Udhëzues për CPanel

Nëse serveri juaj i hostimit në internet është i bazuar në Linux, shanset janë që të mundësohet nga cPanel. cPanel bën të mundur që ju të menaxhoni të gjitha shërbimet e serverit tuaj nga një vendndodhje. Për shkak të lehtësisë së përdorimit dhe funksionalitetit të tij, cPanel është standardi i industrisë. Si e tillë, shumica e zhvilluesve janë njohur me të.


Një hyrje e shpejtë për CPanel

Si të regjistroheni

 1. hyrje në cPanelVendosni emrin e domain për faqen tuaj në kutinë e URL-së. Pastaj shtoni “/ cPanel”. Si shembull, nëse faqja juaj e internetit është funnycats.com, ju do të vendosni: “funnycats.com/cPanel”.
 2. Tani jeni në faqen e hyrjes cPanel. Këtu do t’ju kërkohet fjalëkalimi dhe emri i përdoruesit. Pasi të futni këto informacione, klikoni në butonin “Identifikohu”.
 • Alternativa 1: Shkoni në panelin e ofruesit tuaj të pritjes dhe gjeni një lidhje të drejtpërdrejtë me cPanel. Nëse nuk mund ta gjeni, kontaktoni ekipin mbështetës dhe pyesni ata si ta bëjnë këtë.
 • Alternativa 2: Vendosni adresën tuaj të internetit të ndjekur nga 2082 për HTTP ose 2083 për HTTPS.

Kuptimi i ndërfaqes

Pasi të hyni në cPanel, do të shihni një ndërfaqe të ngjashme me këtë. Në vitin 2019, cPanel prezantoi një temë të quajtur “Lantern Paper”. Kjo ndërfaqe është zemra e llogarisë suaj të përdoruesit cPanel. Kjo është ajo ku ju do të gjeni informacione të rëndësishme dhe kanë aftësinë për të rinovuar cPanel.

Ndërfaqja cPanel është e ndarë në seksionet e mëposhtme:

 1. Navigacioni Bar – Interfacedo ndërfaqe në cPanel do të tregojë shiritin e navigimit. Kjo është ajo ku ju shkoni për të marrë informacione në lidhje me llogarinë tuaj, ku login dhe logout e llogarisë tuaj, si dhe ku ndryshoni disa caktime.
 2. Sidebar – Të gjitha ndërfaqet në cPanel do të tregojnë një shirit anësor. Kjo është ajo ku ju mund të hyni në ikonën Home, të hyrni në karakteristika të ndryshme të cPanel dhe si një rishitës personalizoni përmbajtjen. Ju gjithashtu keni ikonën e Menaxherit të Përdoruesit që ju mundëson të lundroni në Ndërfaqen e Menaxherit të Përdoruesit.
 3. Informacion i pergjithshem – Këtu mund të shihni informacione të përgjithshme për llogarinë tuaj cPanel. Kjo përfshin gjëra të tilla si përdoruesi aktual, domeni kryesor dhe nëse llogaria rrjedhëse ka një adresë IP të përbashkët ose adresë IP të dedikuar.
 4. Features – Këtu do të shihni tiparet që janë në dispozicion të llogarisë tuaj. Këto tipare vendosen së bashku në grupe bazuar në funksionalitetin e tyre
 5. Statistikat – Kjo zonë tregon statistikat e përdorimit për llogarinë tuaj cPanel, duke përfshirë:
 • Bandwidth
 • Përdorimi i diskut
 • Përdorimi i skedarit
 • Përdorimi i diskut të MySQL
 • Domenet Addon
 • Nën-domains
 • emërtimet
 • Llogaritë e postës elektronike
 • responders auto
 • Custom statistikat e palës së tretë

Si të instaloni WordPress

Kompanitë pritëse përfshijnë skriptet e instaluesit automatikë për ta bërë më të lehtë instalimin e WordPress përmes cPanel. Tre opsionet më të njohura janë:

 • Softaculous
 • QuickInstall
 • Fantastico

Për qëllimin e këtij udhëzuesi, ne do të diskutojmë instalimin e WordPress duke përdorur Softaculous.

Farë është e butë?

Ky është një skenar i instaluesit automatik që bën të lehtë instalimin e aplikacioneve në internet si WordPress. Softaculous përdoret nga kompani pritëse si SiteGround dhe InMotion Hosting.

Instalimi i WordPress duke përdorur Softaculous

 • Pasi të keni hyrë në llogarinë tuaj cPanel, shikoni për ikonën e instaluesit Softaculous / WordPress. Ato duhet të jenë të vendosura në seksionin Installers Auto. Klikoni në ndonjë prej ikonave të theksuara më poshtë për të nisur instaluesin automatik për WordPress.
 • Kur aktivizohet instaluesi automatik për WordPress, do të shihni ekranin e mëposhtëm:
 • Zgjidhni “Instaloni Tani” dhe do të drejtoheni në formën tjetër.

instaloj

 • Në këtë formë, do t’ju duhet të jepni disa informacione për të lejuar vazhdimin e instalimit të WordPress.
 • Tregoni Softaculous ku dëshironi të instalohet WordPress, që është emri i domain. Shumica e njerëzve vendosin të instalojnë WordPress në drejtorinë kryesore të domenit të tyre. Për shembull: HTTP: // funnycats.com. Në këtë rast, kutia për “In Directory” duhet të lihet bosh.
 • Ju do të duhet të zgjidhni një protokoll, qoftë HTTP: // ose HTTPS: // www. Faqet që kanë SSL dhe HTTPS do të kenë mundësinë të zgjedhin https: // ose https: // www. si protokoll.

fjalëkalim i fortë

Ndërsa lëvizni poshtë, do t’ju kërkohet të jepni një “Titull dhe Përshkrimi” për faqen tuaj në WordPress. Ju nuk keni nevojë ta rrëzoni këtë sepse është diçka që mund të ndryshoni më vonë.

Ju do të duhet të zgjidhni një emër përdoruesi, fjalëkalim dhe adresë emaili të administratorit. Ju do të vini re se Softaculous automatikisht do t’ju japë një fjalëkalim të fortë duke përdorur një fjalë jo-fjalor. Ju mund të ndryshojë atë, por ajo është e rekomanduar që ju të zgjidhni një fjalëkalim që përdor praktikat fjalëkalimin zgjedhjen më të mirë.

Për më tepër, është e rëndësishme të vendosni adresën e duhur të postës elektronike. Adresa juaj e emailit është ajo që WordPress do të përdorë për të komunikuar me ju. Nëse harroni fjalëkalimin tuaj, adresën tuaj email është se si lidhja do të jetë rishkruhet.

përpjekjet e hyrjes

Kur lëvizni poshtë, do të shihni një numër zgjedhjesh opsionale. Pasi t’i rishikoni ato, klikoni në butonin e instalimit. Duke përdorur cilësimet që keni dhënë, Softaculous do të fillojë procesin e instalimit. Ju duhet të jeni të durueshëm dhe të lejoni që shiriti i përparimit të arrijë 100 përqind ose instalimi mund të mos ndodhë me sukses.

Procesi i instalimit duhet të zgjasë rreth një minutë. Pasi të jetë instaluar WordPress, do të merrni një njoftim për një instalim të suksesshëm. Do të shihni gjithashtu lidhje që ju tregojnë se si të identifikoheni në instalimin tuaj të ri. Zakonisht, mund të futeni në WordPress duke përdorur: YOURDOMAIN.com/wp-admin/. Do të përdorni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin që keni krijuar gjatë procesit të konfigurimit.

Cilësimet e sigurisë cPanel

Sigurimi i fjalëkalimit tuaj

Pasi të keni llogarinë tuaj cPanel dhe të rrjedhshëm, rekomandohet që të ndryshoni fjalëkalimin tuaj kur hyni në cPanel për herë të parë. këtu’sesi e bëni atë:

 1. Në preferencat, klikoni në menunë e Fjalëkalimit dhe Sigurisë.

siguria e fjalëkalimit

 1. Do t’ju kërkohet të shkruani fjalëkalimin tuaj të vjetër, si dhe fjalëkalimin e ri që dëshironi të përdorni. Pasi ta bëni këtë, klikoni në “Ndryshoni fjalëkalimin tuaj tani” butoni në fund të formularit.

siguria e fjalëkalimitCPanel ju ofron një gjenerues të fjalëkalimeve që automatikisht do të krijojë një fjalëkalim të fortë dhe të sigurt. Ose mund të krijoni një fjalëkalim që do të mbani mend.

Akoma, ajo’importantshtë e rëndësishme për ju që të zgjidhni një fjalëkalim që punonjësit politikat e sigurta të fjalëkalimit. Fjalëkalimi ideal duhet të ketë të paktën tetë karaktere me numra alfanumerik dhe simbole të veçanta. Ju don’dëshironi fjalëkalime që kanë përvjetorë, ditëlindje ose fjalë që gjenden në fjalor.

Aktivizo CPHulk Brute Force Mbrojtja

CPHUlk është ajo që mbron serverin tuaj të mos bëhet viktimë e një sulmi brutal të forcës. Një sulm brutal i forcës është kur një sistem i automatizuar përpiqet të hamendësojë fjalëkalimin tuaj duke provuar një kombinim pas tjetrit. CPHulk do të bllokojë një sulm dhe do të tregojë se hyrja nuk është më e vlefshme nëse ka kërkesa të përsëritura. Ju mund të parandaloni veten nga mbyllja duke shtuar adresën tuaj IP në listën e bardhë.

Për të hyrë në këtë, ndiqni këtë rrugë: WHM> Security Center seksion> cPHulk Brute Force Mbrojtja

forcë e madhe

Shtimi i një Emri të Ri Domain

Mund të shtoni një domen të ri në cPanel tuaj duke klikuar në “Domain Addon” në seksionin Domains.

Kjo do t’ju lejojë të krijoni një emër standard domain, i cili më pas mund të përdoret në krijimin e një faqe interneti të re. Me cPanel, emrat e shumëfishtë të domain mund të menaxhohen nga i njëjti panel kontrolli.

Hyni në cPanel tuaj të pritjes. Klikoni Addon Domains. Do ta gjeni këtë nën seksionin Domains. Këtu do të prezantoheni me një formë që do t’ju duhet të plotësoni kur krijoni domenin e ri. Këtu është një shpjegim i fushave që do të shihni në formë:

 1. Emri i ri i Domainit – Kjo është ajo ku ju do të vendosni emrin e domain që dëshironi të krijoni. Për shembull: veryfunnycats.com
 2. Nën-domeni – Nëse thjesht do të përdorni një domen, atëherë mund ta lini këtë pjesë të zbrazët. cPanel do të shtojë nën-domain automatikisht. nëse ti’duke shtuar sfera të shumta në të njëjtën kohë, për shembull, veryfunnycats.com dhe veryfunnycats.gov, do t’ju duhet ta modifikoni atë.
 3. Root Document – Kjo fushë automatikisht do të popullohet.
 4. Krijoni një llogari FTP – Kjo është opsionale, duke ju lejuar të krijoni llogari FTP për çdo domen të ri shtese.
 5. Klikoni në “Shto domen” buton.

Dhe ti’u bë përsëri Tani, mund të filloni të ngarkoni skedarët në nën-dosjen e re që do të gjendet në File Manager në llogarinë tuaj cPanel.

Hiqni një Domain Addon

Ju mund të hiqni një Domain Addon duke lëvizur poshtë te “Modifikoni Addon Domain”. Tjetra, shtypni lidhjen për të hequr domenin. Ikona për lidhjen është një mund mbeturinave. Ajo gjendet nën kolonën “Veprimet”.

cPanel do tu lejoj ju të krijuar dhe nën-domains Redirect.

backups

Mosarritja e kopjimit të faqes tuaj mund të ketë efekte shkatërrimtare, veçanërisht nëse përdorni faqen tuaj për biznes. cPanel bën të mundur që ju të kopjoni manualisht faqen tuaj sa herë që zgjidhni. Disa kompani hosting do të menaxhojë backups për ju, si pjesë e planit tuaj. Megjithatë, është një ide e mirë që ju të dini se si ta bëni atë manualisht.

Filloni duke përdorur “Magjistar rezervëIkonë në seksionin Files të cPanel.

magjistar rezervë

Pasi të klikoni lidhjen, do të drejtoheni në ekran:

Klikoni “Kthehu mbrapa”. Kjo do të fillojë procesin e rezervimit. Do t’ju jepet mundësia të zgjidhni një kopje rezervë të plotë ose një rezervë të pjesshme. Ju mund të dëshironi që faqja juaj të kthehet në një disk të jashtëm ose në një lokacion tjetër të sigurt.

kopje rezervë të plotë ose të pjesshme

preferencat

Azhurnoni informacionin e kontaktit

Nëse informacionin e kontaktit tuaj nuk është up-to-date, cPanel nuk do të jetë në gjendje për të komunikuar me ju, kur ka një keqfunksionim ose konfigurimit çështje.

Ju duhet të zgjidhni një adresë emaili që nuk është e bashkangjitur me ndonjë emër domain që pritet në cPanel. Kjo sepse nëse diçka nuk shkon me konfigurimin e hostit tuaj, emaili juaj mund të rrezikohet gjithashtu dhe do të ishte e pamundur të lidheni me ju.

informacionin e kontaktit

nën “Preferencat e kontaktit” ekzistojnë një numër kutish që ju lejojnë të zgjidhni kushtet kur dëshironi që cPanel të lidhet me ju. Ne ju rekomandojmë që të zgjidhni të gjithë ata sepse të gjithë mund t’ju paralajmërojnë për veprimtari të dyshimtë ose një problem me pritjen tuaj.

Shtimi i një përdoruesi tjetër

Do të dëshironi të krijoni një profil unik të përdoruesit për këdo që do t’ju ndihmojë të menaxhoni uebfaqen tuaj. Për ta bërë këtë, shkoni në “preferencat” seksionin dhe klikoni në “Menaxheri i përdoruesit.”

menaxheri i perdoruesit

Do të shihni të gjitha llogaritë që janë vendosur aktualisht në cPanel tuaj.

Në të djathtën e djathtë, ju’do të shohim tre ikona. Ata janë:

 • zarf – Tregon se një llogari e-mail është vendosur në sistem
 • kamion– Tregon se personi ka një llogari FTP
 • Ikona e diskut – Tregon që përdoruesi të ketë qasje në shërbimet e diskut në ueb në cPanel.

Me kamionin dhe ikonat e zarfit, blu do të thotë që llogaria është aktive, dhe gri do të thotë që llogaria nuk është e vendosur.

ajo’easyshtë e thjeshtë për të redaktuar një përdorues, për të ndryshuar fjalëkalimin e tyre, fshirjen e tyre, ose të bëjë ndonjë rregullim tjetër. Mund të shtoni një përdorues të ri duke klikuar në “Shtoni një përdorues” butoni i vendosur në këndin e sipërm të djathtë.

menaxheri i perdoruesit

Tjetra, ju do të merrni në ekranin e mëposhtëm:

Do të keni mundësi të shtoni emrin e përdoruesit dhe domenin në të cilin ata kanë qasje.

Do të keni mundësi të vendosni llogaritë e tyre të postës elektronike, llogaritë e tyre FTP dhe t’u jepni atyre leje për Web Disk.

Me këtë udhëzues, ne mezi kemi gërvishtur sipërfaqen e asaj që cPanel mund të bëjë.

Fjalët përfundimtare

Shpresa jonë është që duke dhënë një përmbledhje të shpejtë të cPanel, duke diskutuar instalimin e WordPress, duke rishikuar siguria themelore cilësimet, diskutimi i administrimit të domeneve, shfaqja si të bëni një kopje rezervë në internet, dhe duke rishikuar preferencat themelore, ne ju kemi dërguar në rrugën tuaj.

Ne do të rishikojmë në detaje aspektet e tjera të cPanel në artikullin e ardhshëm. Deri atëherë, ju falenderoj për leximin dhe ju lutem mos ngurroni për të lexuar udhëzuesin tonë kryesor për nikoqirët më të mirë të uebit.

Fat të mirë dhe mund cPanels tuaj ju trajtojnë mirë.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector