voor het hebben van regelmatige updates, goed onderhouden zijn en het bieden van tijdige beveiligingsmaatregelen en verbeteringen.

Waar moet ik cPanel voor gebruiken??

Bijna alles wat met uw hosting is verbonden. cPanel is waar u:

 • Stel e-mails in voor uw site
 • Maak een back-up van uw website
 • Controleer uw bandbreedte en andere statistieken
 • Pas de beveiligingsinstellingen aan
 • Maak nieuwe databases en beheer de bestaande
 • Koppel domeinnamen aan de hosting
 • Stel tal van optimalisaties in

We krassen nauwelijks op het oppervlak van wat u met deze technologie kunt doen. Laat u niet intimideren door het brede scala aan functies. De waarheid is dat u ze niet allemaal hoeft te begrijpen om uw website efficiënt te beheren.

Inloggen op cPanel

Voor uw eerste login, uw hostingprovider geeft u de nodige referenties. Er moet een directe link zijn naar cPanel van uw hostingprovider’s paneel. Als dit niet beschikbaar is, vraag hen dan eenvoudig hoe ze toegang kunnen krijgen tot cPanel. cpanel loginpaginaEen nog eenvoudigere manier om cPanel te openen, is door uw websiteadres in te voeren en dit op te volgen met: 2082 (voor http) of: 2083 (voor https). Daar wordt u om uw cPanel-gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd.

Een basisintroductie van de cPanel-interface

In 2019 introduceerde cPanel een nieuw thema genaamd “Lampion.” We gaan dit thema gebruiken als basis voor onze tutorial. Als sommige van de dingen die we noemen niet op één lijn liggen, moet u mogelijk de stijl van uw cPanel wijzigen. Dit is makkelijk te doen. Klik op de “Voorkeuren” sectie. Klik dan waar het staat “Verander stijl.” Kies vanaf daar “Basic” en klik dan op “Van toepassing zijn.” U zou nu aan dezelfde lay-out moeten werken als wij.

De basishulpmiddelen begrijpen

De navigatiebalk bevindt zich in de rechterbovenhoek van het scherm. U kunt de zoekfunctie gebruiken om belangrijke opties binnen cPanel te vinden.

Met de voorkeurslink kunt u dingen aanpassen, waaronder taal, wachtwoordinformatie, contactgegevens, enz. Al deze aanpassingen kunnen worden gemaakt met een simpele klik.

De meldingsbel is waar je bent’opnieuw gaan updates over cPanel of over uw hostingconfiguratie zien. Als er kritiek nieuws is of andere informatie die u moet weten, dan bent u’ga het hier vinden.

De afmeldlink doet precies wat u denkt dat het zou doen. Gebruik het elke keer dat u klaar bent met cPanel.

Zoekbalk

Als je helemaal bovenaan het scherm kijkt, zie je de navigatiebalk. Dit is degene met het vergrootglaspictogram en het woord Zoeken ernaast. Onder de navigatiebalk is de zoekbalk. In plaats van u de resultaten te geven in een drop-down stijlmenu, zal het door het middelste deel van cPanel filteren. Je blijft alleen opties over die overeenkomen met wat je zoekt.

Zijbalk

Als je naar de linkerkant van het scherm kijkt, zie je een zijbalk met een aantal pictogrammen. Het aantal pictogrammen dat u ziet, zal variëren, maar moet omvatten:

 • Huis
 • Statistieken
 • Dashboard
 • Gebruikersbeheer

Huis: Dit is het uitgangspunt voor cPanel. Hier heeft u toegang tot de meeste functies.

Statistieken: Dit is waar u de belangrijke statistieken met betrekking tot uw websites gaat bekijken. Het zal u vertellen hoeveel e-mailaccounts u heeft, welk protocol voor bestandsoverdracht u gebruikt, hoeveel domeinen u heeft, de hoeveelheid bandbreedte en de hoeveelheid schijfruimte die u gebruikt.

Dashboard: Dit is een plek waar je in één oogopslag snel links ziet naar de meest gebruikte features. U kunt het ruimtegebruik, bandbreedtestatistieken en e-mailstatistieken bekijken.

Gebruikersbeheer: Hier kunt u gebruikers van uw cPanel-account voorzien of uitschrijven. U kunt het aantal e-mailaccounts zien dat u heeft ingesteld. U kunt ook zien wie toegang heeft tot uw FTP- en webschijf als u uw account deelt met andere beheerders of gebruikers.

Wachtwoord beveiliging

wachtwoord beveiligingWe raden u ten zeerste aan om uw wachtwoord snel te wijzigen nadat u zich voor de eerste keer bij cPanel hebt aangemeld. Als je op klikt “Wachtwoord en beveiliging,” u wordt naar het wachtwoord- en beveiligingsscherm geleid. U wordt om uw huidige wachtwoord gevraagd voordat u een nieuw wachtwoord kunt selecteren.

U heeft de mogelijkheid om uw eigen wachtwoord aan te maken of de te gebruiken “Wachtwoord generator.” Het is onze aanbeveling dat u cPanel toestaat om een ​​wachtwoord voor u te genereren, omdat u weet dat het veilig is. Dan kunt u gebruik maken van een wachtwoordmanager zodat u uw wachtwoord niet hoeft te onthouden.

Contactgegevens bijwerken

Een van de belangrijkste stappen die u moet nemen bij het instellen van cPanel, is het toewijzen van een e-mail waarmee u essentiële updates kunt ontvangen wanneer dat nodig is.

Deze stap is cruciaal omdat cPanel zonder een werkende e-mail niet met u kan communiceren en u kan laten weten of er een probleem is met uw configuratie.

U moet een e-mailadres selecteren dat niet is gekoppeld aan de domeinnaam die het cPanel host dat u momenteel gebruikt. Dit komt omdat als er iets zou gebeuren met uw configuratie, dat domein in gevaar zou kunnen komen, waardoor communicatie met u onmogelijk zou worden.

We zijn nog niet eens begonnen aan het oppervlak van wat u met cPanel kunt doen. We zullen in de toekomst waarschijnlijk meer diepgaande discussies over cPanel geven. Wilt u iets specifieks over cPanel bespreken??

Laat het ons weten in de comments hieronder of bekijk onze complete gids voor WordPress-hosting.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector