Vodnik za CPanel

Če vaš strežnik za spletno gostovanje temelji na Linuxu, obstaja velika verjetnost, da ga poganja cPanel. cPanel vam omogoča upravljanje vseh storitev vašega strežnika z enega mesta. Zaradi enostavne uporabe in funkcionalnosti, cPanel je industrijski standard. Kot takšen je večina razvijalcev seznanjen z njim.


Hiter uvod v CPanel

Kako se prijaviti

 1. cPanel prijavaV polje za URL vnesite ime domene za vaše spletno mesto. Nato dodajte »/ cPanel«. Primer: če je vaše spletno mesto funnycats.com, vnesite: „funnycats.com/cPanel“.
 2. Zdaj ste na strani za prijavo v cPanel. Tu boste morali vnesti geslo in uporabniško ime. Ko vnesete te podatke, kliknite gumb “Prijava”.
 • Alternativa 1: Pojdite na ploščo ponudnika gostovanja in poiščite direktno povezavo do cPanela. Če ga ne najdete, se obrnite na skupino za podporo in vprašajte, kako to storiti.
 • Druga možnost: Vnesite naslov svojega spletnega mesta, ki mu sledi 2082 za HTTP ali 2083 za HTTPS.

Razumevanje vmesnika

Ko se prijavite v cPanel, boste videli podoben vmesnik. Leta 2019 je cPanel predstavil temo, imenovano »Papirniški luč«. Ta vmesnik je srce vašega uporabniškega računa cPanel. Tu boste našli pomembne informacije in lahko posodobite cPanel.

Vmesnik cPanel je razdeljen na naslednje dele:

 1. Navigacijska vrstica – Vsak vmesnik na cPanelu bo prikazal navigacijsko vrstico. Tu boste našli informacije o svojem računu, kje se prijavite in odjavite svoj račun ter kje spremenite določene nastavitve.
 2. Stranska vrstica – Vsi vmesniki na cPanelu bodo prikazali stransko vrstico. Tu lahko dostopate do ikone Domov, dostopate do različnih funkcij cPanel in kot preprodajalec prilagodite vsebino. Na voljo imate tudi ikono upravitelja uporabnikov, ki omogoča navigacijo do uporabniškega vmesnika.
 3. Splošne informacije – Tu boste videli splošne podatke o svojem računu cPanel. To vključuje stvari, kot so trenutni uporabnik, primarna domena in ali ima trenutni račun skupni IP naslov ali namenski IP naslov.
 4. Lastnosti – Tu boste videli funkcije, ki so na voljo za vaš račun. Te lastnosti so sestavljene v skupine glede na njihovo funkcionalnost
 5. Statistika – To območje prikazuje statistiko uporabe vašega računa cPanel, vključno z:
 • Pasovna širina
 • Uporaba diska
 • Uporaba datotek
 • Uporaba MySQL diska
 • Addon domene
 • Poddomene
 • Zimbe
 • E-poštni računi
 • Samodejni odzivalci
 • Statistični podatki drugih proizvajalcev

Kako namestiti WordPress

Gostujoča podjetja vključujejo skripte za samodejno namestitev, da vam olajša namestitev WordPressa prek cPanel. Tri najbolj priljubljene možnosti so:

 • Softaculous
 • Hitro namestite
 • Fantastico

V tem priročniku bomo razpravljali o namestitvi WordPressa s programom Softaculous.

Kaj je Softaculous?

To je samodejni namestitveni skript, ki omogoča enostavno namestitev spletnih aplikacij, kot je WordPress. Softaculous uporabljajo gostiteljska podjetja, kot sta SiteGround in InMotion Hosting.

Namestitev WordPressa z uporabo Softaculous

 • Po prijavi v svoj račun cPanel poiščite ikono namestitvenega programa Softaculous / WordPress. Nahajajo se v razdelku za samodejne namestitve. Kliknite katero koli od spodaj poudarjenih ikon, da zaženete samodejni namestitveni program za WordPress.
 • Ko je aktivirana samodejna namestitev za WordPress, se prikaže naslednji zaslon:
 • Izberite “Namestite zdaj” in preusmerjeni boste na naslednji obrazec.

namestite

 • V tem obrazcu boste morali navesti nekaj informacij, da lahko namestitev WordPressa nadaljujete.
 • Povejte Softaculous, kje želite namestiti WordPress, ki je ime domene. Večina ljudi se odloči za namestitev WordPress-a v korenski imenik svoje domene. Na primer: HTTP: // funnycats.com. V tem primeru naj bo polje za “In Directory” prazno.
 • Izbrati boste morali protokol, naj bo to HTTP: // ali HTTPS: // www. Spletna mesta s SSL in HTTPS bodo lahko izbirala https: // ali https: // www. kot protokol.

močno geslo

Ko se pomaknete navzdol, boste morali dati naslov in opis za svoje WordPress spletno mesto. Tega vam ni treba premišljevati, ker lahko to kasneje spremenite.

Izbrati boste morali uporabniško ime, geslo in e-poštni naslov skrbnika. Opazili boste, da vam bo Softaculous samodejno dal močno geslo z besedo, ki ni v slovarju. Lahko ga spremenite, vendar je priporočljivo, da izberete geslo, ki uporablja najboljše prakse izbire gesla.

Poleg tega je pomembno vnesti pravi e-poštni naslov. Vaš e-poštni naslov bo WordPress uporabil za komunikacijo z vami. Če ste pozabili geslo, bo vaš e-poštni naslov ponastavil povezavo.

poskusi prijave

Ko se pomaknete navzdol, boste videli številne izbirne možnosti. Ko jih pregledate, kliknite gumb za namestitev. Z nastavitvami, ki ste jih zagotovili, bo Softaculous začel postopek namestitve. Morate biti potrpežljivi in ​​dovoliti, da stopnja napredka doseže 100 odstotkov, če se namestitev morda ne bo uspešno zgodila.

Postopek namestitve naj traja približno eno minuto. Ko je WordPress nameščen, boste prejeli obvestilo o uspešni namestitvi. Videli boste tudi povezave, ki povedo, kako se prijaviti v svojo novo namestitev. Običajno se lahko prijavite v WordPress z uporabo: YOURDOMAIN.com/wp-admin/. Uporabili boste uporabniško ime in geslo, ki ste ju ustvarili med postopkom nastavitve.

cPanel Varnostne nastavitve

Zaščita gesla

Ko imate svoj cPanel račun pripravljen in deluje, priporočamo, da spremenite geslo ko se prvič prijavite v cPanel. Tukaj’kako to storite:

 1. V nastavitvah kliknite meni Geslo in varnost.

varnost gesla

 1. Od vas se bo zahtevalo, da vnesete svoje staro geslo in novo geslo, ki ga želite uporabiti. Ko to storite, kliknite na “Spremenite geslo zdaj” gumb na koncu obrazca.

varnost geslaCPanel vam ponuja generator gesel, ki bo samodejno ustvaril močno in varno geslo. Lahko pa ustvarite geslo, ki si ga boste zapomnili.

Pa vseeno’Pomembno je, da izberete geslo, ki ga zaposleni varno upoštevajo. V idealnem geslu naj bo vsaj osem znakov z alfanumeričnimi številkami in posebnimi simboli. Ne’ne želim gesla z obletnicami, rojstnimi dnevi ali besedami, ki jih najdemo v slovarju.

Omogoči CPHulk Brute Force zaščito

CPHUlk je tisto, kar ščiti vaš strežnik pred tem, da postane žrtev napada grobe sile. Napad z grobo silo je, ko samodejni sistem poskuša uganiti vaše geslo s poskusom ene kombinacije za drugo. CPHulk bo blokiral napad in pokazal, da prijava ni več veljavna, če se ponavljajo zahteve. Lahko se preprečite, da bi se zaprli, tako da v seznam dodate svoj IP naslov.

Če želite dostopati do tega, sledite tej poti: WHM> razdelek Varnostnega centra> cPHulk Brute Force Protection

silovita sila

Dodajanje novega imena domene

V domeno cPanel lahko dodate novo domeno s klikom na “Addon Domain” v razdelku Domene.

Tako boste lahko ustvarili običajno ime domene, ki ga boste nato lahko uporabili pri izdelavi novega spletnega mesta. S cPanelom lahko z iste nadzorne plošče upravljate več imen domen.

Prijavite se v svoj hosting cPanel. Kliknite Addon Domains. To boste našli v razdelku Domene. Tu vam bo predstavljen obrazec, ki ga boste morali izpolniti pri ustvarjanju nove domene. Tu je razlaga polj, ki jih boste videli v obrazcu:

 1. Novo ime domene – tu boste vnesli ime domene, ki jo želite ustvariti. Na primer: zelofunnycats.com
 2. Poddomena – Če boste šele uporabljali eno domeno, lahko ta razdelek pustite prazen. cPanel bo poddomeno samodejno dodal. Če ti’Če hkrati dodate več domen, na primer zelofunnycats.com in zelofunnycats.gov, jo boste morali spremeniti.
 3. Korenina dokumenta – to polje se samodejno napolni.
 4. Ustvari račun FTP – To je izbirno in omogoča ustvarjanje računov FTP za vsako novo domeno dodatka.
 5. Kliknite na “Dodaj domeno” gumb.

In ti’ste končali. Zdaj lahko začnete nalagati datoteke v novo podmapo, ki jo najdete v upravitelju datotek na vašem računu cPanel.

Odstranite domeno Addon

Domeno Addon lahko odstranite tako, da se pomaknete navzdol do „Spremeni domeno Addon“. Nato pritisnite povezavo, da odstranite domeno. Ikona za povezavo je kanta za smeti. Najdemo ga v stolpcu »Dejanja«.

cPanel vam bo omogočil tudi ustvarjanje in preusmeritev poddomena.

Varnostne kopije

Če varnostne kopije ne ustvarite varnostne kopije, lahko to povzroči katastrofalne učinke, zlasti če spletno mesto uporabljate za podjetja. cPanel vam omogoča, da ročno varnostno kopirate spletno mesto, kadar koli izberete. Nekatera podjetja za gostovanje bodo upravljala varnostne kopije za vas kot del vašega načrta. Kljub temu je dobro, da veste, kako to storiti ročno.

Začnite z uporabo gumba »Čarovnik za varnostno kopiranje“V razdelku Datoteke cPanel.

čarovnik za varnostno kopiranje

Ko kliknete povezavo, boste preusmerjeni na zaslon:

Kliknite “Varnostno kopiranje.” S tem se bo začel postopek za varnostno kopiranje. Imate možnost, da izberete popolno varnostno kopijo ali delno varnostno kopijo. Morda boste želeli, da se vaše spletno mesto ustvari nazaj na zunanji pogon ali na drugo varno mesto.

popolno ali delno varnostno kopijo

Nastavitve

Posodobite kontaktne podatke

Če vaši kontaktni podatki niso posodobljeni, cPanel ne bo mogel komunicirati z vami, ko pride do okvare ali težave s konfiguracijo..

Izbrati morate e-poštni naslov, ki ni priložen nobenemu domenskemu imenu, ki gostuje v cPanelu. To je zato, ker če gre kaj narobe s konfiguracijo gostitelja, bo morda ogrožen tudi vaš e-poštni naslov in vas ne bi bilo mogoče vzpostaviti.

Kontaktni podatki

Spodaj “Kontaktne nastavitve” obstaja več polj, ki vam omogočajo, da izberete pogoje, ko želite, da vas cPanel kontaktira. Priporočamo, da izberete vse, ker bi vas lahko vsi opozorili na sumljive dejavnosti ali težave z vašim gostovanjem.

Dodajanje drugega uporabnika

Ustvariti boste morali edinstven uporabniški profil za vse, ki vam bodo pomagali upravljati vaše spletno mesto. Če želite to narediti, pojdite na “Nastavitve” in kliknite na “Uporabniški upravitelj.”

uporabnikov upravitelj

Videli boste vse račune, ki so trenutno nastavljeni v vašem cPanelu.

Skrajno desno, ti’si bom ogledal tri ikone. To so:

 • Kuverta – pomeni, da je v sistemu nastavljen e-poštni račun
 • Tovornjak– Označuje, da ima oseba FTP račun
 • Ikona diska – pomeni, da ima uporabnik dostop do storitev spletnega diska v cPanelu.

Pri ikonah za tovornjak in ovojnico modra pomeni, da je račun aktiven, siva pa, da račun ni nastavljen.

To je’S uporabnikom lahko enostavno uredite, spremenite geslo, ga izbrišete ali izvedete druge prilagoditve. Novega uporabnika lahko dodate s klikom na “Dodaj uporabnika” gumb, ki se nahaja v zgornjem desnem kotu.

uporabnikov upravitelj

Nato se odpre naslednji zaslon:

Dodali boste lahko uporabniško ime in domeno, do katere imajo dostop.

Prav tako boste lahko nastavili njihove e-poštne račune, njihove FTP račune in jim podelili dovoljenje za spletni disk.

S tem vodnikom smo komaj opraskali površino, kar lahko počne cPanel.

Zaključne besede

Upamo, da bomo s hitrim pregledom cPanela, razpravljali o namestitvi WordPress-a in pregledali osnovna varnost nastavitve, razpravljanje o upravljanju domen, prikaz kako narediti varnostno kopijo spletnega mesta, in pregled osnovnih nastavitev, smo vas poslali na vašo pot.

V prihodnjem članku bomo podrobno pregledali druge vidike cPanela. Do takrat hvala za branje in vas prosimo, da preberete naš glavni priročnik za najboljši spletni gostitelji.

Vso srečo in naj vas cPanels lepo obravnavajo.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector