Hoe een WordPress Multisite Network WaaS te installeren en in te stellen

We hebben allemaal gehoord van SaaS, maar er is een nieuw acryoniem in de stad … .WaaS. Wat staat voor Website As A Service, en deze gids zal u laten zien hoe u er een moet instellen.


Wist u dat u een netwerk met meerdere vestigingen kunt opzetten, zodat u al uw websites vanuit één account kunt beheren en zelfs als service kunt aanbieden?

WordPress heeft een ingebouwde mogelijkheid om meerdere websites te maken en te starten met dezelfde WordPress-installatie. Het is het WordPress Multisite Network.

Multisite is een krachtige WordPress-functie waarmee u, eenmaal geactiveerd, een netwerk van websites kunt maken die binnen één WordPress-installatie worden uitgevoerd. Het bestaat al sinds WordPress 3.0 en wordt gebruikt door heel wat grote sites zoals WordPress.com, de New York Times, Harvard en Edublogs om er maar een paar te noemen.

Laat me je alles laten zien wat je moet weten om aan de slag te gaan met Multisite en je eigen netwerk van blogs of sites te creëren.

Inleiding tot WordPress multisite-netwerken

Een multisite-netwerk is een verzameling websites die allemaal dezelfde enkele WordPress-installatie, database, plug-ins en thema’s delen. De afzonderlijke sites in een netwerk zijn virtuele sites die geen eigen mappen op uw server hebben, maar wel afzonderlijke mappen voor het uploaden van media en geïsoleerde tabellen in de database.

Multisite was sinds 2010 actief als WordPress-functie. Het verving WordPress Multiuser, een functie waarmee gebruikers een raster met blogs konden opzetten. WordPress heeft Multisite nog een stap verder ontwikkeld, waardoor gebruikers verschillende sites kunnen hosten op één WordPress-installatie.

Het mooie van Multisite is dat de WordPress-installatie zelf bijna hetzelfde is als een standaardinstallatie: het heeft dezelfde mapconstructie, dezelfde kernbestanden en dezelfde codebasis. Dit betekent dat het installeren van een Multisite-netwerk niet veel complexer is dan het installeren van een standaard WordPress-site, en het updaten van Multisite is hetzelfde als het updaten van een WordPress-site.

Het maakt niet uit op hoeveel sites u ze gebruikt, alle thema’s en plug-ins van uw netwerk worden slechts één keer opgeslagen, wat betekent dat u veel minder serverruimte gebruikt dan wanneer u voor elke site een afzonderlijke WordPress-installatie zou gebruiken.

Wanneer en waarom u een multisite-netwerk zou moeten gebruiken

In talloze situaties kan een WordPress multisite-netwerk nuttiger zijn dan het beheren van meerdere zelfstandige WordPress-sites. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een WordPress multisite-netwerk:

 • Als netwerkbeheerder kunt u eenvoudig meerdere sites beheren vanaf één dashboard.
 • Elke site op het netwerk kan zijn eigen beheerders hebben en deze beheerders hebben de mogelijkheid om alleen hun eigen website te beheren.
 • Met slechts één download kunt u plug-ins of thema’s installeren en deze voor meerdere sites activeren.
 • U hoeft uw WordPress, plug-ins of thema’s slechts bij te werken op één ‘master’-installatie, waardoor u gemakkelijker updates kunt beheren.

WordPress-plug-ins zoals BeheerWP kan u helpen bij het beheren van al uw websites vanuit één dashboard.

Maar het creëren van een WordPress multisite-netwerk is niet altijd handig bij het beheren van meerdere sites. Houd rekening met het volgende voordat u een multisite-netwerk opzet.

 • Wanneer uw netwerk uitvalt, gaan alle andere sites uit en delen ze dezelfde bronnen.
 • Als een van uw websites onverwacht verkeer krijgt, heeft dit invloed op alle andere websites op het netwerk.
 • Als een website wordt gehackt, betekent dit dat alle sites in uw netwerk worden gehackt.
 • Sommige WordPress-plug-ins werken mogelijk niet goed op een multisite-netwerk.

Wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met WordPress Multisite

Als je een WordPress-website hebt, heb je al alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met multisite. Maar meer specifiek heb je nodig:

 • Hosting: Zorg ervoor dat uw webserver geschikt is voor het hosten van meerdere locaties. Gedeelde hosting is niet altijd een goed idee, aangezien een netwerk met meerdere vestigingen meer middelen in beslag neemt dan een zelfstandige WordPress-site. We raden Cloudways aan voor WordPress Multisite.
 • Kennis: U moet weten hoe u WordPress-bestanden kunt bewerken.
 • Toegang: U moet enkele WordPress-bestanden bewerken, dus u heeft toegang tot uw sitemap nodig via FTP, cPanel of een andere methode.

Een domeinnaam en webhosting selecteren voor uw multisite-netwerk

Alle websites op een WordPress multisite-netwerk delen dezelfde serverbronnen. Het betekent dat het belangrijkste dat u nodig heeft een rechtopstaande WordPress-hosting is.

Als u van plan bent slechts een paar websites met weinig verkeer te hebben, kunt u waarschijnlijk wegkomen met gedeelde hosting. Vanwege de aard van het multisite-netwerk heeft u echter VPS-hosting of een speciale server nodig naarmate uw sites groeien.

Gedeelde webhosting zoals Bluehost of Hostgator wordt niet aanbevolen voor het uitbouwen van een WaaS vanwege hun slechte prestaties en beperkte middelen.

We raden Cloudways of Siteground aan voor het bouwen van uw WaaS.

Afgezien van webhosting, heb je de basiskennis nodig van het installeren van WordPress en het bewerken van bestanden met FTP.

Elk van uw sites op het multisite-netwerk gebruikt dezelfde domeinnaam met subdomeinen (bijvoorbeeld: https://site.mysampledomain.com) of mappen in de root (bijvoorbeeld: https://mysampledomain.com/site/).

Houd er rekening mee dat de subdomeinen en submappen hun eigen individuele vereisten hebben.

Voor subdomeinen moet u een wildcard-subdomein instellen. Log in op het cPanel van je hostingaccount. Klik in het gebied Domeinen op de optie ‘Subdomeinen’.

Het leidt je naar een nieuwe pagina. Voer in het gegeven veld * in en zorg ervoor dat je je domeinnaam ernaast hebt in de vervolgkeuzelijst.

Klik op de knop Maken om het joker-subdomein correct in te stellen voor uw hoofddomein.

Voor subdirectory’s of mappen in de root, schakel mooie permalinks in en uw multisite-netwerk zal eraan werken. Maak na de installatie een WordPress-website om door te gaan.

Schakel een WordPress Multisite Network in en stel het in

De Multisite Network-functie begint bij elke WordPress-installatie. U hoeft alleen WordPress te installeren en in te stellen zoals u dat normaal zou doen. Daarna schakelt u gewoon de multisite-functie in.

Voordat u multisite inschakelt, moet u een volledige back-up van uw WordPress-site maken.

Om Multisite in te schakelen, maak verbinding met uw site met behulp van een FTP-client of cPanel-bestandsbeheerder en open het wp-config.php-bestand om te bewerken.

Voeg de volgende code toe aan je wp-config.php-bestand net voor de / * Dat is het, stop daar! Veel plezier met bloggen. * / lijn.

/ * Multisite * /
definiëren ('WP_ALLOW_MULTISITE', waar);

Sla daarna uw wp-config.php-bestand op en upload het terug naar de server.

Deze code maakt de multisite-functie op uw WordPress-site mogelijk. Eenmaal ingeschakeld, kunt u nu het multisite-netwerk instellen.

Start de Multisite Network Setup

Na het succesvol inschakelen van de Multisite Network-functie op uw WordPress-site, kunt u nu doorgaan met het opzetten van uw netwerk. Als u een multisite-netwerk configureert op een bestaande WordPress-website, moet u alle plug-ins op uw site deactiveren.

Ga gewoon naar de pagina Geïnstalleerde plug-ins onder het menu Plug-ins van uw WordPress-dashboard en selecteer Alle plug-ins. Selecteer ‘Deactiveren’ in het dropdown-menu ‘Bulkacties’ en klik op de knop ‘Toepassen’.

Als u klaar bent, gaat u naar de netwerkconfiguratiepagina onder Tools om uw multisite-netwerk te configureren.

U ziet een melding op het netwerkconfiguratiescherm waarin staat dat u Apache’s mod_rewrite-module op uw server moet hebben geïnstalleerd. Deze module is geïnstalleerd en ingeschakeld op de beste WordPress-hostingproviders.

Vervolgens moet u WordPress vertellen wat voor soort domeinstructuur u gaat gebruiken voor sites in uw netwerk, bijvoorbeeld subdomeinen of submappen.

Geef daarna een titel voor uw netwerk op en zorg ervoor dat het e-mailadres in de e-mail van de netwerkbeheerder correct is.

Klik op de knop Installeren om door te gaan.

WordPress laat je nu wat code zien die je moet toevoegen aan je wp-config.php en .htaccess bestand.

U kunt een FTP-client of bestandsbeheer in het cPanel gebruiken om de code in deze twee bestanden te kopiëren en te plakken. Daarna moet u opnieuw inloggen op uw WordPress-site om toegang te krijgen tot het multisite-netwerk.

Netwerkconfiguratie-instellingen op meerdere locaties

Nadat u het multisite-netwerk met succes hebt opgezet, is het tijd om de netwerkinstellingen te configureren.

Om de netwerkinstelling te wijzigen, moet je overschakelen naar het ‘Netwerkdashboard’, nieuwe sites toevoegen en andere instellingen configureren.

Ga met je muis naar het menu ‘Mijn sites’ in de beheerwerkbalk, zodat er een pop-upmenu verschijnt. Klik op de netwerkbeheerder> Dashboard.

Dit leidt u naar het multisite netwerkdashboard. Merk op dat er nieuwe menu-items zijn om uw multisite-netwerk te beheren. Bekijk een ‘Right Now’-dashboardwidget waarmee u een nieuwe site kunt maken en nieuwe gebruikers kunt toevoegen.

Klik op de link ‘Instellingen’ in de beheerderszijbalk om de netwerkinstellingen te organiseren.

De eerste optie op de pagina Netwerkinstellingen is om uw sitetitel en admin e-mailadres in te stellen. Deze velden worden automatisch ingevuld met de netwerktitel en het e-mailadres van de beheerder die u tijdens de installatie heeft ingevoerd.

Uw multisite-netwerk openen voor registraties

Het gedeelte Registratie-instellingen op de pagina Netwerkinstellingen is ongetwijfeld de belangrijkste instelling in uw netwerkconfiguratie.

Zowel gebruikers- als siteregistraties zijn standaard uitgeschakeld op het netwerk. U kunt ervoor kiezen om uw site te openen voor gebruikersregistratie, of bestaande gebruikers toe te staan ​​nieuwe sites te maken, of zowel gebruikers- als siteregistratie toe te staan.

Vink het vakje naast de optie Registratiemelding aan om e-mailmeldingen te ontvangen elke keer dat een nieuwe gebruiker of site wordt geregistreerd als u uw multisite-netwerk opent voor registratie.

Vink het vakje aan naast de optie Nieuwe gebruikers toevoegen als u ervoor kiest om individuele sitebeheerders toe te staan ​​nieuwe gebruikers toe te voegen aan hun sites.

Met de optie Beperkte e-mailregistratie kunt u de registratie van sites of gebruikers beperken tot e-mailadressen van specifieke domeinen. Dit is handig als u alleen mensen uit uw eigen organisatie wilt toestaan ​​zich te registreren en gebruikers of sites te maken.

Evenzo kunt u ook bepaalde domeinen van registratie verbieden.

Nieuwe site-instellingen

In het gedeelte Nieuwe site-instellingen kunt u standaardopties configureren voor nieuwe sites die op uw multisite-netwerk zijn gemaakt.

In deze instellingen kunt u de welkomst-e-mails en de inhoud van de eerste standaardpost, pagina en opmerking wijzigen.

U kunt deze instellingen op elk moment wijzigen als netwerkbeheerder.

Upload instellingen voor uw multisite netwerk

Het is belangrijk dat u het gebruik van uw serverbronnen bijhoudt. In het gedeelte Uploadinstellingen kunt u de totale hoeveelheid ruimte bepalen die een site kan gebruiken voor uploads.

De standaardwaarde is 100 MB, wat waarschijnlijk goed is voor minimaal 100 foto-uploads. Vergroot of verklein deze ruimte afhankelijk van hoeveel schijfruimte je hebt.

De standaard bestandstypen voor uploaden zijn afbeeldingen, audio, video en pdf-bestanden. U kunt extra bestandstypen toevoegen als u dat wilt, zoals doc, docx, odt, enz.

U kunt ook een bestandsgroottelimiet kiezen, zodat gebruikers geen onredelijk grote bestanden naar de server kunnen uploaden.

Menu-instellingen

Ga vervolgens naar de menu-instellingen. Hiermee kunt u het beheermenu inschakelen voor het gedeelte met plug-ins op uw netwerksites.

Door dit in te schakelen, wordt dit het menu met plug-ins getoond aan de respectievelijke sitebeheerders. Ze kunnen een plug-in op hun individuele sites activeren of deactiveren, maar ze kunnen geen nieuwe plug-ins installeren.

Als u tevreden bent met alle configuratie-instellingen, klikt u op de knop ‘Wijzigingen opslaan’.

Voeg nieuwe sites toe en beheer ze naar uw WordPress multisite-netwerk

Om een ​​nieuwe site aan uw WordPress multisite-netwerk toe te voegen, gaat u naar Sites onder Mijn sites> Netwerkbeheermenu in de beheerwerkbalk.

Het toont u een lijst met sites op uw huidige multisite-installatie, die standaard uw primaire site vermeldt als de enige site in uw WordPress multisite-netwerk.

Om een ​​nieuwe site toe te voegen, klikt u bovenaan op de knop Nieuw toevoegen.

Geef op de pagina Nieuwe site toevoegen het adres van de site op. Het volledige adres is niet nodig, alleen het onderdeel dat u als subdomein of submap wilt gebruiken.

Voeg vervolgens een sitetitel toe en voer het e-mailadres van de sitebeheerder in.

U kunt een ander e-mailadres voor beheerders toevoegen dan het e-mailadres dat u momenteel gebruikt om uw multisite-netwerk te beheren.

Als het e-mailadres momenteel niet wordt gebruikt door een andere gebruiker, maakt WordPress een nieuwe gebruiker aan en stuurt de gebruikersnaam en het wachtwoord naar het e-mailadres dat u invoert.

Als je klaar bent, klik je op de knop Site toevoegen.

Er wordt een nieuwe site toegevoegd aan uw WordPress multisite-netwerk. Als netwerkbeheerder ontvangt u ook een nieuwe site-registratie-e-mail.

Als u een nieuwe gebruiker heeft gemaakt, ontvangt die gebruiker een e-mail met instructies om een ​​nieuw wachtwoord in te stellen en in te loggen.

Installeer thema’s en plug-ins op uw multisite-netwerk

Individuele sitebeheerders in een netwerk met meerdere locaties kunnen standaard geen thema’s en plug-ins installeren. Maar als netwerkbeheerder kunt u de respectievelijke plug-ins en thema’s installeren, zodat deze beschikbaar is voor alle sites in uw netwerk

Thema’s installeren voor uw multisite-netwerk

Ga naar de pagina Mijn sites> Netwerkbeheer> Thema’s om thema’s toe te voegen.

U ziet een lijst met momenteel geïnstalleerde thema’s op uw WordPress-multisite.

U kunt een thema beschikbaar maken voor andere sites door op de optie Netwerk inschakelen onder dat thema te klikken. U kunt een thema ook uitschakelen door op de link Netwerk uitschakelen onder het thema te klikken. Onthoud altijd dat de optie Netwerk uitschakelen alleen verschijnt als het thema is ingeschakeld.

Om een ​​nieuw thema toe te voegen, klikt u op de knop Nieuw toevoegen bovenaan uw scherm en installeert u vervolgens een WordPress-thema zoals u dat normaal zou doen.

Zodra het nieuwe thema is geïnstalleerd, kunt u het met de optie Netwerk inschakelen beschikbaar maken voor andere sites in uw netwerk.

Een standaardthema instellen voor uw multisite-netwerk

Nadat je een aantal thema’s hebt toegevoegd, activeert WordPress nog steeds het standaard WordPress-thema voor elke nieuwe site.

Als u een ander thema wilt maken als standaardthema voor nieuwe sites, moet u de volgende code toevoegen aan uw wp-config.php-bestand.

// Standaardthema instellen voor nieuwe sites
define ('WP_DEFAULT_THEME', 'uw-thema');

Vervang uw-thema door de naam van uw thema. U moet de naam van de themamap gebruiken, die u kunt achterhalen door naar de map / wp-content / themes / te kijken.

Plug-ins installeren voor uw multisite-netwerk

Op dezelfde manier kunt u de pagina Mijn sites> Netwerkbeheer> Plug-ins bezoeken om plug-ins te installeren en op de link Netwerk activeren onder elke plug-in te klikken om ze op uw multisite-netwerk te activeren.

Los fouten op

Onjuiste configuratie van wildcard-subdomeinen en domeintoewijzingsproblemen vormen de oorzaak van de meest voorkomende problemen met WordPress Multisite Network. Zorg ervoor dat uw webhost joker-subdomeinen ondersteunt voordat u multisite instelt.

Hier zijn enkele andere veelvoorkomende problemen en hun snelle oplossingen.

Inlogproblemen oplossen bij installaties op meerdere locaties

Een ander veelvoorkomend probleem is dat bij het gebruik van WordPress multisite met submappen, sommige gebruikers niet kunnen inloggen op het admin-gebied van hun sites nadat ze de vereiste code hebben toegevoegd in het wp-config.php-bestand.

Probeer dit te vervangen door dit te vervangen

definieer ('SUBDOMAIN_INSTALL', false);

regel in wp-config.php-bestand met

definieer ('SUBDOMAIN_INSTALL', 'false');

Vind onbevestigde gebruikers

Een ander probleem dat u mogelijk tegenkomt, is dat u geen gebruikers kunt vinden die zich op uw netwerk hebben geregistreerd, maar de activeringsmail niet hebben ontvangen. Om dit probleem op te lossen, zie onze gids over het vinden van in afwachting van onbevestigde gebruikers in WordPress.

Conclusie,

Zo kunt u dus uw multisite-netwerk beheren. En als u problemen ondervindt bij het instellen, kunt u hulp vragen aan de ondersteuning van uw webhost.

Als uw webhost de WordPress multisite-functie niet ondersteunt, raad ik u aan naar een andere webhost te verhuizen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map