Osnove za začetnike Cpanel

Škoda je, da se bo vaš novi spletni strežnik začel uporabljati s cPanel. To je’ne pretiravam, če rečemo, da več kot 90 odstotkov najboljša podjetja za spletno gostovanje uporabite cPanel. Zato upamo, da bo naslednja vadnica cPanel koristna.


Osnovne informacije o cPanelu

Na kratko, cPanel je tisto, kar je omogoča upravljanje vsega, kar je povezano z vašim računom za spletno gostovanje. Razlog, zakaj je cPanel tako priljubljen, je ta, da ima preprosto in enostavno uporabo nadzorno ploščo. cPanel si je ustvaril sloves, da redno posodablja, se dobro vzdržuje in zagotavlja pravočasne varnostne ukrepe in izboljšave.

Za kaj naj uporabim cPanel?

Skoraj o vsem, kar je povezano z vašim gostovanjem. cPanel je:

 • Nastavite e-poštna sporočila za svoje spletno mesto
 • Varnostno kopirajte svoje spletno mesto
 • Preverite pasovno širino in druge statistike
 • Prilagodite varnostne nastavitve
 • Ustvarite nove baze podatkov in upravljajte z obstoječimi
 • Povežite domenska imena z gostovanjem
 • Nastavite številne optimizacije

Komaj praskamo po površini, kaj lahko storite s to tehnologijo. Ne dovolite, da vas širok spekter funkcij ustrahuje. Resnica je, da vam za učinkovito upravljanje spletnega mesta ni potrebno razumeti vseh.

Prijava v cPanel

Za prvo prijavo, vaš ponudnik gostovanja vam bo dal potrebne poverilnice. Obstaja neposredna povezava do cPanela od vašega ponudnika gostovanja’s ploščo. Če ta ni na voljo, jih preprosto vprašajte, kako dostopati do cPanela. cpanel prijavna stranŠe enostavnejši način za dostop do cPanela je vnos naslova vašega spletnega mesta in mu sledite z: 2082 (za http) ali: 2083 (za https). Tam boste morali vnesti svoje uporabniško ime in geslo za cPanel.

Osnovni uvod v vmesnik cPanel

Leta 2019 je cPanel predstavil novo temo z imenom “Papirnična luč.” To temo bomo uporabili kot osnovo za našo vadnico. Če se nekatere stvari, ki jih omenjamo, ne uskladijo, boste morda morali preprosto spremeniti slog svojega cPanela. To je enostavno storiti. Kliknite na “Nastavitve” odsek. Nato kliknite, kjer piše “Spremeni slog.” Od tam izberite “Osnovni” in nato kliknite “Prijavite se.” Zdaj bi morali delati na isti postavitvi kot mi.

Razumevanje osnovnih orodij

Navigacijska vrstica se nahaja v zgornjem desnem kotu zaslona. Z iskalnim orodjem lahko poiščete ključne možnosti znotraj cPanela.

Preferenčna povezava vam bo omogočila prilagoditev stvari, vključno z jezikom, podatki o geslu, kontaktnimi podatki itd. Vse te prilagoditve je mogoče opraviti s preprostim klikom.

Obvestilo je tam, kjer ste’si bomo ogledali posodobitve o cPanelu ali o vašem gostovanju. Če imate kritične novice ali druge informacije, ki jih morate poznati, vi’ga bom našla tukaj.

Povezava do odjave naredi točno tisto, kar mislite, da bi to storilo. Uporabljajte ga vsakič, ko končate z delom s cPanel.

Vrstica za iskanje

Ko pogledate na sam vrh zaslona, ​​boste videli navigacijsko vrstico. To je tista, ki ima zraven ikone lupe in besedo Išči. Pod vrstico za krmarjenje je iskalna vrstica. Namesto da bi vam dali rezultate v spustnem meniju sloga, se bo filtriral skozi osrednji del cPanela. Na voljo vam bodo le možnosti, ki ustrezajo tistemu, kar iščete.

Stranska vrstica

Ko pogledate na levo stran zaslona, ​​boste videli stransko vrstico s številnimi ikonami. Število ikon, ki jih vidite, se bo spreminjalo, vendar morajo vsebovati:

 • Domov
 • Statistika
 • Armaturna plošča
 • Upravljanje uporabnikov

Domov: To je izhodišče za cPanel. Tam boste lahko dostopali do večine funkcij.

Statistika: Tu boste videli pomembne statistike, povezane z vašimi spletnimi mesti. Povedal vam bo, koliko e-poštnih računov imate, kateri protokol za prenos datotek uporabljate, koliko domen imate in količino pasovne širine ter količino prostora na disku, ki ga uporabljate.

Nadzorna plošča: To je mesto, kjer lahko na prvi pogled hitro vidite povezave do najpogosteje uporabljanih funkcij. Videli boste lahko podatke o porabi prostora, statistični pasovni širini in statistiki pošte.

Upravljanje uporabnikov: Tu lahko uporabnike zagotovite ali onemogočite iz svojega računa cPanel. Videli boste lahko število nastavljenih e-poštnih računov. Prav tako boste lahko videli, kdo ima dostop do vašega FTP in spletnega diska, če svoj račun delite z drugimi skrbniki ali uporabniki.

Zaščita gesla

zaščita z geslomNaše toplo priporočilo je, da hitro spremenite geslo, ko se prvič prijavite v cPanel. Ko kliknete “Geslo in varnost,” preusmerjeni boste na geslo in varnostni zaslon. Pred izbiro novega gesla boste morali vprašati svoje trenutno geslo.

Imeli boste lahko možnost ustvarjanja svojega gesla ali uporabo “Generator gesel.” Priporočamo, da dovolite cPanelu, da ustvari geslo za vas, saj veste, da bo varno. Nato lahko uporabite skrbnik gesla, da vam ni treba zapomniti gesla.

Posodabljanje kontaktnih podatkov

Eden najpomembnejših korakov, ki jih morate storiti pri nastavitvi cPanela, je dodelitev e-pošte, ki vam omogoča sprejemanje kritičnih posodobitev, kadar so potrebne.

Ta korak je ključnega pomena, ker brez nastavljene delovne e-pošte cPanel ne more komunicirati z vami in vas obvestiti, če obstaja težava z vašo konfiguracijo.

Izbrati boste morali e-poštni naslov, ki ni priložen imenu domene, ki gosti cPanel, ki ga trenutno uporabljate. Razlog je, da če bi se z vašo konfiguracijo kaj zgodilo, bi lahko ta domena ogrožena, zaradi česar komunikacija z vami ni mogoča.

Nismo še začeli praskati po površini, kaj lahko naredite s cPanelom. Verjetno bomo v prihodnosti podali poglobljene razprave o cPanelu. Ali bi še kaj želeli, da se pogovorimo o cPanelu?

Sporočite nam v spodnjem razdelku s komentarji ali si oglejte naš celoten vodnik o gostovanju WordPressa.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map