Hur man installerar och installerar ett WordPress Multisite Network WaaS

Vi har alla hört talas om SaaS, men det finns en ny akryonym i stan… .WaaS. Vilket står för webbplatsen som en tjänst, och den här guiden visar dig hur du ställer in en.


Visste du att du kan skapa ett nätverk med flera platser så att du kan hantera alla dina webbplatser från ett enda konto och till och med erbjuda detta som en tjänst?

WordPress har en inbyggd förmåga att skapa och starta flera webbplatser med samma WordPress-installation. Det är WordPress Multisite Network.

Multisite är en kraftfull WordPress-funktion som, när den aktiverats, låter dig skapa ett nätverk av webbplatser som körs inom en enda WordPress-installation. Det har funnits sedan WordPress 3.0 och har använts av en hel del stora webbplatser som WordPress.com, New York Times, Harvard och Edublogs för att nämna några.

Låt mig visa dig allt du behöver veta för att komma igång med Multisite och skapa ditt eget nätverk av bloggar eller webbplatser.

Introduktion till WordPress Multisite Networks

Ett nätverk med flera platser är en samling webbplatser som alla delar samma WordPress-installation, databas, plugins och teman. De enskilda webbplatserna i ett nätverk är virtuella webbplatser som inte har egna kataloger på din server, men de har distinkta kataloger för mediauppladdningar och isolerade tabeller i databasen.

Multisite var igång som en WordPress-funktion sedan 2010. Den ersatte WordPress Multiuser, en funktion som gjorde det möjligt för användare att sätta upp ett rutnät med bloggar. WordPress utvecklade Multisite ett steg längre, vilket gör det möjligt för användare att vara värd för olika webbplatser på en enda WordPress-installation.

Det fantastiska med Multisite är att WordPress-installationen i sig är nästan densamma som en standardinstallation: den har samma mappkonstruktion, samma kärnfiler och samma kodbas. Det betyder att installation av ett Multisite-nätverk inte är mycket mer komplicerat än att installera en standard WordPress-webbplats, och att uppdatera Multisite är detsamma som att uppdatera någon WordPress-webbplats.

Oavsett hur många webbplatser du använder dem på, lagras alla nätverkets teman och plugins bara en gång, vilket innebär att du kommer att använda mycket mindre serverutrymme än om du använde en separat WordPress-installation för varje webbplats.

När och varför du ska använda ett multisiternätverk

I många situationer kan ett WordPress-multisittsnätverk vara mer användbart än att hantera flera fristående WordPress-webbplatser. Här är några av fördelarna med att använda ett WordPress multisite-nätverk:

 • Som nätverksadministratör kan du enkelt hantera flera webbplatser från en enda instrumentbräda.
 • Varje webbplats i nätverket kan ha sina egna administratörer och dessa administratörer har möjlighet att bara hantera sin egen webbplats.
 • Med bara en nedladdning kan du installera plugins eller teman och aktivera dem för flera webbplatser.
 • Du behöver bara uppdatera dina WordPress, plugins eller teman i en “master” -installation vilket gör det lättare för dig att hantera uppdateringar.

WordPress-plugins som ManageWP kan hjälpa dig att hantera alla dina webbplatser från en instrumentpanel.

Men att skapa ett WordPress-multisittsnätverk är inte alltid bra för att hantera flera webbplatser. Tänk på följande innan du installerar ett multisiternätverk.

 • När ditt nätverk är nere, går alla andra webbplatser ner och de delar samma resurser.
 • Om en av dina webbplatser får oväntad trafik kommer den att påverka alla andra webbplatser i nätverket.
 • Om en webbplats hackas betyder det att alla webbplatser i ditt nätverk hackas.
 • Vissa WordPress-plugins kanske inte fungerar bra i ett multisiternätverk.

Vad du behöver för att komma igång med WordPress Multisite

Om du driver en WordPress-webbplats har du redan allt du behöver för att komma igång med multisiten. Men mer specifikt skulle du behöva:

 • värd: Se till att din webbserver kan hysa flera sidor. Delad värd är inte alltid en bra idé eftersom ett multisittsnätverk är mer resurskrävande än en fristående WordPress-webbplats. Vi rekommenderar Cloudways för WordPress Multisite.
 • Kunskap: Du måste veta hur du redigerar WordPress-filer.
 • Tillgång: Du måste redigera vissa WordPress-filer, så du behöver tillgång till din webbplatskatalog via FTP, cPanel eller någon annan metod.

Välja ett domännamn och webbhotell för ditt multisite-nätverk

Alla webbplatser i ett WordPress-nätverk med flera sidor delar samma serverresurser. Det betyder att det viktigaste du behöver är en upprätt WordPress-värd.

Om du planerar att bara ha ett par webbplatser med låg trafik kan du förmodligen komma undan med delad hosting. På grund av arten av det flersidiga nätverket behöver du dock VPS-värd eller en dedikerad server när dina webbplatser växer.

Delad webbhotell som Bluehost eller Hostgator rekommenderas inte för att bygga ut ett WaaS på grund av deras dåliga prestanda och begränsade resurser.

Vi rekommenderar, Cloudways eller Siteground för att bygga dina WaaS.

Förutom webbhotell behöver du den grundläggande kunskapen om hur du installerar WordPress och redigerar filer med FTP.

Var och en av dina webbplatser i nätverket med flera platser använder samma domännamn med underdomäner (exempel: https://site.mysampledomain.com) eller mappar i roten (exempel: https://mysampledomain.com/site/).

Observera att underdomänerna och underkatalogerna tar sina egna individuella krav.

För underdomäner måste du ställa in underdomäner för jokertecken. Logga in på cPanel för ditt värdkonto. Klicka på alternativet ‘Underdomäner’ i området Domäner.

Det leder dig till en ny sida. I det givna fältet anger du * och ser till att du har ditt domännamn bredvid det i rullgardinsmenyn.

Klicka på Skapa-knappen för att korrekt konfigurera underdomän för jokertecken för din huvuddomän.

För underkataloger eller mappar på roten, aktivera vackra permalänk och ditt multisätverk fungerar på dem. Skapa en WordPress-webbplats efter installationen för att fortsätta.

Aktivera och konfigurera ett WordPress Multisite Network

Multisite Network-funktionen börjar med varje WordPress-installation. Du behöver bara installera och konfigurera WordPress som du vanligtvis gör. Efter det aktiverar du bara multisidefunktionen.

Innan du aktiverar flersidan, se till att skapa en fullständig säkerhetskopia av din WordPress-webbplats.

För att aktivera Multisite, anslut till din webbplats med en FTP-klient eller cPanel-filhanterare och öppna wp-config.php-filen för redigering.

Lägg till följande kod i din wp-config.php-fil precis innan / * Det är det, sluta precis där! Glad blogging. * / linje.

/ * Multisite * /
definiera ('WP_ALLOW_MULTISITE', sant);

Spara och ladda upp din wp-config.php-fil sedan tillbaka till servern.

Den här koden möjliggör flerfunktionsfunktionen på din WordPress-webbplats. När den är aktiverad kan du nu konfigurera det multisidiga nätverket.

Börja inställningen för multisite Network

När du har aktiverat Multisite Network-funktionen på din WordPress-webbplats, kan du nu fortsätta med att konfigurera ditt nätverk. Om du konfigurerar ett nätverk med flera platser på en befintlig WordPress-webbplats måste du inaktivera alla plugins på din webbplats.

Gå bara till Installerade plugins-sidan under Plugins-menyn på din WordPress-instrumentpanel och välj Alla plugins. Välj “Deaktivera” i rullgardinsmenyn “Bulk Actions” och klicka på knappen “Apply”.

När du är klar går du vidare till nätverksinställningssidan under Verktyg för att konfigurera ditt flersidiga nätverk.

Du kommer att se ett meddelande på nätverksinställningsskärmen om att du behöver Apaches mod_rewrite-modul installerad på din server. Denna modul är installerad och aktiverad på alla de bästa WordPress-värdleverantörerna.

Därefter måste du berätta för WordPress vilken typ av domänstruktur du använder för webbplatser i ditt nätverk, till exempel underdomäner eller underkataloger.

Ange därefter en titel för ditt nätverk och se till att e-postadressen i e-postadressen för nätverksadministration är korrekt.

Klicka på Installera-knappen för att fortsätta.

WordPress kommer nu att visa dig någon kod som du behöver lägga till i din wp-config.php respektive .htaccess-fil.

Du kan använda en FTP-klient eller filhanterare i cPanel för att kopiera och klistra in koden i dessa två filer. Efter det måste du logga in på din WordPress-webbplats igen för att komma åt det multisidiga nätverket.

Multisite Network Configuration Settings

När du har konfigurerat det multisidiga nätverket är det dags att konfigurera nätverksinställningar.

För att ändra nätverksinställningen måste du växla till ‘Network Dashboard’, lägga till nya webbplatser och konfigurera andra inställningar.

Ta musen över till “Mina platser” -menyn i adminverktygsfältet så att en popup-meny visas. Klicka på Network Admin> Dashboard.

Detta leder dig till den multisite nätverkspanelen. Lägg märke till att det finns nya menyalternativ för att hantera ditt multisite-nätverk. Se en widget för just nu-instrumentpanelen som låter dig skapa en ny webbplats och lägga till nya användare.

För att organisera nätverksinställningar, klicka på länken “Inställningar” i administratörssidan.

Det första alternativet på sidan Nätverksinställningar är att ställa in webbplatsens titel och administratörens e-postadress. Dessa fält fylls automatiskt med nätverkstitel och administratormail som du angav under installationen.

Öppna ditt multisite-nätverk för registreringar

Avsnittet Registreringsinställningar på sidan Nätverksinställningar är utan tvekan den viktigaste inställningen i din nätverksinställning.

Både användar- och webbplatsregistrering är som standard inaktiverade i nätverket. Du kan välja att öppna din webbplats för användarregistrering, eller låta befintliga användare skapa nya webbplatser eller tillåta både användare och webbplatsregistrering.

Markera rutan bredvid alternativet Registreringsmeddelande för att få e-postmeddelanden varje gång en ny användare eller webbplats registreras om du öppnar ditt multisittsnätverk för registrering.

Markera rutan bredvid alternativet Lägg till nya användare om du väljer att låta enskilda webbplatsadministratörer lägga till nya användare på sina webbplatser.

Alternativ för begränsad e-postregistrering låter dig begränsa webbplats- eller användarregistrering till e-postadresser från specifika domäner. Detta är användbart om du bara vill tillåta personer från din egen organisation att registrera och skapa användare eller webbplatser.

På samma sätt kan du också förbjuda vissa domäner från registrering.

Nya webbplatsinställningar

Avsnittet Nya webbplatsinställningar låter dig konfigurera standardalternativ för nya webbplatser skapade i ditt multisittsnätverk.

I dessa inställningar kan du ändra välkomstmeddelanden och innehållet i första standardinlägg, sida och kommentar.

Du kan ändra dessa inställningar när som helst som nätverksadministratör.

Ladda upp inställningar för ditt multisite-nätverk

Det är viktigt för dig att spåra användningen av dina serverresurser. Under avsnittet Uppladdningsinställningar kan du kontrollera den totala mängden utrymme som en webbplats kan använda för uppladdningar.

Standardvärdet är 100 MB vilket förmodligen är bra för minst 100 fotouppladdningar. Öka eller minska detta utrymme beroende på hur mycket diskutrymme du har.

Standarduppladdningen av filtyper är bilder, ljud, video och pdf-filer. Du kan lägga till ytterligare filtyper om du vill ha doc, docx, odt, etc..

Du kan också välja en filstorleksgräns, så att användare inte kan ladda upp orimligt stora filer till servern.

Menyinställningar

Hoppa sedan till menyinställningarna. Det låter dig aktivera den administrativa menyn för insticksprogrammet på dina nätverkssajter.

Genom att aktivera detta visar det här insticksmenyn till respektive webbplatsadministratör. De kan aktivera eller inaktivera ett plugin på sina enskilda webbplatser, men de kan inte installera nya plugins.

När du är nöjd med alla konfigurationsinställningar, se till att klicka på knappen “Spara ändringar”.

Lägg till och hantera nya webbplatser i ditt WordPress Multisite Network

Om du vill lägga till en ny webbplats i ditt WordPress-multisätverk går du till Webbplatser under Mina webbplatser> Nätverksadministratörsmeny i adminverktygsfältet.

Det visar dig en lista över webbplatser på din nuvarande installation av flera platser som du som standard har din primära webbplats som den enda webbplatsen i ditt WordPress-multisätverksnätverk.

För att lägga till en ny webbplats klickar du bara på knappen Lägg till ny högst upp.

Ange webbplatsens adress på sidan Lägg till ny webbplats. Den fullständiga adressen är inte nödvändig, bara den del du vill använda som underdomän eller underkatalog.

Lägg sedan till en sidtitel och ange webbplatsadministratörens e-postadress.

Du kan lägga till en annan e-postadress för administratören än den du för närvarande använder för att hantera ditt nätverk med flera platser.

Om e-postadressen för närvarande inte används av en annan användare, kommer WordPress att skapa en ny användare och skicka användarnamn och lösenord till den e-postadress du anger.

När du är klar klickar du på knappen Lägg till webbplats.

En ny webbplats kommer att läggas till i ditt WordPress multisite-nätverk. Som nätverksadministratör får du också en ny e-postadress för webbplatsregistrering.

Om du skapade en ny användare får den användaren ett e-postmeddelande med instruktioner för att ställa in ett nytt lösenord och logga in.

Installera teman och plugins i ditt flersidiga nätverk

Enskilda webbplatsadministratörer i ett multisittsnätverk kan inte installera teman och plugins på egen hand som standard. Men som nätverksadministratör kan du installera respektive plugins och teman, så det är tillgängligt för alla webbplatser i ditt nätverk

Installera teman för ditt flerplatsnätverk

För att lägga till teman, gå till Mina webbplatser> Nätverksadministratör> Temasida.

Du kommer att se en lista med för närvarande installerade teman på din WordPress-multisida.

Du kan göra ett tema tillgängligt för andra webbplatser genom att klicka på alternativet Network Enable under det temat. Du kan också inaktivera ett tema genom att klicka på länken Network Disable under temat. Kom alltid ihåg att alternativet Deaktivera nätverk endast visas när temat är aktiverat.

För att lägga till ett nytt tema, klicka på knappen Lägg till nytt högst upp på skärmen och installera sedan ett WordPress-tema som du vanligtvis skulle göra.

När det nya temat har installerats kan du göra det tillgängligt för andra webbplatser i ditt nätverk med alternativet Nätverksaktivera.

Ställa in ett standardtema för ditt Multisite Network

När du har lagt till ett par teman kommer WordPress fortfarande att aktivera standard WordPress-temat för varje ny webbplats.

Om du vill göra ett annat tema till standardtema för nya webbplatser måste du lägga till följande kod i din wp-config.php-fil.

// Ställa in standardtema för nya webbplatser
definiera ('WP_DEFAULT_THEME', 'ditt tema');

Byt ut ditt tema med namnet på ditt tema. Du måste använda namnet på tematets mapp, som du kan ta reda på genom att titta på / wp-content / teman / mappen.

Installera insticksprogram för ditt nätverk med flera platser

På samma sätt kan du besöka Mina webbplatser> Nätverksadministratör> Plugins-sida för att installera insticksprogram och klicka på länken Nätverksaktivera under varje plugin för att aktivera dem i ditt flersidiga nätverk.

Felsöka fel

Felaktig konfiguration av jokerteckenunderdomäner och domänmappningsproblem är grunden till de vanligaste problemen med WordPress Multisite Network. Se till att din webbhotell stöder underdomäner för jokertecken innan du ställer in flera sidor.

Här är några andra vanliga problem och snabba lösningar.

Åtgärda inloggningsproblem på flerplatsinstallationer

En annan vanlig fråga är att när användare använder WordPress multisite med underkataloger, kan vissa användare inte logga in på adminområdet på sina webbplatser efter att de har lagt till den nödvändiga koden i wp-config.php-fil.

För att fixa detta, försök att byta ut

definiera ('SUBDOMAIN_INSTALL', falsk);

rad i wp-config.php-fil med

definiera ('SUBDOMAIN_INSTALL', 'falskt');

Hitta obekräftade användare

Ett annat problem som du kanske stöter på är att inte hitta användare som registrerade sig i ditt nätverk men inte fick aktiveringsmeddelandet. För att åtgärda det här problemet, se vår guide om hur du hittar oventade användare i WordPress.

Slutsats,

Så det här är hur du kan hantera ditt flersidiga nätverk. Och om du stöter på några problem med att installera det, kanske du vill be hjälp från din webbhotellstöd.

Om din webbhotell inte stöder WordPress-multisätesfunktionen, rekommenderar jag att du flyttar till en annan webbhotell.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map